Indicele de referință BET al Bursei de Valori București s-a apreciat cu 0,6% în ședința de tranzacționare de vineri, 25 iulie, ajungând la o nouă valoare record, de 19.908,18 puncte, conform datelor BVB. Dinamica acestuia a fost determinată în principal de creșterea unor acțiuni ca Nuclearelectrica (3,4%), Digi (2,3%), Romgaz (1,8%), MedLife (1,6%), Transgaz (1,6%), Transelectrica (1,5%) și Electrica (1,1%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Putem presupune că, odată cu clarificarea situației politice din România după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, fondurile de investiții cu expunere regională au primit undă verde să revină pe bursa locală. În plus, adoptarea pachetului de măsuri de austeritate, menit să corecteze dezechilibrele macroeconomice majore, nu a afectat pe termen scurt dinamica pieței”, comentează brokerii de la Investimental.

Faptul că România merge în direcția așteptată de investitorii instituționali este confirmat de două semnale extrem de puternice. În prima jumătate a lunii, distribuitorul și furnizorul de energie Electrica a încheiat cu succes prima sa emisiune de obligațiuni verzi în urma căreia a atras 500 de milioane de euro. Mai mult, oferta a fost suprasubscrisă de 11,5 ori, ceea ce semnalează un interes ieșit din comun din partea investitorilor instituționali străini.

Tot în luna iulie, Ministerul Finanțelor a reușit să atragă de pe piețele internaționale echivalentul a 4,7 miliarde de euro printr-o emisiune de bonduri – una dintre cele mai semnificative operațiuni financiare ale României din ultimii ani. Oferta a fost suprasubscrisă de aproape trei ori, dacă luăm în calcul atât tranșa denominată în euro, cât și cele două în dolari.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„Se știe foarte bine că nerezidenții reprezintă unul dintre cei trei piloni principali care susțin bursa de la București, alături de investitorii instituționali români (în principal reprezentați de fondurile de pensii private – Pilonul II) și investitorii de retail locali. Revenirea lor în piață contrastează cu atitudinea de prudență adoptată în a doua jumătate a anului trecut, când au făcut probabil un pas înapoi – fără să vorbim de ieșiri semnificative –, pe fondul îngrijorărilor legate de dezechilibrele macro și incertitudinea politică”, mai scrie Investimental.

Brokerii mai spus că revenirea fondurilor de investiții cu expunere regională a coincis cu reactivarea investitorilor de retail, stimulați de efectul pavlovian al sezonului dividendelor. Aceștia din urmă au rămas, în general, pozitivi chiar și în perioadele de scădere, obișnuiți din anii anteriori să trateze orice corecție ca pe o oportunitate de cumpărare. Ei adaugă că a fost suficient ca aceste două categorii de investitori să-și intensifice activitatea pentru ca piața să-și reia rapid traiectoria ascendentă. Cât despre fondurile de pensii, efectul tradițional al acțiunii lor este de a atenua fluctuațiile, ceea ce reduce semnificativ volatilitatea din piață.

„August va fi intensă și din perspectiva calendarului de raportări financiare pentru al doilea trimestru. Și chiar dacă rezultatele nu vor reflecta un impact al acestor măsuri, cel puțin companiile cu rezultate mai slabe vor avea o perspectivă și mai sumbră pentru a doua jumătate a anului, ceea ce ar putea să nu fie trecut cu vederea de investitori. Nu uităm faptul că mulți investitori vor avea nevoie de o perioadă de respiro pentru a digera modificările fiscale recente și impactul lor asupra companiilor listate la bursă. (…) Entuziasmul s-ar putea tempera, odată cu epuizarea combustibilului oferit de distribuirea dividendelor. În plus, cum măsurile fiscale nu vor afecta toate sectoarele de activitate în mod uniform, este de așteptat ca evoluțiile companiilor să urmeze traiectorii diferite”, arată Investimental.