Brokeri, despre reacția pieței după alegeri: Avem o descătuşare a investitorilor, atenţia se mută pe formarea guvernului / “Nu am scăpat de volatilitate, problemele fiscal-bugetare nu s-au rezolvat”

Burse evolutii Sursa foto: Pexels

Piaţa a reacţionat emoţional la rezultatul alegerilor prezidenţiale, înregistrând creşteri semnificative, dar perioada de volatilitate nu a trecut, atenţia investitorilor fiind îndreptată în perioada următoare asupra formării unui guvern care să se bazeze pe o majoritate solidă în Parlament, susţin brokerii consultaţi luni de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Investitorii au reacţionat extrem de pozitiv la rezultatul alegerilor prezidenţiale şi asta vine după o perioadă destul de lungă de incertitudine şi de volatilitate datorată incertitudinii respective. Astfel încât, în momentul acesta, avem, să zicem aşa, o descătuşare a investitorilor. Volumele sunt în creştere şi, într-adevăr, indicii au început dimineaţa cu 4-5%, acum un pic s-a mai temperat creşterea respectivă. Dar clar este un semnal transmis de investitori, de întreaga piaţă, faţă de păstrarea traiectoriei europene a ţării noastre, ceea ce este un lucru îmbucurător”, a declarat Ovidiu-Lucian Isac, director general al Estinvest.

El a atras atenţia că nu am scăpat de perioada de volatilitate, iar în perioada următoare accentul va fi pus pe formarea guvernului.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Nu, n-am scăpat de volatilitate. Suntem la începutul drumului. După cum ştim cu toţii, urmează o perioadă în care vor avea loc negocieri pentru numirea unui premier şi pentru formarea guvernului. Şi eu estimez că, în funcţie de discuţiile, cât de mult se vor întinde aceste discuţii, şi volatilitatea în piaţă va fi prezentă. Sper şi cred că amplitudinea nu va fi aşa de mare precum în perioada care tocmai s-a încheiat, mai ales în ultimele săptămâni ale campaniei electorale, dar mai trece prin perioada de volatilitate, ceea ce ar putea determina unele oportunităţi de investiţii, aşa cum, spre exemplu, vineri, înainte de turul II, piaţa a crescut. Semn că unii investitori au mizat pe rezultatul acesta şi, din fericire, a fost o carte câştigătoare. Este foarte important cât de rapid şi cât de profesionist vor fi conduse discuţiile privind formarea guvernului, pentru că investitorii au o oroare de incertitudine. Şi atunci este foarte important ca să avem un premier cât mai repede, să avem cu un program de guvernare, astfel încât respectivul program să fie să poată fi “digerat” de către investitori, atât de investitori instituţionali, români sau străini, cât şi de investitorii de retail”, a spus Ovidiu-Lucian Isac.

La rândul său, Antonio Oroian, broker la Goldring, a afirmat că evoluţia Bursei din această dimineaţă este “o reacţie normală, având în vedere rezultatul alegerilor şi, mai ales, tensiunea care s-a acumulat în ultimele luni”.

“Totuşi, mă aştept ca această euforie să se tempereze în următoarele zile şi focusul să cadă pe problemele mari care trebuie rezolvate: în primul rând, formarea unui Guvern şi pe urmă căutarea unor soluţii care să reducă deficitele. Aşadar, problemele fiscal-bugetare nu s-au rezolvat, ceea ce ar putea genera volatilitate în continuare, însă e importantă direcţia pe care mergem şi recâştigarea încrederii investitorilor”, a subliniat Antonio Oroian.

De asemenea, Alin Brendea, analist bursier la Prime Transaction, consideră că piaţa a reacţionat la rezultatul alegerilor.

“Trebuie să remarcăm că piaţa bursiera a anticipat, la finalul săptămânii trecute, un verdict pro-Europa al electoratului român, crescând cu peste 3%. Aprecierea de la începutul săptămânii continuă acest trend de revenire a pieţei locale, care s-a apropiat de maximele acestui an. Alegerea societăţii româneşti de a acredita majoritar un proiect de reconstrucţie îndreptat spre valorile Uniunii Europene cu siguranţă a inversat creşterea sentimentului de risc pe care am resimţit-o în ultimele săptămâni faţă de activele financiare româneşti. Atât cotaţia acţiunilor listate la BVB, cât şi scăderea costului datoriei suverane indică fără dubii acest lucru. Ceea ce va urma cu siguranţă nu va fi un drum lin. Există soluţii, însă aplicarea lor va necesita măsuri mai puţin populare şi tenacitate. În acest context, piaţa bursieră poate spera în primul rând la o stabilizare a sentimentului negativ, care, în acest an, ne-a decuplat de evoluţia pozitivă a pieţelor europene. Pe termen scurt, până la formarea unui nou guvern cu un sprijin suficient de solid în Parlament, piaţa va mai fi expusă unor condiţii de incertitudine şi, implicit, de volatilitate. Însă paradigma politică pare să se fi schimbat, iar aceasta schimbare constituie o bază solidă pentru ca, pe termen mediu, piaţa locală să revină pe un trend ascendent”, a spus Alin Brendea.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.