Bulgaria ridică interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene

G4Media sept. 14, 2023 0 comentarii
grâu, cereale, agricultură

Deputații bulgari au votat joi pentru ridicarea interdicției privind importurile de cereale ucrainene începând cu 15 septembrie 2023. Decizia a fost luată cu 124 de voturi pentru. 69 de deputați au fost împotrivă (opoziia) și 8 s-au abținut, potrivit radioului bulgar BNR.

Încă de la începutul discuțiilor parlamentare, ministrul responsabil Kiril Vatev a declarat că va fi sporit controlul tuturor mărfurilor ucrainene.

În urmă cu o zi, guvernul a prezentat date potrivit cărora Bulgaria a pierdut în prezent 146 de milioane leva numai numai din TVA, din cauza interdicției de import și ar mai pierde încă 40 de milioane de leva pe lună odată cu potențiala prelungire a acestei interdicții.

În luna mai, UE a prelungit cu un an importul scutite de taxe vamale de produse agricole ucrainene pentru a ajuta Kievul aflat în conflict, ale cărui principale canale de export prin Marea Neagră au fost întrerupte de Rusia.

Acest lucru a dus la dublarea exporturilor de cereale ucrainene către Europa, fapt din cauza căruia cele mai afectate au fost cinci țări – Bulgaria, România, Polonia, Ungaria și Slovacia.

După ce le-a acordat inițial un ajutor financiar de 150 de milioane de euro (27 de milioane pentru Bulgaria), Comisia Europeană a permis și interzicerea temporară a importului a patru bunuri agricole ucrainene (grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui) în cele cinci țări.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *