BREAKING România se împrumută la dobânzi record, de aproape 8% pe termen lung

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

România se împrumută la costuri de aproape 8% pe termen lung, statul luând luni cel mai scump împrumut în lei pe 10 ani cel puțin din 2005 până în prezent, arată datele analizate de Economedia. Deși costurile de împrumut cresc la nivel mondial, situația este mai gravă pentru România, deoarece țara noastră a intrat în criza Covid și criza geopolitică cu dezechilibre macroeconomice uriașe (deficite mari). Ministerul Finanțelor este condus de Adrian Câciu, ministru PSD, partid care, atunci când era în opoziție, critica guvernul liberal pentru costurile mari ale împrumuturillor.

Citește și: Cum explică guvernarea dobânzile mari la care se împrumută România: „Este un efect puternic al inflației în toată regiunea”

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat luni pe 10 ani la un cost mediu de 7,92%, un nivel record al împrumuturilor pe termen lung, conform datelor Băncii Naționale a României analizate de Economedia. Costul este cu 1,43 puncte procentuale mai mare comparativ cu cel la care România s-a împrumutat la licitația din aprilie, arată economiștii Banca Transilvania.

Costuri atât de mari la împrumuturile pe termen lung au mai existat înainte de ultima criză financiară. De exemplu, pe 20 iulie 2005, Ministerul Finanțelor se împrumuta pe 10 ani la o dobândă de 7,85%, însă și aceasta era sub nivelul din prezent, conform datelor BNR consultate de Economedia. Este de menționat însă că în perioada crizei financiare din 2008-2009 lipsesc împrumuturile pe termen lung, statul preferând atunci să se împrumute pe perioade mai scurte.

„Se evidențiază creșterea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadența 10 ani cu 32 puncte bază la 7,79%, nivel record”, subliniază și economiștii BT.

Și băncile s-au arătat interesate să finanțeze statul la dobânzi atât de mari. Astfel, Ministerul de Finanțe voia să împrumute 300 de milioane de lei, prin redeschiderea unei emisiuni de obligațiuni cu scadența februarie 2032, însă interesul băncilor a fost atât de mare încât a ajuns să împrumute 517 milioane lei.

Nivelul dobânzilor „a la long” reprezintă un indicator al credibilității țării în fața investitorilor, un cost mare și în creștere însemnând că investitorii văd anumite riscuri. Totodată, nivelul ridicat al dobânzilor la care se împrumută România este îngrijorător, în contextul în care țara noastră are de finanțat în acest an un deficit de 5,8% (aproximativ 77 miliarde lei) din Produsul Intern Brut (PIB), fiind singura țară din UE în procedură de deficit excesiv. Per total, România trebuie să împrumute în acest an aproximativ 145 miliarde lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. Un cost mai mare al împrumuturilor înseamnă o presiune asupra datoriei publice, în creștere în ultimii ani, și care tocmai a trecut de pragul de 50% din PIB.

De ce se împrumută România la costuri atât de mari?

„Țările care au intrat în această succesiune de crize (Covid și geopolitică) cu deficite gemene nesustenabile și implicit nevoi de finanțare relativ mai mari sunt mai afectate de turbulențele de pe piețele globale”, explică Ciprian Dascălu, economist şef al BCR, pentru Economedia.

România este ţara cu cel mai mare deficit bugetar din PIB din toată Uniunea Europeană și are de asemenea cel mai mare deficit de cont curent din UE, singura țară care a depăşit pragul de 5%.

Dascălu susține că proximitatea de zona de conflict a exacerbat această mișcare de majorare puternică a costurilor de împrumut în regiunea Europa Centrală și de Est.

Însă România are în continuare cele mai mari costuri de împrumut pe termen lung din regiune, deși diferența față de statele vecine s-a mai redus recent. „Sunt mai sus [costurile], dar au fost mereu mai sus… relativ la spread-ul istoric sunt chiar destul de strânse versus cele din regiune”, spune economistul. De exemplu, România se împrumută acum pe 10 ani cu 90 de puncte de bază mai scump decât Polonia, însă anul trecut diferența medie a fost de 190 de puncte de bază, arată Dascălu.

Totuși, această creștere a dobânzilor este în linie cu creșterea randamentelor suverane cu maturități pe termen lung la nivel global și regional, pe fondul așteptărilor de majorare a ratelor de dobândă pe termen scurt de către băncile centrale ca raspuns la intensificarea presiunilor inflaționiste, mai spune Dascălu.

Altfel spus, piața se așteaptă acum la majorări ale dobânzilor cheie de către băncile centrale, așa că își modifică dobânzile de împrumut în conformitate cu așteptările.

De altfel, Banca Națională a României (BNR) este așteptată marți să crească dobânda de politică monetară cu cel mai mare ritm din 2008 până în prezent, de 100 de puncte de bază, estimează economiștii. (Detalii, AICI)

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. Păi dacă ne uităm la graficele de risc ale țării, mai ascultăm ce zic străinii când văd ce e prin România, când ieșim la o cafenea și vedem ce e pe stradă, păi iertați-mă, avem o problemă! De comportament economic.
    Un exemplu ar fi: stau la garsonieră cd. 3 dar merg la serviciu cu un BMW sau Mercedes.
    Alt exemplu (pentru săraci): am iPhone 13 Pro, rad merg la muncă cu tramvaiul și nu-mi permit un bilet. Stau să mă uit după controlori.
    Da, avem o problemă.

  2. Intr-o tara cu o asemenea instabilitate politica, guvern fara opozitie, lipsa libertatii presei independente, mi se pare ca nu suntem departe de Rusia.
    PSD PNL UDMR ne conduc pe ultimul drum desi am fi avut sanse de redresare. E pacat de tara asta.. Vreau sa fiu patriot si nu pot!

  3. “8%” reprezinta, de fapt, care este increderea internationala in Romania … Ar trebui sa constientizeze mai multi ‘Interni’.

    Daca romanii pot fi dusi cu zaharelul, bancherii care-ti dau imprumutul in nici-un caz. Ei stiu perfect gradul de incompetenta la vreo 18 zecilmale.

  4. La nivel istoric dobanzile in RON sunt relativ mici fata de Polonia si Ungaria. Dobanzile foarte mari platite de Romania sunt in EUR, 5.4% la 10 ani fata de 3.5% in Ungaria (tot in EUR).

  5. Articolul de fata nu spune in ce moneda este denominat imprumutul. Pentru ca una este sa te imprumuti cu 8% in Euro sau Dolari (monede unde BNR nu are nici un contril) si cu totul alta poveste este sa te imprumuti in RONi unde BNR poate sa triseze tiparind hartie fara acoperire. A doua chestiune este rata inflatiei in Romania care poate fi undeva pe la 6%. Deci la un calcul simplu dobanda reala la care se imprumuta Romania este 8%(nominal) – 6%(inflatie) = 2% dobanda reala. Nu e bine sa te indatorezi excesiv, dar e important sa realizam ca una e sa te imprumuti in Roni si alta in valuta forte. Deci inainte de a sari cu aprecieri destepte pe aici, hai sa aflam in ce moneda ne-am imprumutat. Pe urma comentam.

  6. Nu stiu ce socoteala ai facut acolo dar poate as fi crezut daca foloseai “+” in loc de “-“.

    Totusi, hai sa nu mai facem pe desteptii pe aici si sa ne dam seama cat de vanduti suntem. Am inteles, avem de-a face cu ‘securistul de serviciu’, pe linie de partid, ca ‘o culoare stim pe lume’, in cazul de fata, cuoarea partidului ‘ApF’ ar fi negru, dar cu putin albastru de la voi …

    Oricum, daca ai scadea ‘inflatia’ ar trebui s-o scazi pe aia europeana.

    Nu stiu ce sunt unii atat de constipati … Mai ca suna a doctorul ala care te bate ca te-ai imbolnavit … “Scooby Doo, nu stii tu.”

    D’asta am zis c-ar trebui facut referendum pt. orice depaseste 1 miliard de euro, fie ca-i ‘Input/Output’.

    S-a dublat datoria publica in doar 3 ani, ceea ce-i extrem de grav, asta pe banii nostri, ca pe urma sa ne certati ca de ce ne plangem …

    “Facem pe desteptii”. Va zic eu ce-ar fi destept : Sa vedem pe cati ne scoateti din strada.

    Stai bine pe cuibar, cocos. Te cred !

    Oricum, fara consens, nu se schimba nimic. Problema e ca axa timpului e unidirectionala iar lumea se desteapta …

    Romanul s-a saturat de securisti, de pensii speciale, de crima organizata, structuri imbibate-n clanuri interlope, fete arse-n cazane, accidente mortale zilnic, zeci de miliarde de euro furate grosolaneste si fara strop de scrupule anual, turnatori consacrati in fruntea Statului, ce-ar mai fii de zis ? A da, dosare clasate, companii de casa cu gauri negre financiare, numar de cazuri de decedati ascunse, securisti care se baga-n fata oamenilor cu probleme la vaccinare, tradatori, dosare clare de ucidere din culpa tarate din tribunal in tribunal de 7 ani, bai, baieti, chiar nu va e rusine !?!

    “Murim mai bine-n lupta, cu glorie deplina !” — Imnul Romaniei, iarta-ma !

    Si sa va fereasca Dumnezeu de Respawn !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *