BREAKING Nicușor Dan anunță că intenționează să candideze la alegerile prezidențiale din 2025 / „Voi candida independent, voi avea discuții cu partidele pro-europene” / „Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă”

Nicusor Dan buldozer excavator Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Primarul Capitalei Nicușor Dan își anunță oficial intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2025. G4Media a scris în exclusivitate luni dimineață că primarul general își va anunța în scurt timp candidatura independentă la alegerile prezidențiale.

Nicușor Dan:

Suntem într-un moment de cumpănă, cel mai dificil de după revoluție.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Românii au transmis la alegeri că nu se mai poate, că s-a mințit prea mult, că politicienii se prefac că încearcă să le rezolve problemele.

E nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care statul răspunde la așteptările cetățenilor.

Vă anunț că intenționez să candidez la alegerile prezidențiale din 2025.

Sunt trei probleme mari pe care România le are și unde rolul președintelui e important.

Corupția și funcționarea instituțiilor: există zone întregi capturate de grupurile de interese. Ele acționează în interesul găștii și nu în interes public. Va fi o luptă grea între cei care apără interesul public și cei care apără interesul de gașcă.

Va fi o luptă care va implica mecanisme administrative, necesitatea de coagulare politică și justiție.

Acestea sunt atribuite unele esențiale pe care trebuie să le aibă președintele. Să stăpânească mecanisme administrative, să poată negocia coagulări politice și să înțeleagă foarte bine mecanismele juridice.

Aceste atribute m-au făcut să fac anunțul de azi.

A doua problemă – România nu are azi o direcție. Există peste tot studii, strategii, dar se bat cap în cap unele cu altele și sunt foarte puțin adaptate la realitate.

România are și în sectorul public și în cel privat, și în diaspora, resurse foarte importante de competență pe care însă statul nu le-a accesat până în acest moment.

Acesta este rolul președintelui, de a identifica aceste competențe, de e organiza pentru ca împreună să propună politicile publice cele mai potrivite.

A treia problemă: România este împărțită în categorii socio-culturale care sunt în opoziție unele față de altele, pentru că preocupările lor nu au fost înțelese de guvernanți și de clasa politică.

Este rolul președintelui să refacă dialogul dintre aceste categorii, să enunțe valorile care ne unesc, care fac diferența și să semnalizeze exagerările care împiedică dialogul și înțelegerea în societate.

Întrebare legitimă: de ce vin cu această propunere după ce bucureștenii mi-au acordat încrederea la alegerile locale? Pentru că bucureștenii nu pot trăi bine dacă România nu o duce bine.

Voi candida independent, sunt deschis la discuții cu partidele pro-europene, este nevoie de un președinte care să se asigure că direcția pro-reformă pe care partidele o enunță acum să fie urmată cu adevărat în activitatea guvernamentală.

Sunt convins că societate românească va profita de acest moment de reflecție neașteptat și va găsi resursele în integralitatea ei pentru a schimba ce e de schimbat.


Răspunsuri la întrebări:

Q: Au existat discuții cu partidele?

A: E vorba de cele patru partide pro-occidentale, le-am informat de intenția mea, e o analiză care va urma. E o discuție care se poartă în paralel cu discuțiile despre formarea guvernului, e o discuție care va urma desigur.

Eu sunt primarul Bucureștiului. Acum trei săptămâni am avut un referendum, bucureștenii s-au exprimat în majoritare, o să facem tot ce ține de noi și continuăm pe buna credință a parlamentului pentru implementarea lor.

Q: Dacă nu veți primi susținere și vor fi mai mulți candidați, nu cresc șansele extremismului?

A: Eu am venit azi în fața societății și am făcut o propunere și am prezentat o ipoteză care mi se pare cea mai potrivită.

Q: Există sondaje de opinie?

A: Sunt sigur că o să aveți acces la sondaje.

Q: Ce se întâmplă cu proiectele din București?

A: E o schimbare fundamentală în România care s-a manifestat la votul la alegerile din urmă cu două săptămâni. Dacă la alegerile anterioare mesajul oamenilor a fost „o să alegem varianta cea mai puțin rea”, la aceste alegeri mesajul a fost „nu mai merge așa”. Fiecare dintre noi trebuie să se readapteze la această situație și cred că acesta este modul în care pot să ajut la rezolvarea problemelor pe care societatea le are.

Q: Cine ar trebui să răspundă pentru anularea alegerilor?

A: Eu cred că decizia CCR a fost necesară, cred că mai multe instituții ar fi trebuit să nu ne ducă să ajungem ca CCR să ajungă să anuleze niște alegeri care sunt în curs. Miza este ca instituțiile statului român să lămurească acele lucruri abia enunțate de CCR: influența unui actor străin, cheltuieli nelegale în campanie. Lipsa acestor informații poate să scadă încrederea oamenilor în instituțiile statului. Anularea unor alegeri e o chestiune foarte gravă.

Q: Cum vor înțelege cei din votul extremist că ați putea fi o alternativă?

A: O să avem o campanie electorală, mă aștept ca oamenii să vadă diferitele soluții care se propun și să alegem ce e mai bine pentru noi ca societate.

Q: Anunțul candidaturii poate interfera cu negocierile pentru Guvern?

A: E absolut legitim ca cele patru partide care vor să formeze coaliția să fie preocupate de ambele subiecte, e posibil să existe o interferență în discuțiile lor, ce pot eu să spun este că nu-mi doresc să fiu implicat în negocierile pe partea guvernamentală.

Q: Care a fost reacția liderilor partidelor?

A: Nu o să vă spun asta acum… În momentul în care agreezi să faci public ceva faci, când nu, nu. Mi s-a părut corect să informeze liderii celor patru partide de intenția mea.

Q: Ce se va întâmpla cu primăria în campanie? Vă veți suspenda din funcție?

A: Mai e până acolo. Acum prioritatea este să avem dialog cu parlamentul pe chestiuni care țin de referendum.

Q: Ați spus că ați făcut o analiză. Care sunt argumentele de a candida?

A: Am încercat în ce v-am spus care ar trebui să fie calitățile unui președinte. Am vorbit de capacitatea de a aduce actori din zona privată, publică, specialiști pentru a genera politici publice, am vorbit de capacitatea de negociator, trebuie să-nțelegi preocupările diferitelor categorii socio-culturale, cel mai important și cred că miza României pentru următorii ani este capacitatea de a tranforma un stat foarte slab și capturat în mai multe zone într-un stat funcțional.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: