Bucureștiul urcă în topul celor mai bune orașe din lume de locuit, după al doilea an consecutiv de creștere/ Viena se menține trei ani consecutiv pe prima poziție

România Sursa foto: pexels.com

Bucureștiul urcă pe locul 94 în topul celor mai bune orașe din lume de locuitor, arată clasamentul realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).

Capitala României a urcat cu cinci poziții în clasament, anul acesta, comparativ cu anul trecut când se afla pe poziția 99. Bucureștiul a avut astfel, pentru al doilea an la rând, una dintre cele mai mari creșteri din clasament, după ce și în anul precedent a urcat cu 21 de poziții.

Viena rămâne în top pentru al treilea anl la rând

Viena, capitala Austriei, este desemnată drept cel mai locuibil oraș din lume, pentru al treilea an consecutiv, conform unui raport realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

EIU a oferit Vienei scoruri perfecte (100) în ceea ce privește stabilitatea, asistența medicală, educația și infrastructura. Cu toate acestea, capitala Austriei mai are nevoie de îmbunătățiri în ceea ce privește cultura și mediul.

Criza locuințelor a afectat scorurile la infrastructură pentru unele dintre orașele clasate în primele poziții, cum ar fi Melbourne și Sydney din Australia și Vancouver din Canada, dar acestea rămân totuși în topul celor mai locuibile orașe. Unele orașe au scăzut din cauza pierderii de stabilitate și a declinului în infrastructură. De exemplu, protestele au dus la scăderea unor orașe din vestul Europei în clasament, în timp ce Tel Aviv din Israel a coborât cu 20 de locuri din cauza războiului cu Hamas. Damasc din Siria și Tripoli din Libia sunt considerate cele mai puțin locuibile orașe, având scoruri extrem de scăzute la capitolul stabilitate și înregistrând puține îmbunătățiri în ceea ce privește traiul.

Top 10 orașe în care să locuiești:

  1. Viena
  2. Copenhaga
  3. Zurich
  4. Melbourne
  5. Calgary
  6. Geneva
  7. Sydney
  8. Vancouver
  9. Osaka
  10. Auckland

Regiunile din care provin orașele și scorul înregistrat

Trei orașe din Europa de Vest – Copenhaga, Zurich și Geneva – se clasează printre primele zece. În același timp, Melbourne reprezintă unul dintre cele patru orașe din regiunea Asia-Pacific din top zece. Totuși, Sydney și Melbourne, care se situează în fruntea clasamentului, au coborât în ierarhie din cauza problemelor legate de disponibilitatea locuințelor. De asemenea, Toronto a ieșit din top zece datorită aceleași probleme. Europa de Vest se menține ca regiunea cu cele mai bune condiții de trai, clasându-se pe primul loc în patru categorii, în timp ce America de Nord are cel mai bun sistem de educație și ocupă poziția a doua în clasament. Cu toate acestea, scorul general al Europei de Vest a scăzut din cauza unor probleme de stabilitate, precum protestele și criminalitatea. America de Nord înregistrează, în medie, scorul de 90,5 pentru cele 25 de orașe ale sale, cu o scădere a punctajelor la infrastructură în Canada din cauza crizei de locuințe.

Anul acesta, scorurile medii ale regiunilor din clasament s-au schimbat. Cu excepția  regiunilor Asiei-Pacific și a Europei de Est, în care scorurile medii au crescut, celelalte cinci regiuni au înregistrat scoruri în scădere. Europa de Est a avut cea mai mare creștere, datorită îmbunătățirilor în domeniul asistenței medicale și al educației. America Latină, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (MENA) și Africa Subsahariană au înregistrat și ele scoruri mai mari în ceea ce privește asistența medicală și educația, cu toate că Africa Subsahariană rămâne cea mai puțin locuibilă regiune din lume. Spre deosebire de celelalte orașe, Damascul din Siria este în continuare clasat ca fiind cel mai puțin confortabil oraș din lume, cu un scor scăzut la capitolul stabilitate și asistență medicală. Tripoli, din Libia, se situează pe locul doi, având și el un scor scăzut la capitolul stabilitate. Acestor orașe nu au înregistrat niciun fel de progres față de anul trecut.

Hong Kong a urcat în clasamentul global, ajungând de pe locul 61 pe locul 50. Aceasta a înregistrat cel mai mare progres față de anul trecut. Această creștere se datorează scorurilor îmbunătățite la stabilitate și asistență medicală. Orașe din Asia precum Singapore, Ho Chi Minh City și Bangalore au înregistrat, de asemenea, îmbunătățiri în ceea ce privește asistența medicală sau educația, urcând în clasament. În schimb, Tel Aviv din Israel a coborât de pe locul 92 pe locul 112 în clasamentul. Această scădere se datorează scorurilor mai slabe în privința stabilității, culturii și mediului, precum și infrastructurii. Acest lucru se întâmplă ca urmare a atacului Hamas asupra Israelului și războiului care a urmat în Gaza în octombrie 2023.

Raportul anual a evaluat 173 de orașe în aceste categorii care definesc locativitatea: stabilitate, asistență medicală, cultură și mediu, educație și infrastructură.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: