„Ordonanța trenuleț”, care stabilește principalele măsuri fiscale care se vor aplica în 2024, conține o prevedere neclară care, potrivit unor interpretări, ar putea face ca și firmele care trebuie să își recupereze pierderi să plătească impozit pe profit, afirmă pentru Economedia consultantul fiscal Mihaela Mitroi, Managing Partner la Global Tax Advise.
- UPDATE 14.25 Economedia a cerut clarificări de la Ministerul Finanțelor cu privire la interpretarea acestei prevederi. „Pentru pierderea fiscală, limita de 70% se aplică la profiturile impozabile”, a fost răspunsul Finanțelor. Acesta confirmă, practic, interpretarea consultanților fiscali.
În prezent, dacă o companie a avut pierderi fiscale, ea își poate recupera pierderea din profitul impozabil în următorii șapte ani de la înregistrarea pierderilor. Astfel, nu ar trebui să mai plătească impozit pe profit până când nu și-a recuperat pierderea.
Însă „ordonanța trenuleț” schimbă acest lucru și prevede că compania își va putea recupera pierderea, atunci când începe să facă profit, doar în limita a 70% din aceste profituri. Pentru 30% din profitul impozabil ea va trebui să plătească impozit pe profit, afirmă Mihaela Mitroi.
Prevederea anterioară:
ART. 31 – Pierderi fiscale
(1) Pierderea anuală, stabilită prin declarația de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale în vigoare din anul înregistrării acestora.
Prevederea din Ordonanța 115, „ordonanța trenuleț”
Expunere de motive:
„Mecanismul de recuperare a pierderilor fiscale Potrivit prevederilor art. 31 din Codul fiscal, pierderea anuală, stabilită prin declaraţia de impozit pe profit, se recuperează din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi. Luând în considerare necesitatea consolidării bugetare se impune reducerea perioadei de recuperare, de la 7 ani la 5 ani, în limita a 70% inclusiv din profiturile impozabile ale perioadei fiscale respective”.
Art. 31. – Pierderi fiscale
„(1) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaraţia de impozit pe profit, începând cu anul 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, se recuperează din profiturile impozabile realizate, în limita a 70% inclusiv, în următorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
(7) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaraţia de impozit pe profit, aferente anilor precedenţi anului 2024/anului care începe în 2024, rămase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recuperează din profiturile impozabile realizate începând cu anul 2024, în limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada rămasă de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului înregistrării pierderilor respective.
(8) În cazul în care se recuperează atât pierderi fiscale anuale, potrivit dispoziţiilor alin. (1) şi (7), pentru aplicarea limitei de 70%, aceste pierderi se cumulează.”
70% din pierderi sau 70% din profitul impozabil?
Mihaela Mitroi explică: „Observăm ca o nouă interpretare, având în vedere neclaritatea art. 31 alin (1) și alin. (7) din Ordonanța Trenulet (Ordonanța 115). Astfel, în prevederile actuale, pierderile fiscale se recuperează din profiturile impozabile obținute în următorii 7 ani consecutivi, iar în prevederile Ordonanței 115 este menționat la alin. (1) că pierderile fiscale anuale stabilite prin declaraţia de impozit pe profit, începând cu anul 2024/anul fiscal modificat care începe în anul 2024, după caz, se recuperează din profiturile impozabile realizate, în limita a 70% inclusiv, în următorii 5 ani consecutivi.
În același timp, alin. (7) prevede că pierderile fiscale anuale stabilite prin declaraţia de impozit pe profit, aferente anilor precedenţi anului 2024/anului care începe în 2024, rămase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recuperează din profiturile impozabile realizate începând cu anul 2024, în limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada rămasă de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului înregistrării pierderilor respective.
Cu alte cuvinte, alin. (7) pare să precizeze că pierderile fiscale rămase de recuperat la 31 decembrie 2023 se recuperează numai în limita a 70% din profiturile impozabile, ceea ce înseamnă că chiar dacă există pierderi din anii precedenți, dacă societatea înregistrează profituri începând cu anul 2024, 30% din aceste profituri sunt impozabile, și societatea va ajunge să plătească impozit pe profit.
Acest alin. (7) pare a fi o excepție de la regula generală, care ar fi prezentată în alin. (1), din care se înțelege că pierderile fiscale anuale stabilite începând cu anul 2024 se recuperează din profiturile impozabile în limita a 70%, adică se anulează 30% din pierderile fiscale. Asta dacă nu cumva legiuitorul a vrut să prevada la alin (1) aceeași regulă cu cea de la aliniatul (7), adică o regulă diferită de reportare a pierderilor fiscale prin care toate societățile care au înregistrat pierderi fiscale vor plăti un impozit pe profit de minim 30% din profiturile impozabile”.