Bulgaria cere dreptul de veto asupra vânzării rafinăriei rusești Lukoil Neftochim Burgas 

Foto: Lukoil, Facebook

Guvernul bulgar cere mai multă putere asupra deciziilor de la rafinăria cheie a Lukoil din portul Burgas din Marea Neagră, un loc strategic cheie pentru Bulgaria și peninsula Balcanică, scrie Euractiv.

Bulgaria a vândut cea mai mare rafinărie din Balcani către Lukoil în urmă cu 25 de ani, dar a păstrat o „acțiune de aur” care conferă guvernului bulgar dreptul de a avea un reprezentant în consiliul de administrație al companiei.

Cu toate acestea, potrivit ministrului energiei, Vladimir Malinov, drepturile statului prin deținerea așa-numitei „acțiuni de aur” în Lukoil Neftochim Burgas sunt prea limitate.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cu alte cuvinte, statul dorește să aibă drept de veto asupra vânzării Lukoil Neftochim, notează publicația citată.

Comentariile lui Malinov au fost provocate de știrile conform cărora se pregătește vânzarea unei rafinării către un consorțiu de firme din Qatar și Marea Britanie, ceea ce Lukoil neagă.

„Voi insista să avem mai multe oportunități de informare atunci când se schimbă proprietatea. Statul ar trebui să aibă dreptul de a exprima o opinie cu privire la aceste tipuri de procese atunci când este vorba despre o companie care face parte din securitatea națională a țării”, a adăugat el.

Marți, Financial Times a publicat informații, confirmate de sursele Euractiv din Sofia, potrivit cărora o tranzacție ar fi în curs de derulare.

Potrivit unor informații neoficiale, Lukoil a trimis o scrisoare președintelui Vladimir Putin, care trebuie să aprobe afacerea.

Sursele Euractiv adaugă că în scrisoare se precizează că Lukoil va solicita și aprobarea guvernului bulgar înainte de finalizarea tranzacției.

Cu rafinăria sa, compania rusă este cel mai mare producător de combustibil din Peninsula Balcanică și un exportator semnificativ de combustibil pentru aviație în aproape toate țările.

În 2022, combustibilii de la rafinăria bulgară a Lukoil au jucat un rol important în sprijinirea armatei ucrainene, deoarece mai multe companii bulgare, cu sprijinul guvernului de la Sofia, au organizat exportul de motorină către Kiev. Compania rusă a declarat că nu a avut nimic de-a face cu afacerile de aprovizionare a armatei ruse.

„Cred că schimbarea proprietarului unei astfel de companii strategice afectează atât piața carburanților, cât și veniturile bugetare. Prin urmare, este firesc ca și statul să aibă un cuvânt de spus într-o astfel de afacere potențială”, a declarat ministrul bulgar al energiei.

Potrivit scrisorii trimise la biroul lui Putin, printre finaliști s-au numărat compania energetică de stat Socar din Azerbaidjan, grupul energetic de stat KazMunayGas din Kazahstan și compania petrolieră Opet din Turcia.

Toate aceste companii au legături financiare puternice cu Lukoil.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.