BREAKING Hidroelectrica vine la Bursă. Fondul Proprietatea va lista „cel puțin 15%, cât mai curând posibil” / Ministrul Energiei: „Vom vota pentru!”

Hidroelectrica Sursa foto: Hidroelectrica / Facebook

Fondul Proprietatea va lista la Bursa de Valori București cel puțin 15% din compania de stat Hidroelectrica, „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca guvernul să se alăture, a anunțat ministrul Energiei Virgil Popescu, într-un interviu pentru Reuters, spunând că Guvernul este de acord cu această soluție, în contextul în care statul are interdicție la vânzarea participațiilor la companiile de stat, din cauza unei legi votate de Parlament.

România s-a angajat anul trecut să listeze 15% din Hidroelectrica până în iunie 2023, ca parte a țintelor convenite cu Uniunea Europeană prin Planul de Redresare și Reziliență post-pandemie.

Fondul Proprietatea deține 20% din Hidroelectrica, iar România deține 80%, dar Parlamentul a introdus în 2020 o interdicție de doi ani a vânzărilor guvernamentale de acțiuni la firmele de stat, argumentând că este împotriva interesului național, deoarece pandemia ar putea scădea prețurile acțiunilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Interdicția parlamentului nu ne permite să lansăm IPO, dar susținem listarea întregii participații a Fondului sau a unei părți a acesteia, de cel puțin 15%, la Bursa de Valori București”, a declarat Virgil Popescu într-un interviu pentru Reuters . „Vom vota pentru!”, a menționat el.

Managerul de portofoliu al Fondului, Johan Meyer, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că prioritatea fondului a fost listarea Hidroelectrica.

„Obiectivul nostru principal este să oferim o IPO pentru Hidroelectrica și să o facem cât mai curând posibil, deoarece compania este într-o poziție excelentă pentru a beneficia de listarea la Bursa de Valori București”, a spus Meyer.

El a spus că valoarea participației listate va fi determinată de interesul și condițiile pieței.

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României, energie verde, cu cele aproximativ 200 de hidrocentrale.

Fondul, care este condus de managerul de investiții Franklin Templeton, a fost înființat ca fond pentru a compensa românii pentru bunurile confiscate în perioada comunismului și deține participații minoritare într-o serie de firme de stat.

Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa la Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari.

Meyer a spus că statul a lăsat la latitudinea acționarilor minoritari să înainteze cu listarea, din cauză că Guvernul nu a reușit să schimbe în Parlament legea care îi interzice înstrăinarea participațiilor statului.

El a spus că Fondul a obținut deja aprobarea de principiu pentru a-și lista participația la producătorul de sare Salrom.

„Putem folosi o abordare similară cu alte companii din portofoliul nostru”, a spus el pentru Reuters.

Cu o capitalizare bursieră de aproximativ 50 de miliarde de dolari, bursa de la București este printre cele mai mici din Europa Centrală și de Est și are mare nevoie de lichiditate.

Meyer a spus că moratoriul a fost, din păcate, restrictiv.

„Au trecut doi ani în care s-ar fi putut face multe progrese în atragerea de noi investiții la Bursa de Valori București”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: