Ca într-un episod din Black Mirror: Actorii și Hollywood-ul se luptă contra dublurilor digitale generate de inteligența artificială / Cea mai mare grevă de la Hollywood din ultimii 60 de ani

Netflix black mirror joan is awful Sursa foto: Netflix

Hollywood-ul nu a mai văzut așa ceva de peste 60 de ani: mii de actori și scenariști în grevă care pichetează împreună în fața studiourilor de film și televiziune, unde producția a fost oprită, scrie Financial Times.

Screen Actors Guild nu a mai intrat în grevă de 43 de ani și a trecut și mai mult timp de când actorii și scenariștii nu au mai pichetat în același timp. Ultima lor acțiune sindicală comună a avut loc în 1960, când Ronald Reagan era șeful Sindicatului Actorilor de pe Ecran.

Nivelul de furie și neîncredere între sindicate și studiouri – care sunt reprezentate de Alianța Producătorilor de Film și Televiziune – este ridicat, spun veteranii negocierilor de muncă anterioare de la Hollywood. Mulți din industrie se pregătesc pentru o grevă de lungă durată într-un moment în care marile studiouri sunt în plin proces de reducere a cheltuielilor.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Disney, Warner Bros și Paramount își reduc costurile în urma unor investiții de miliarde de dolari în streaming și a unor scăderi puternice în domeniul televiziunii liniare. Prețurile acțiunilor lor sunt, de asemenea, sub presiune.

În prezent, lucrările la noile filme și emisiuni TV s-au oprit, ceea ce va perturba viitoarele lansări, chiar în momentul în care industria a început să își revină după întreruperile de producție cauzate de Covid-19. „Dacă greva scenariștilor de la WGA a fost o neplăcere pentru producția de la Hollywood, greva actorilor de la SAG-AFTRA este mult mai perturbatoare”, a declarat Tim Nollen, analist la Macquarie, într-o notă de cercetare.

Punctele cheie de conflict atât pentru scenariști, cât și pentru actori includ redevențele – care au scăzut semnificativ în era streaming-ului – și stabilirea unor reguli privind utilizarea inteligenței artificiale. Scriitorii se tem că vor fi plătiți mult mai puțin pentru adaptarea scenariilor de bază generate de programele de inteligență artificială, în timp ce actorii sunt îngrijorați că asemănările lor digitale vor fi folosite fără compensații.

„Atât scenariștii, cât și actorii au observat o schimbare substanțială în modul în care suntem plătiți și în modul în care suntem tratați atât de marii streameri, cât și de companiile tradiționale”, a declarat Emily Cheever-Mallonee, o scenaristă care servea drept căpitan de grevă în afara Disney. „Merită să lupți pentru drepturi reziduale într-o perioadă în care unele dintre cele mai mari filme de succes de pe aplicațiile de streaming ne plătesc mai puțin bani ca niciodată.”

Grevele au loc în timp ce proprietarii de cinematografe se bucură de prima lor listă completă de filme de vară din 2019. Regulile SAG îi împiedică pe actori să promoveze filme noi, inclusiv lansarea foarte așteptatului Barbie și Oppenheimer pe 21 iulie. O astfel de promovare este vitală pentru creșterea gradului de conștientizare a filmelor, spun directorii de studio și analiștii. Universal, care distribuie Oppenheimer, a declarat că premiera filmului la New York a fost anulată.

Luna trecută, peste 300 de vedete de top de la Hollywood, printre care Jennifer Lawrence și Meryl Streep, au scris conducerii SAG-AFTRA pentru a susține o posibilă grevă. „Nu este momentul să ne întâlnim la mijloc”, au scris acestea, semnalând că doresc ca sindicatul să adopte o poziție dură.

Greva va avea, de asemenea, un impact asupra economiei californiene. Ultima grevă a scriitorilor, care a durat 100 de zile în 2007-2008, a costat statul aproximativ 2 miliarde de dolari, dar nu a oprit producția la fel de mult ca aceasta. Aceasta va avea, de asemenea, efecte în lanț asupra altor întreprinderi mici care s-au luptat în timpul pandemiei, de la cinematografe la florării, firme de catering, coafori și altele.

Lupta cu AI

Ca într-o intrigă din serialul antologic de televiziune „Black Mirror”, Sindicatul actorilor spune că se luptă cu studiourile pentru controlul asupra replicilor digitale ale actorilor care ar putea fi folosite „pentru tot restul eternității”, scrie Reuters.

Studiourile replică că au oferit protecții revoluționare împotriva utilizării abuzive a imaginilor.

Inteligența artificială a devenit un subiect sensibil pentru actorii de film și televiziune, care se tem că inteligența artificială ar putea fi folosită pentru a le duplica vocile și asemănările. Actorii s-au folosit de discuțiile contractuale cu studiourile de la Hollywood pentru a-și afirma controlul asupra modului în care aceste simulări digitale sunt folosite pe ecran. Acesta este unul dintre mai multe puncte de blocaj în discuțiile contractuale cu studiourile de la Hollywood, care s-au încheiat miercuri fără un acord.

AMPTP, grupul care negociază în numele Walt Disney, Netflix și al altor studiouri importante și servicii de streaming, a declarat că a fost de acord cu o „propunere revoluționară privind inteligența artificială” care ar proteja imaginea digitală a artiștilor.

Aceste protecții, au precizat studiourile, ar include obținerea consimțământului unui actor pentru a crea și utiliza o replică digitală sau pentru a modifica digital prestația acestuia.

„Ei propun ca artiștii noștri de fundal să poată fi scanați, să fie plătiți pentru o zi de salariu, iar compania lor ar trebui să dețină acea scanare a imaginii lor, a asemănării lor, și ar trebui să o poată folosi pentru tot restul eternității”, a declarat Duncan Crabtree-Ireland, negociatorul-șef al SAG-AFTRA, cel mai mare sindicat de la Hollywood, reprezentând 160.000 de membri, printre care actori, cascadori și artiști de voice-over. „Așa că, dacă credeți că este o propunere revoluționară, vă sugerez să vă mai gândiți o dată.”

AMPTP a declarat că afirmația SAG-AFTRA conform căreia replicile digitale ale actorilor din fundal pot fi folosite în permanență fără consimțământ sau compensație este falsă. Aceasta a declarat că propunerea actuală ar limita utilizarea replicilor digitale la filmul pentru care este angajat actorul de fundal. Orice altă utilizare ar necesita consimțământul actorului respectiv și negocierea utilizării, sub rezerva unei plăți minime, au declarat studiourile.

„Aș dori să văd protecții în jurul inteligenței artificiale, nu să se oprească tehnologia”, a declarat Linda Powell, prim-vicepreședinte al localului din New York al SAG-AFTRA. „Știm că Pământul va avansa, tehnologia va avansa, dar nu vrem să participăm la un contract care va sfârși prin a ne înlocui în vreun fel.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.