BREAKING. Controversatul șef al ANPC Horia Constantinescu renunță la funcția de conducere după ce a devenit candidatul PSD la primăria Constanța. Se laudă singur că ar fi scris “o pagină de istorie în cartea autorității”

Horia Constantinescu, presedinte ANPC Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. Acesta rămâne comisar șef adjunct al Comisariatului Județean Constanța (suspendat).

Cea mai recentă controversă în care a fost implicat s-a derulat chiar ieri:

G4Food: Scandalul „puiului galben”. Afirmațiile șocante făcute dimineața de șeful Protecției Consumatorilor au fost demontate, spre seară, de Autoritatea Veterinară (economedia.ro)

Update. Constantinescu a revenit cu precizarea că nu a demisionat. “După discuțiile de la nivelul guvernului voi comunica exact data și parcursul. Sunt proiecte importante în plină desfășurare și trebuie să nu le pun în pericol”, a transmis acesta.

Știre inițială. Mesajul lui Constantinesc, postat pe pagina sa de Facebook, unde se laudă singur că ar fi scris “o pagină de istorie în cartea autorității”

“Închin o ceașcă de cafea pentru fiecare dintre voi, cei care mi-ați arătat susținerea ce m-a mobilizat de-a lungul celor doi ani ca președinte al autorității. Probabil unii dintre voi deja știți că am fost nominalizat candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al orașului Constanța. Prin forța lucrurilor, trebuie să renunț la funcția de președinte pentru a mă putea dedica campaniei și noului proiect. Cu toată lipsa de modestie, am scris o pagină de istorie în cartea autorității.
Las o instituție funcțională, cu pași importanți făcuți către digitalizare, cu sedii renovate, cu o abordare nouă și cu performanțe notabile. Rămân totuși în această mare familie, în calitate de comisar șef adjunct al Comisariatului Județean Constanța (suspendat). Trăiesc senzația unui divorț prin acord, dar gândul recăsătoririi cu Primăria Constanța mă motivează enorm. Pregătesc partajul; las autorității câteva sute de ore suplimentare, proiecte și o vizibilitate pozitivă. Îmi păstrez amintiri minunate și o reputație impecabilă în această poziție”, a transmis Constantinescu.

Istoricul șefului care își păstrează “o reputație impecabilă”

Horia Constantinescu (50 de ani) este șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, controversat și contestat de organizațiile patronale, giganții fast-food, corporații și marile lanțuri de magazine din România, prin prisma controalelor pe care le face, erijându-se în susținătorul producătorilor și oamenilor de afaceri locali, notează o analiză G4Media. Unul dintre businessurile pe care le-a promovat printr-un mesaj pe Facebook în octombrie 2023 este Ferma Dacilor, care a ars două luni mai târziu, în urma unui incendiu și care nu avea autorizațiile necesare:

  • ”Ferma Dacilor, idee românească, produse românești, peisaje unice și oameni minunați. Pentru idiocrați și hateri: acolo unde efortul, calitatea, ambiția și rezultatele merită promovate, o voi face, indiferent de discuțiile de doi lei, lansate în spațiul public”, transmitea Constantinescu în octombrie, iar ulterior incendiului a declarat că a promovat produsele culinare și nu spațiul de cazare. Detalii, aici. 

Într-un interviu acordat pentru Info Sud-Est în august 2017, Horia Constantinescu a vorbit pe larg despre viața sa, creionând portretul unui personaj controversat, un afacerist de succes provenit dintr-o familie cu rădăcini puternic ancorate în structurile comuniste.

Horia Constantinescu este nepotul lui Miron Constantinescu, istoric și sociolog marxist care a contribuit la instaurarea comunismului în România, fost președinte al Marii Adunări Naționale. Miron Constantinescu este cel care a încercat să-l răstoarne pe Gheorghe Gheorghiu Dej, în 1956, după ce Hrușciov a denunțat staliniștii. Portretul integral al lui Horia Constantinescu, noul șef ANPC, aici.

Totodată, șeful ANPC este nașul de cununie al lui Andrei Năstase și, la rândul său, Andrei Năstase a botezat unul dintre copiii lui Constantinescu. În episodul ”bodyguarzilor” care au venit să îl apere pe Liviu Dragnea la ÎCCJ, în octombrie 2017, Horia Constantinescu a declarat că este prieten cu doi dintre bărbații care l-au apărat pe fostul șef PSD și că aceștia au fost judecați incorect doar după aspectul fizic. Vezi detalii aici. 

Constantinescu are mai multe afaceri în Parcul Herăstrău și a fost luat în vizor de mai multe ori de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, în administrarea căruia intră Parcul Herăstrău. Aceasta anunța în octombrie 2023 că a suspendat din cauza gălăgiei activitatea a două cluburi care plătesc ”chirie mii de euro către o firmă fondată de șeful Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, și administrată de soția acestuia”. Detalii, aici.  

În martie 2024, cea mai mare organizație patronală din România, Concordia, care reunește organizații din 16 sectoare economice, a criticat dur comportamentul inspectorilor ANPC, spunând că instituția condusă de Constantinescu ”defăimează companiile private”:

  • ”Cer volume imense și nejustificate de documente doar pentru a pune presiune pe agenții economici, interpretează excesiv norme legale și adoptă o atitudine ostilă, nu una de colaborare și prevenție de exemplu când decide să facă public numele unor operatori economici sau să publice poze lipsite de context”, a transmis Concordia. Detalii, aici. 

În octombrie 2022, operatorul aerian Blue Air a depus o plângere penală împotriva lui Horia Constantinescu, pe care îl acuza că „a urmărit producerea unor daune materiale extrem de mari” companiei, prin „afirmaţii false”. Detalii, aici. 

Horia Constantinescu s-a făcut remarcat și când le-a cerut angajatelor să nu mai poarte bluze cu decolteu, bijuterii și machiaj strident, iar fustele trebuiau să ajungă la genunchi. Bărbații nu aveau voie cu plete, pantaloni scurți și alte accesorii în afară de verighetă. Detalii, aici. 

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *