Camera de Comerţ a SUA a cerut joi reglementarea tehnologiei inteligenţei artificiale pentru a se asigura că aceasta nu dăunează dezvoltării sau nu devine un risc pentru securitatea naţională, solicitarea sa fiind o abatere de la poziţia tipică anti-reglementare a grupului de lobby de afaceri, transmite agenția Reuters, citată de News.ro. Un raport al instituției afirmă că, în decurs de 20 de ani, ”practic fiecare” agenţie de afaceri şi guvernamentală va folosi AI.
Deşi există puţine legi propuse pentru inteligenţa artificială, programul de inteligenţă artificială ChatGPT, în creştere rapidă, care a atras laude pentru capacitatea sa de a oferi răspunsuri rapid la o gamă largă de întrebări, a provocat îngrijorarea parlamentarilor americani cu privire la impactul său asupra securităţii naţionale şi educaţiei.
Raportul Camerei susţine că factorii de decizie şi liderii de afaceri trebuie să-şi intensifice rapid eforturile pentru a stabili ”un cadru de reglementare bazat pe risc”, care să asigure implementarea responsabilă a AI.
Acesta a adăugat că se estimează că inteligenţa artificială va adăuga 13 mii de miliarde de dolari la creşterea economică globală până în 2030 şi că a adus contribuţii importante, cum ar fi reducerea penuriei de asistente medicale din spitale şi cartografierea incendiilor de vegetaţie, pentru a accelera răspunsul oficialilor din managementul situaţiilor de urgenţă.
Raportul a subliniat necesitatea de a fi pregătiţi pentru omniprezenţă şi potenţialele pericole ale tehnologiei.
Raportul afirmă că în decurs de 20 de ani, ”practic fiecare” agenţie de afaceri şi guvernamentală va folosi AI.
Un produs al unei comisii pentru inteligenţa artificială înfiinţată de Cameră anul trecut, raportul este parţial o recunoaştere a rolului critic pe care comunitatea de afaceri îl va juca în implementarea şi gestionarea AI, a spus Camera.
Chiar dacă solicită mai multă reglementare, Camera este atentă să avertizeze că pot exista excepţii largi de la modul în care este aplicată reglementarea.
”În loc să încerce să dezvolte un cadru de reglementare universal, această abordare a reglementării AI permite dezvoltarea unor îndrumări şi bune practici flexibile, specifice industriei”, se arată în raport.