BREAKING Legea offshore a fost depusă la Parlament, în procedură de urgență / România va avea drept de preempţiune la achizitia gazelor şi se reglementează onshore-ul/ Lucrările la perimetrul Neptun Deep vor începe anul viitor

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Noua lege offshore a fost depusă astăzi la Parlament, au anunțat vineri liderii coaliției și ministrul Energiei Virgil Popescu, care afirmă că proiectul va fi adoptat în procedură de urgență.

Legea este semnată de liderii celor trei partide din coaliţie, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu, liderul UDMR Kelemen Hunor, precum şi ministrul Energiei, Virgil Popescu şi liderul minorităţilor, Varujan Vosganian.

Liderii coaliţiei de guvernare, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu au transmis, vineri, un mesaj comun, după depunerea în Parlament a legii offshore, în care arată că proiectul deblochează investiţiile din Marea Neagră, asigură independenţa energetică a României şi reduce dependenţa de gazul rusesc, prin stimularea investiţiilor în extracţia de gaze naturale. Primele gaze din Marea Neagră, în a doua parte din acest an, se mai arată în mesaj.

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu afirmă că aceasta lege deblochează investiţiile din Marea Neagră şi reduce dependenţa de gazul rusesc, oferind României şansa de a deveni lider regional iar românilor acces la gaze mai ieftine.
”Legea offshore reduce dependenţa de gazul rusesc”, se arată în mesaj, precizându-se că această lege este o prioritate a Coaliţiei, este depusă în Parlament şi au o majoritate care înţelege importanţa acestor investiţii, legea urmând să fie adoptată cât mai repede.

Proiectul asigură independenţa energetică a României şi reduce dependenţa de gazul rusesc, prin stimularea investiţiilor în extracţia de gaze naturale. Legea depusă stabileşte un regim fiscal competitiv în aşa fel încât împărţirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul).

Foarte important este că ”legea asigură stabilitatea şi predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum şi în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime).

”Ce trebuie să reţinem: Primele gaze din Marea Neagră, în a doua parte din acest an. Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua partea a acestui an şi aici vorbim de o producţie de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor”, se arată în postare.

Legea stabileşte acelaşi cadru fiscal pentru investiţii offshore şi onshore de adâncime, practic urgentând investiţiile onshore de la Caragele, judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.

”La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor şi primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului 2026 – începutul anului 2027”, spun liderii coaliţiei.

”Ce va obţine România de pe urma acestei legi? Independenţă şi securitate energetică: România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar şi timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în ţară. De asemenea, ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piaţa internă oferta va scădea, iar românii vor benefica de preţuri mai mici”, se mai menţionează în mesaj.

„Gaze românești pentru români! Noua lege offshore a fost depusă astăzi la Parlament. Este foarte important că am reușit să avem susținerea unei majorități pentru o lege atât de importantă, care va fi adoptată în procedură de urgență. Legea offshore a fost și este o prioritate pentru mine și colegii din PNL. În primul rând, prin modificările pe care le aducem la legea 256, aprobată în 2018, deblocăm investițiile și, astfel, asigurăm independența energetică a României și reducem dependența de gazul rusesc. Stabilim un regim fiscal competitiv în așa fel încât împărțirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul). Un alt aspect extrem de important este următorul: legea asigură stabilitatea și predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum și în onshore de mare adâncime(exploatări pe uscat, de mare adâncime)!”, a scris ministrul Virgil Popescu, pe Facebook.

Primele gaze din Marea Neagră vor ieși în a doua partea a acestui an, producția extrasă fiind estimată la circa 1 miliard de metri cubi anual. Potrivit ministrului, investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepție la finalizarea lucrărilor.

Ministrul Energiei afirmă că lucrările la perimetrul Neptun Deep vor începe anul viitor și primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârșitul anului 2026 – începutul anului 2027.

Totodată, potrivit lui, legea stabilește același cadru fiscal pentru investiții offshore și onshore de adâncime, practic urgentând investițiile onshore de la Caragele, județul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Ministrul estimează că lucrările vor începe aici la începutul anului 2024.

„Da, așa cum am spus românii vor avea gaz românesc în case. Și nu numai! România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-și producția cu mult peste necesarul actual de consum intern. Și un alt aspect foarte important: țara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională!”, conchide Virgil Popescu.

Coaliția de guvernare a elaborat proiectul legii offshore, pentru deblocarea investițiilor la Marea Neagră. În forma finală a proiectului, România va avea drept de preempţiune la achizitia gazelor şi se reglementează onshore-ul. Investitorii vor împărți veniturile cu statul în proporție de 40-60% (36-64%, cu toate taxele), ei vor plăti un impozit suplimentar în cazul în care prețul gazelor crește, dar doar când trece de pragul 85 lei/MWh, față de pragul de 45 lei/MWh prevăzut inițial, iar condițiile actuale vor rămâne nemodificate pe toată durata exploatării, conform documentului obținut de Economedia. (Detalii, AICI)

Însă noua lege aduce și o serie de surprize, spun analiștii, precum finanțarea extinderii rețelelor de gaze din bani încasați și un preț la gaze care nu va mai exista în România. (Detalii, AICI)

Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Comentarii

  1. Procentul e gresit. Fara 67% actionar –Stat Roman– nu-i ce trebuie. Cand Cascavaul e Mare, orice % conteaza.

    De fapt, asa ar fi fairplay pt. tot ce misca in Romania. 33% e un procent enorm, oricum.

    Va invit sa faceti socoteala, publica.

    ” Despre cat ‘peste’ vorbim ? “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *