BREAKING Hidroelectrica anunță oficial listarea pe Bursa de Valori București. Fondul Proprietatea estimează că acțiunile vor fi admise la tranzacționare în luna iulie

hidroelectrica sigla

Hidroelectrica, „perla energiei” și cea mai mare companie deținută de statul român, anunță listarea la Bursa de Valori București (BVB). Fondul Proprietatea, care deține aproape 20% din acțiuni și care lansează oferta publică, estimează că acțiunile vor fi admise la tranzacționare în luna iulie.

„S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A., principalul producător de energie electrică din Romania, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile și unul dintre cei mai mari producători hidroenergetici din Europa, anunță astăzi intenția Fondului Proprietatea S.A., un fond de investiții alternativ administrat de Franklin Templeton International Services S.À R.L., de a desfășura o ofertă publică inițială având drept obiect acțiuni ordinare existente. Societatea intenționează totodată să aplice pentru admiterea la tranzacționare a acțiunilor sale pe piața reglementată a Bursei de Valori București. Oferta va avea loc după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară”, arată un comunicat al companiei.

Fondul a primit acordul acționarilor pentru a dispune în cadrul Ofertei de întreaga sa participație de până la 19,94%, din numărul total de acțiuni emise de Societate. Numărul de acțiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior. Societatea nu va realiza o majorare de capital în contextul Ofertei și nu va beneficia în vreun fel de fondurile obținute ca urmare a desfășurării Ofertei, conform comunicatului Hidroelectrica.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Oferta va consta într-o ofertă publică adresată investitorilor retail și instituționali din România, precum și investitorilor instituționali internaționali eligibili.

Acțiunile vor fi vândute și, ulterior Admiterii, tranzacționate în lei.

Admiterea este de așteptat să aibă loc în iulie 2023. Odată admise la tranzacționare, acțiunile Societății vor fi incluse în indicele BET al BVB imediat după Admitere.

„Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creștere semnificativă și de generare de profit pentru acționari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile. Ne aflăm într-o poziție bună pentru a continua tendința de creștere, având o strategie clară, axată pe eficiență operațională, diversificarea și extinderea afacerii și asigurarea rentabilității capitalului, toate acestea fiind susținute de un mediu sectorial și macroeconomic favorabil pe termen lung . Oferta Publică Inițială propusă reprezintă un pas firesc și entuziasmant în evoluția noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori București ne va ajuta să ne diversificăm baza de acționari și să ne dezvoltăm profilul internațional”, declară Bogdan Badea, Director Executiv al Hidroelectrica.

Hidroelectrica și Fondul Proprietatea au agreat să încheie un acord de restricționare a înstrăinării (în limba engleză, „lock-up period”) pentru o perioadă de 180 de zile, iar Statul Român, acționarul majoritar al Hidroelectrica, a fost de acord să încheie un acord de restricționare a înstrăinării pentru o perioadă de 12 luni de la data Admiterii.

Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH și Morgan Stanley Europe SE sunt Coordonatori Globali Comuni ai Ofertei. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG și Wood & Company Financial Services sunt Deținătorii Comuni ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. și S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Manageri Comuni Principali (Coordonatorii Globali Comuni ai Ofertei, Deținătorii Comuni ai Registrului de Subscrieri și Managerii Comuni Principali sunt denumiți împreună drept „Băncile”).

Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited are calitatea de Consultant Financiar pentru Fondul Proprietatea, iar STJ Advisors este Consultant Financiar pentru Hidroelectrica în legătură cu Oferta.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deține și operează 182 de hidrocentrale, cinci stații de pompare și un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale organizate geografic pe teritoriul României. Capacitatea de producție totală instalată a activelor hidroenergetice ale Societății este împărțită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei și stații de pompare.

Societatea deține un portofoliu de producție 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW și o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 și 2022, Societatea a avut o cotă de piață de aproximativ 29% având în vedere energia totală generată și livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei).

Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 și de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producție). Producția din 2022 reflectă condițiile hidrologice mai puțin favorabile din cauza secetei severe.

Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe piețele de energie electrică angro și cu amănuntul. Cota de piață a Societății în ceea ce privește energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, iar numărul de clienți a crescut de la 2,465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienților finali, potrivit ANRE.

În anii încheiați la 31 decembrie 2022, 2021 și 2020, Societatea a generat venituri consolidate în valoare de 9,45 miliarde lei, 6,48 miliarde lei și, respectiv, 3,84 miliarde lei. În aceeași perioadă, Societatea a raportat profituri anuale (nete) în valoare de 4,46 miliarde lei, 3,11 miliarde lei și, respectiv, 1,55 miliarde lei.

În primul trimestru din 2023 Societatea a obținut venituri consolidate de 3,27 miliarde lei ce au fost generate de creșterea cantității totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producție, cât și pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obținerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,18 miliarde lei și a unui profit net de 1,72 miliarde lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,7 miliarde lei și a unui profit net raportat de 1,28 miliarde lei în primul trimestru din 2022.

Imediat anterior Ofertei Publice Inițiale, acțiunile Societății sunt deținute de Ministerul Energiei (80.06%) și de Fondul (19.94%). Fondul a deținut o participație minoritară în Hidroelectrica încă de la înființare, în 2005.

Prioritățile strategice ale Hidroelectrica:

Hidroelectrica intenționează să își mențină poziția de lider în România ca o Societate cu un portofoliu energetic 100% verde, strategia sa fiind în acord cu obiectivul UE privind tranziția către producție de energie neutră din punctul de vedere al amprentei de carbon până în 2050.

Strategia Societății se bazează pe următorii piloni cheie axați pe mentenanța activelor actuale, eficiență operațională, extinderea portofoliului și creșterea cotei sale pe piața de furnizare:

Optimizarea activelor hidroelectrice existente și dezvoltarea de proiecte de extindere organică a producției hidroelectrice

  • Planul de retehnologizare și modernizare al bazei de active existente al Societății se concentrează asupra îmbunătățirii capacității activelor și retehnologizare în vederea obținerii performanței la nivel operațional, concomitent cu creșterea duratei de viață a acestora și îmbunătățirea capacității activelor.
  • Aproximativ 1,1 GW din activele Grupului sunt avute în vedere pentru renovare sau modernizare până în 2030 cu scopul, printre altele, menținerii disponibilității ridicate a bazei de active existente și deblocării potențialului hidrocentralelor actuale. După finalizarea programului de retehnologizare și modernizare, Societatea se așteaptă să deblocheze aproximativ 240 MW din capacitate și să extindă ciclul de viață al hidrocentralelor cu 20 de ani, în medie (în cazul modernizării) și 30 de ani (în cazul retehnologizării).

Urmărirea unei extinderi semnificative a portofoliului către mai multe tehnologii de energie regenerabilă

  • Societatea vizează extinderea către mai multe tehnologii de energie regenerabilă prin finalizarea proiectelor hidroenergetice în curs de execuție, dezvoltându-se organic prin noi capacități de producție din alte surse regenerabile, în special eoliene și solare, în același timp explorând creșterea neorganică prin oportunități de fuziuni și achiziții.

Creșterea cotei pe piața de furnizare a energiei din România

  • Societatea urmărește să dezvolte în continuare capacitățile de vânzare a energiei prin accelerarea dezvoltării activităților sale de furnizare și creșterea cotei sale pe piața de furnizare.

În plus, Societatea vizează dezvoltarea de capacități de producere a hidrogenului verde, precum și achiziționarea altor capacități de producție din piață, fie aflate în exploatare, fie în diferite stadii de realizare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. De ce nu a cumpărat cu premtiune statul aceste acțiuni? Ca sa le cumpere hoții și șarlatanii și să impună ulterior adaus comercial mare așa cum fac restul de societăți energetice private.

    • Statul deține 81% din acțiuni. Se listează acum 19% din acțiuni deținute de fondul proprietatea ( fiind singurele înstrăinate). Deci dacă dumneata cumperi acțiuni la hidroelectrica ești ori hot ori șarlatan? Ori ambele? Eu cred ca ești doar prost informat și educat

  2. N-ar trebui întâi să vă faceți site-ul să funcționeze bine (acuma spune că nu poți transmite indexul decât în perioada 24-28 a fiecărei luni, iar din 24 nu mai recunoaște nimic și se poate transmite decât telefonic, cu o mie și una de cifre și semne) iar când ai o problemă, la telefon nu răspunde nimeni (toată lumea e ocupată). Pentru o companie listată la bursă o asemenea problemă ar trebui să meargă ”sticlă” (nu vă luați după Iohannis).

    • Ești focus doar pe problema ta, a furnizării…..Hidroelectrica are drept proces de baza istoric producerea de energie electrică în hidrocentrale …asta vizează acțiunea derulată

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.