Bulgaria vrea să amendeze firma care construieşte interconectorul de gaze IGB pentru întârzieri

Gazprom Sursa foto: Facebook

Din cauza întârzierilor apărute în construcţia interconectorului de gaze IGB, care va face legătura între Bulgaria şi Grecia, partea bulgară insistă ca, începând din 1 ianuarie 2022, subcontractorul grec Avax să suporte amenzi zilnice, în conformitate cu contractul convenit, a declarat vineri ministrul bulgar al Energiei, Andrey Zhivkov, transmite agenția BTA, citată de Agerpres.

Construcţia acestei conducte cu o lungime de 182 kilometri trebuia să se finalizeze în luna aprilie 2021 dar între timp termenul limită a fost prelungit până la 31 decembrie 2021, din cauza pandemiei şi a unor probleme tehnice. Ulterior, compania responsabilă pentru acest proiect a acordat contractorului grec un răgaz suplimentar de şase luni, până în luna iunie 2022.

În caz de întârzieri firma greacă Avax, care construieşte interconectorul de gaze IGB, este pasibil de o amendă de 90.000 de euro pe zi dar valoarea maximă a amenzii nu poate depăşi 10% din preţul total fixat la 144,8 milioane de euro.

Ministrul bulgar al Energiei, Andrey Zhivkov şi-a exprimat totuşi speranţa că impunerea de amenzi va garanta că implementarea proiectului nu va suferi şi alte întârzieri şi se va termina în conformitate cu calendarul convenit, care prevede că interconectorul trebuie să devină operaţional la 1 iulie 2022.

Din cauza întârzierilor apărute în punerea în folosinţă a interconectorului IGB, în perioada ianuarie-septembrie 2021 compania Bulgargaz a fost obligată să importe doar 250 milioane metri cubi din cantitatea de un miliarde de metri cui de gaze contractată cu Azerbaidjanul. În prezent, gazele naturale din Azerbaidjan sunt mult mai ieftine decât cele din Rusia, în cazul cărora preţul este legat în proporţie de 70% de preţurile de la bursa europeană de gaze.

Proiectul interconectorului de gaze Bulgaria-Grecia este supervizat de firma ICGB, deţinută în proporţie de 50% de compania energetică bulgară BEH, iar restul acţiunilor sunt deţinute de compania greacă DEPA şi grupul italian Edison.

Cu o capacitate iniţială de trei miliarde metri cubi pe an, interconectorul de gaze Bulgaria-Grecia este o componentă importantă în planurile Europei de a-şi reduce dependenţa de gazele naturale ruseşti. Conducta IGB ar urma să fie conectată la gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), punctul final al Coridorului Sudic de Gaze, un proiect în valoare de 40 de miliarde de dolari, care se întinde pe o distanţă de 3.500 de kilometri şi face legătura zăcământul Shah Deniz II din Marea Caspică şi Italia, trecând prin Georgia, Turcia, Grecia, Albania şi Marea Adriatică.

În prezent, Bulgaria îşi asigură aproape în întregime necesarul de aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale pe an de la grupul rus Gazprom.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *