În ultima perioadă Laponia se scaldă în temperaturile blânde ale iernii care duc la lipsa zăpezii, iar din cazua aceasta călătoriile înspre această regiune, cu scopul de a petrece Crăciunul în „țara lui Moș Crăciun”, sunt anulate pe zi ce trece, relatează Euronews.
Agenția de turism germană TUI a început să renunțe la unele dintre călătoriile sale extrem de populare în Laponia, deoarece regiunii îi lipsește un element esențial: zăpada.
Orașe precum Rovaniemi, „casa oficială a lui Moș Crăciun”, au avut parte de condiții neobișnuit de blânde în ultimele săptămâni. În loc de 20-30 cm de zăpadă pe sol, în noiembrie nu s-au înregistrat mai mult de câțiva centimetri în zone izolate, iar cea mai mare parte a regiunii a fost complet lipsită de alb.
La 3 și 4 decembrie 2024, TUI a anulat mai multe călătorii către Kuusamo, Laponia, din partea Finlandei, din cauza lipsei de zăpadă. Precipitațiile abundente din zonă au topit puțina zăpadă rămasă. Acest lucru face imposibilă efectuarea multora dintre excursiile de iarnă planificate pentru turiști.
Motivele anulării călătoriilor din regiunea Laponiei
Într-o declarație publicată marți, 4 decembrie, compania de turism TUI a susținut că a monitorizat îndeaproape prognoza meteo în Kuusamo, iar din păcate precipitații abundente au făcut ca puțina zăpadă existentă în regiune să dispară.
„Acest lucru înseamnă că, din păcate, nu va fi posibil să operăm experiența magică din Laponia pe care am planificat-o, inclusiv degustări și excursii rezervate în prealabil. Înțelegem cât de devastatoare va fi această veste și ne pare foarte rău că am ajuns la acest rezultat”, a declarat compania.
Turiștilor afectați li s-a oferit opțiunea de a își schimba datele de călătorie, inclusiv pentru iarna viitoare, fără costuri suplimentare, de a rezerva o altă vacanță cu o reducere de 10% sau de a obține rambursarea integrală a călătoriei lor.
Alte agenții de turism monitorizează îndeaproape vremea, iar unele zone folosesc tunuri de zăpadă pentru a se asigura că vizitatorii lor au parte de experiența magică de iarnă pe care au planificat-o.
„Toate acestea sunt inflențate de schimbările climatice, de imprevizibilitatea și haosul pe care acestea le pot și le vor aduce”, a declarat Jim Dale, Consultant meteorologic principal, British Weather Services Laponia.
Cu câteva decenii în urmă, călătoria în Laponia pentru a-l vizita pe Moș Crăciun era ceva la care copiii puteau doar visa. Dar astăzi, datorită sutelor de noi legături aeriene cu țările europene, o vizită magică în adevărata casă a Sfântului Nicolae este la doar un bilet distanță.
Finnavia, operatorul aeroporturilor finlandeze, a precizat că anul trecut peste 1,5 milioane de vizitatori au sosit în Laponia, cu 20% mai mulți decât în anul precedent. Numai în noiembrie și decembrie, pe aeroporturile Rovaniemi, Kittilä, Ivalo, Kuusamo și Kemi-Tornio au trecut peste 547 de mii de pasageri.
La fel ca Finlanda, regiunea Laponiei din partea Suediei a înregistrat un număr record de vizitatori în ultimii ani. În comitatul Norrbotten, unde se află Laponia, turismul de iarnă a crescut cu 9% în 2023, orașul Kiruna, unde se află celebrul Icehotel, a înregistrat cu 50.000 mai multe nopți de cazare decât în anul precedent. Mulți vizitatori sosesc din dorința petrecerii a câtorva zile de distracție la rece, cu sănii trase de câini, snowmobiling, safari cu reni.
De asemenea, cu zăpadă puțină sau deloc în unele zone, astfel de activități devin imposibile. Chiar și renii se străduiesc să își recupereze hrana preferată, lichenii, de sub straturile de gheață.
Va fi zăpadă în Laponia de Crăciun?
Potrivit companiei de turism J2SKI, se așteaptă foarte puțină zăpadă în Laponia în următoarele zile. Următoarea ninsoare este anticipată astăzi 6 decembrie, iar în următoarea săptămână, zonele de schi sunt așteptate să primească între 2 și 6 cm de zăpadă. Deși este posibil să se schieze și să se tragă cu sania pe astfel de straturi mici de zăpadă, gheața compactă de dedesubt, toate aceste coferă condiții nefavorabile pentru multe activități de iarnă populare.
Influența schimbărilor climatice
Nu doar iarna a fost blândă în Scandinavia. Laponia din partea Finlandei a cunoscut anul acesta cea mai caldă vară înregistrată vreodată, în iunie, iulie și august înregistrându-se temperaturi record la aproape toate stațiile meteorologice din nordul țării. În medie, temperaturile au fost cu 2 până la 3,5 grade C mai ridicate decât media.
Institutul Meteorologic din Finlanda dă vina pe schimbările climatice pentru căldură, cercetătorul Mika Rantanen a declarat pentru agenția de presă AFP că temperaturile minime au fost foarte ridicate în Laponia și nu au existat deloc perioade reci.
La sfârșitul lunii octombrie, Laponia s-a confruntat cu o perioadă neobișnuit de caldă, temperaturile din Kilpisjärvi au ajuns la 11,2 grade C. Media maximelor din regiune în octombrie este de doar 2,8 grade C. Iar în noiembrie, orașul Utsjoki a înregistrat temperaturi de 11 grade C, depășind recordul anterior stabilit în 1975.
Jim Dale, fondator și consultant meteorologic principal la British Weather Services, a declarat pentru Euronews Travel că schimbările climatice sunt de vină.
„În ultimii 20 de ani, a existat o regresie a zăpezii în Europa, punctată de căderi ocazionale foarte mari și, de asemenea, dezghețuri bruște care au creat adesea condiții periculoase. Aceasta este inspirată de schimbările climatice, fără nicio umbră de îndoială.” a declarat Jim Dale.
Dale a explicat că, din cauza cantității mai mari umiditate în atmosferă, căderile de zăpadă sunt mai mari atunci când aerul este suficient de rece. Acest tip de scenariu „de la foamete la ospăț”este unul pe care îl vede și în viitor.
„Asta nu înseamnă că nu vor exista sezoane obișnuite în care totul va fi ca înainte – acesta este fluxul natural al vremii. Dar toate acestea sunt subliniate de schimbările climatice și de imprevizibilitatea și haosul pe care le pot și le vor aduce”, a adăugat el.