BREAKING Sindicaliștii din Educație anunță că resping oferta guvernanților de a crește salariile cu 1.000 de lei de la 1 iunie. Profesorii cer dublarea sumei la 2.000 de lei net

bani lei bancnote Sursa foto Economedia Ilona Andrei (1)

Update 3: Profesorii și angajații din Educației au respins oferta propusă la Guvern, de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu, au transmis sindicaliștii miercuri seară, după a doua întâlnire în aceeași zi cu reprezentanții Executivului. Sindicaliștii spun că greva continuă, iar profesorii cer dublarea sumei de la 1.000 lei brut la 2.000 lei net.

„Am înțeles că vor să dea ordonanța. De mâine până marți sunt zile libere. Oamenii decid. Marți va fi o decizie finală. În acest moment greva continuă”, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

Update 2: Profesorii și angajații din Educației au respins oferta propusă la Guvern, de premierul Nicolae Ciucă și de Marcel Ciolacu, liderul PSD, potrivit surselor Edupedu.ro. Atât cei din Federaia Sindicatelor Libere din Învățământ cât și cei din Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis mesajul că nu acceptă sumele primite.

Citiți aici întregul articol.

Update 1: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a scris într-un mesaj pe pagina sa de Facebook că are convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educație, la o soluție care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul școlar să se termine în condiții normale.

Liderii sindicali urmează să comunice Guvernului la ora 19:00 la Palatul Victoria dacă sunt de acord sau nu cu oferta executivului.

„Majorarea cu 1000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, pe care am convenit-o astăzi, este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare. Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie și să însemne punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Consider că cerința dascălilor, ca salariile din educație să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptățiță. Și voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să țină cont de prioritățile societății, nu de negocieri politice”, a transmis Ciolacu într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Știrea inițială: Guvernul a anunțat propunerea pentru profesori: să crească salariul brut cu 1.000 de lei de la 1 iunie, iar creșterile cerute de sindicate vor fi etapizate pe trei ani, potrivit unui comunicat de presă. Anunțul a venit după întâlnirea pe care premierul Nicolae Ciucă a avut cu liderii sindicatelor din educație, care a durat aproape două ore.

Potrivit guvernului, majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.

Impactul bugetar este estimat la 2 miliarde lei pentru următoarele 7 luni, iar voucherele nu se mai acordă, conform surselor Economedia și G4Media. Vouchere despre care se discuta anterior nu se mai acordă.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educație, pentru a dialoga pe tema revendicărilor acestora.

„Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezinta pentru personalul didactic un avans din cresterea pe viitoarea grilă, care se va regasi in viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invatamant, cresterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar”, potrivit comunicatului de presă.

Guvernul transmite că, în noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie.

Comentarii

  1. Ca stat membru UE, de la 2400 lei la 3400 ( 680 euro ) este doar o recunoastere a mafiei si coruptiei statale romanesti.

  2. Au si de ce sa tina sus cererea de bani , incompentele celor care termina scoala nu o iau in calcul. Piata muncii de ce nu este intrebata, sa va spuna companiile cat de prost sunt pregatiti absolventii! Dar nou nu ne place decat o parte a realitatii, de obicei intoarcem capul in alta parte cand nu ne place ceea ce vedem.

  3. Profesorii au dreptate ! Salarizarea lor este necorespunzătoare . In schimb mărim salariile la polițiști ! Le dăm normă de hrană , bani de chirie , etc.. Au și sindicate dar sunt incluși in aceeași grupș de salarizare cu militarii.
    In anul 2000 , a fost aprobată majorarea salariilor magistraților ca să se asigure o justitie independentă .
    Magistrații au rămas cu salariile si pensiile lor foarte mari , noi cu INJUSTIȚIA !
    In 2018 au fost majorate salariile medicilor ca să nu mai plece din țară si sa se asigure un act medical de calitate.
    Medicii au rămas cu salariile mărite si cu șpaga , noi fara imbunătătirea ingrijirii medicale !
    Vor fi mărite salariile profesorilor . Foarte bine. Se va schimba ceva in EDUCATIE ?
    Nimic . Vor avea salrii mai mari , cei care nu au ghinion vor continua să dea meditatii s.a.m.d.
    SOCIETATEA in intregul ei este bolnavă !
    P.S. Despre politiști nu are sens să discutăm. Cu exceptia unor profesioniști , o minoritate , restul nu au ce căuta in sistem.Reduceti la jumătate numarul politiștilor si dati celor rămași salarii corespunzătoare .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *