România a ieșit pe piețele internaționale să se împrumute prin obligațiuni Samurai, arată informațiile Bloomberg consultate de Economedia.
Emisiunea este structurată în cinci părți, respectiv un împrumut pe 3 ani, unul pe 5 ani, unul pe 7 ani, unul pe 10 ani și unul pe 20 de ani.
Guvernul a renunțat la tranșa de împrumut pe 15 ani, dar poate renunțat și la una sau mai multe tranșe, în funcție de condițiile de împrumut.
Aranjorii emisiunii sunt DAIWA, Mizuho, Nomura și SMBNIK.
Luna trecută, Bloomberg anunța că România se pregătește să iasă să vândă obligațiuni Samurai, pentru a se finanța. Astfel, România a mandatat Daiwa, Mizuho, Nomura și SMBC Nikko ca Joint Lead Managers, și a depus o Declarație de Înregistrare a Valorilor Mobiliare pentru o potențială tranzacție Samurai senior pe 3 ani, 5 ani, 7 ani, 10 ani, 15 ani și 20 ani.
România intenționa să vândă obligațiuni Samurai de anul trecut, pentru a finanța un deficit bugetar mai mare, dar a întârziat cu cadrul pentru obligațiunile verzi, care este important și pentru obligațiunile Samurai.
Totodată, mai amintim că luna trecută România a împrumutat de pe piețele externe aproape 5 miliarde de euro, printr-o emisiune de obligațiuni în 3 părți, conform Bloomberg.
Cu un deficit bugetar ieșit de sub control și pe cale să se umfle și mai tare pe finalul anului electoral, Guvernul Ciolacu a ajuns cu împrumuturile pentru acoperirea deficitului bugetar (diferența dintre veniturile bugetare și cheltuieli) și refinanțarea datoriei publice la peste 199 miliarde de lei, o valoare record pentru primele 9 luni din an, pentru România. În 2023, Guvernul a împrumutat pe întreg anul 203 miliarde de lei.