BREAKING Președintele american Joe Biden anunță că SUA alocă încă 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei reactoarelor nucleare mici în România

joe biden, presedinte american, sua, statele unite, casa albă, washington Sursa foto: Facebook / The White House

Guvernul american va oferi 14 milioane de dolari companiei americane NuScale Power, pentru pentru implementarea în România a unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR), prima de acest fel, a anunțat duminică președintele american Joe Biden, care a prezentat o serie de finanțări similare.

Finanțarea va fi oferită în sprijinul studiului de inginerie și proiectare front-end pentru implementarea SMR.

„Bazându-se pe eforturile guvernului SUA, inclusiv sprijinul de promovare din partea Comerțului și asistența tehnică din partea statului și USTDA, această investiție este menită să mobilizeze un efort de mai multe miliarde de dolari și să prezinte ingeniozitatea SUA în sectorul nuclear avansat, să accelereze tranziția către energie curată, să creeze mii de locuri de muncă și să consolideze securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță nucleară, securitate și neproliferare“, arată comunicatul Casei Albe.

În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România.

La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având o largă susținere și fiind adoptat cu majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui MoU (Memorandum de Înțelegere), cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

În mai 2022, Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că primul mini-reactor nuclear din România, dezvoltat de compania americană NuScale, va fi instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița.

Aceste etape importante vin ca urmare a unei relații puternice în domeniul nuclear între România și SUA, care a început în 1981, când președintele Reagan a aprobat primul împrumut Exim SUA pentru proiectul Unității 1 de la Cernavodă.

Sursa foto: Facebook / The White House

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *