Bursa de metale din Londra nu se gândește momentan să interzică metalul rusesc din sistemul lor

Redacția mart. 22, 2022 0 comentarii
london metal exchange

Bursa de metale din Londra nu are în prezent în plan să interzică din sistemul său metal de la producătorii ruși, cum ar fi nichelul și cuprul de la companiile rusești Norilsk Nickel sau aluminiul de la Rusal, scrie Reuters.

Țările occidentale au sancționat băncile rusești și oligarhii ruși apropiați de președintele Vladimir Putin de la invadarea Ucrainei de luna trecută, pe care Kremlinul o numește „operațiune specială”, dar până acum nu există restricții privind cumpărarea metalului rusesc.

Rusia furnizează aproximativ 10% din nichelul mondial, 6% din aluminiu și aproximativ 3,5% din cuprul său. O interdicție a metalului rusesc ar putea duce la lipsuri și la noi creșteri ale prețurilor într-un moment de creștere a inflației în toată lumea.

Ca răspuns la o solicitare de comentarii, LME a spus că nu intenționează în prezent să ia măsuri independente în afara domeniului de aplicare al sancțiunilor, de exemplu, prin introducerea de restricții privind circulația metalului produs în Rusia în cadrul sistemului LME.

„Prioritatea noastră este să menținem o piață ordonată în beneficiul tuturor participanților. Prin urmare, vom menține această decizie sub revizuire constantă și ne vom asigura că menținem un dialog cu guvernele pe măsură ce situația evoluează”, spune LME.

Metalul produs de Nornickel, Rusal și Ural Mining and Metallurgical Company se află pe lista LME a mărcilor aprobate pentru livrare în baza contractelor sale.

Suspendarea noilor livrări de metal rusesc ar exacerba livrările deja strânse, au spus analiștii și comercianții, și ar alimenta o creștere a prețurilor similară cu cea observată după ce Departamentul de Trezorerie al SUA a impus sancțiuni Rusal și LME au eliminat aluminiul în 2018. Prețurile aluminiului au crescut cu 30% în doar câteva zile. O interdicție se poate dovedi, de asemenea, ilegală dacă nu există sancțiuni împotriva producătorilor, potrivit surselor Reuters.

Surse spun că unii care au votat pentru suspendare au făcut-o din motive etice, dar că alții ar fi putut fie motivați de perspectiva unor venituri mai mari dacă prețurile ar fi crescut.

Stocurile de aluminiu, cupru și nichel în depozitele aprobate de LME sunt deja scăzute din punct de vedere istoric și sunt indirect și motivul pentru creșterile de prețuri. Nichelul de referință pe LME a crescut de câteva luni, deoarece stocurile s-au redus în depozitele aprobate din cauza cererii puternice din partea producătorilor de baterii pentru vehicule electrice.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *