BREAKING OMV se alătură rivalilor din energie şi se retrage din Rusia

OMV sigla sursa site oficial sursa foto: Site oficial

Grupul austriac OMV a anunţat sâmbătă că se retrage din Rusia, fiind cea mai recentă companie din domeniul energiei care face un astfel de anunţ, şi a avertizat că va suferi o impact estimat la 1,5 – 1,8 miliarde de euro, în încercarea de a se distanţa de Rusia după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

„În lumina celor mai recente evoluții, OMV își reevaluează angajamentul în Rusia. În timp ce Rusia a fost una dintre regiunile cheie din portofoliul de explorare și producție al OMV, Comitetul Executiv a luat decizia de a nu mai face investiții viitoare în Rusia”, a transmis compania, într-un comunicat.

Compania austriacă de petrol și gaze a declarat că Rusia nu va mai fi una dintre regiunile sale cheie, anunțând că va înregistra deprecieri de active legate de Nord Stream 2 și un zăcământ de gaz din Siberia de Vest. Compania a cerut „încheierea tuturor ostilităților”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Războiul din Ucraina este o situație tragică și periculoasă care provoacă mari suferințe pentru mulți și pe care o privim cu cea mai mare consternare. Cea mai profundp simpatie a noastră se adresează tuturor victimelor directe și indirecte ale acțiunii militare a Rusiei”, a declarat directorul general Alfred Stern.

OMV a transmis că va abandona planurile de a intra în proiectul zăcământului de gaze din Siberia Achimov și revizuiește opțiunile strategice pentru participația sa de 24,99% din zăcământul de gaz Yuzhno Russkoye, care alimentează gazoductul original Nord Stream și adaugă 100.000 de barili echivalent petrol pe zi (boe/d) către producția OMV.

Aceste opțiuni includ o posibilă dezinvestire sau ieșire din Yuzhno Russkoye, a spus OMV. Firma se așteaptă ca rezultatele primului trimestru să reflecte o ajustare negativă de 0,5–0,8 miliarde de euro aferentă participației.

Săptămâna această, OMV a anunțat că a abandonat planurile de a intra într-un proiect de zăcământ de gaze cu Gazprom și a declarat că își revizuiește rolul în Nord Stream 2, care a fost oprit la sfârșitul lunii februarie, după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni separatiste din estul Ucrainei ca independente.

De atunci, Statele Unite au sancționat compania cu sediul în Elveția, Nord Stream 2 AG, care a construit conducta, în timp ce autoritățile au declarat că firma se confruntă cu dificultăți de plată.

OMV a declarat sâmbătă că va încasa o lovitură de aproape 1 miliard de euro în legătură cu Nord Stream 2.

„OMV va recunoaște o taxă de ajustare a valorii de 987 milioane de euro (împrumut plus dobânda acumulată la 31 decembrie 2021) din cauza faptului că creanțele de la Nord Stream 2 AG pot fi nerecuperabile”, se arată în comunicat. „Aceasta este o ajustare a valorii fără numerar, care va afecta câștigurile raportate înainte de impozitare în primul trimestru al exercițiului financiar curent.”

Rusia a fost o regiune cheie pentru OMV, unul dintre cei cinci parteneri financiari occidentali ai gigantului rus Gazprom în proiectul conductei Nord Stream 2, în valoare de 11 miliarde de dolari, care leagă Rusia de Germania.

La începutul lunii februarie, analiştii JP Morgan estimau expunerea medie a OMV la Rusia la aproximativ 9%.

Expunerea sa în Rusia va fi acum limitată la aproximativ 2% din totalul activelor fixe, a transmis sâmbătă OMV, reprezentând doar valoarea rămasă la Yuzhno Russkoye.

Anunțul OMV vine după ce alți rivali occidentali din domeniul energiei precum Shell, BP și Exxon Mobil au declarat că intenționează să renunțe la deținerile din Rusia bogată în petrol, după invazia Ucrainei de către Moscova.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: