Producătorul chinez de automobile electrice BYD își extinde în continuare activitățile în Ungaria și intenționează să își stabilească sediul central european în capitala Budapesta, scrie Electrive. De asemenea, acolo urmează să fie construit un nou centru european de cercetare și dezvoltare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Noul sediu va fi construit în districtul 11 al capitalei ungare și, potrivit companiei, va crea „mii de locuri de muncă înalt calificate”, știrile din presa locală făcând referire la un număr inițial de 2.000 de locuri de muncă. De asemenea, există planuri de colaborare strânsă cu cel puțin trei universități maghiare pentru a consolida programele de formare și perfecționare profesională și pentru a promova tinerele talente.
BYD își consolidează astfel strategia de localizare și își consolidează în continuare prezența în Ungaria. Cu noul sediu european, BYD va avea în total cinci locații în Ungaria. Din 2017, BYD construiește autobuze electrice pentru piața europeană la Komárom, iar producția de automobile electrice va începe, de asemenea, la Szeged la sfârșitul anului 2025. De asemenea, va exista o fabrică de asamblare a bateriilor în Fót și una în Páty.
Activitățile de cercetare și dezvoltare ale BYD în Ungaria vor începe cu două proiecte ambițioase. Accentul se pune pe integrarea funcțiilor de conducere inteligentă și pe dezvoltarea de „tehnologii avansate de electrificare de generație următoare”, după cum se menționează în comunicatul de presă.
Colaborarea cu startup-uri și furnizori
BYD a mai declarat că se concentrează pe cooperarea cu startup-uri și furnizori naționali. De asemenea, compania dorește să obțină rezultate în domeniul brevetelor care rezultă direct din noul centru. BYD scrie că aproximativ 90% dintre angajații centrului de cercetare și dezvoltare vor avea o diplomă universitară – un angajament clar față de forța inovatoare locală.
Wang Chuanfu, CEO BYD, a subliniat importanța proiectului pentru strategia europeană a companiei: „Stabilirea sediului central european al BYD în Ungaria este o evoluție naturală. În calitate de centru central pentru operațiunile europene ale BYD, sediul se va concentra pe trei funcții-cheie: vânzări și servicii post-vânzare, certificarea și testarea vehiculelor, precum și proiectarea și dezvoltarea localizată a vehiculelor”.
Sprijin din partea guvernului maghiar
Anunțul a fost făcut în cadrul unei ceremonii ținută la Budapesta, la care au participat, printre alții, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, și guvernatorul provinciei chineze Guangdong, Wang Weizhong. Ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó, și vicepreședintele BYD, Stella Li, au semnat, de asemenea, acordul.
Prim-ministrul Orbán și-a exprimat încântarea față de investițiile pe termen lung: „Scopul nostru este ca investitorii străini să aducă capacități de dezvoltare în Ungaria. Nu doar capacități de producție, ci și de dezvoltare. Ideea noastră a fost întotdeauna ca mai întâi să vină fabricile, apoi centrele de dezvoltare ale fabricilor și, în final, centrele de cercetare.”
Pentru Orbán, faptul că țara sa a votat împotriva tarifelor speciale ale UE pentru mașinile electrice a dat acum roade. La scurt timp după aceea, guvernul chinez a instruit producătorii de automobile să investească numai în țările UE care nu susțin tarifele speciale. În consecință, producția Leapmotor T03 a fost retrasă din Polonia, care votase în favoarea tarifelor speciale.
BYD dorește să devină lider în Europa
Prin planurile sale pentru un nou sediu european, care să includă cercetare și dezvoltare, BYD își subliniază ambiția de a juca un rol de lider pe piața europeană a vehiculelor electrice. Compania vinde deja în Europa modele precum Dolphin, care va fi, de asemenea, construit la noua fabrică BYD din Szeged.
Combinația dintre producția regională, cercetarea localizată și cooperarea strânsă cu instituțiile maghiare ar trebui nu numai să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii, ci și să joace un rol-cheie în modelarea tranziției energetice a Europei. Odată cu stabilirea sediului european la Budapesta, BYD deschide un nou capitol – unul care va accelera revoluția mobilității ecologice în Europa. Nu în ultimul rând, BYD subliniază încă o dată cât de importante sunt pentru companie piețele din afara Chinei. Compania își propune să vândă fiecare a doua mașină în afara pieței sale interne până în 2030 – anul trecut a fost doar fiecare a zecea mașină.