Camera Deputaților a votat proiectului de lege privind pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”

Redacția mai 30, 2022 1 comentarii
Parlament, Camera Deputaților

Deputaţii au dat, luni, vot favorabil proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. S-au înregistrat 193 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă”, scrie Agerpres.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiţii, în domeniile eligibile, astfel încât să se poată asigura accesul la servicii esenţiale a întregii populaţii, creşterea calităţii vieţii şi evitarea riscului de depopulare în comunităţile subdezvoltate. Potrivit notei de fundamentare, programul se integrează în eforturile concertate ale statului prin instituţiile care gestionează fonduri naţionale şi europene, în vederea atingerii ţintelor de conformare la directivele europene în domeniul mediului şi apelor.

Potrivit unui amendament, în cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii care constau în realizarea de construcţii noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente şi care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii de investiţii: epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale şi în unităţile administrativ-teritoriale cu o populaţie de sub 2.000 de locuitori.

Deputatul USR Claudiu Năsui a susţinut că proiectul este destinat “baronilor”, pentru că mută banii de la contribuabili în firmele acestora.

„Dacă PNDL 1 sau PNDL 2 ar fi însemnat dezvoltare locală, ar fi însemnat reducerea sărăciei, ar fi însemnat “ieşirea din noroaie”, aşa cum spunea un fost prim ministru. Lucrul acesta s-ar fi văzut şi am avut în România o ţară mai bogată, mai prosperă, mai dezvoltată. Dar lucrul acesta nu s-a întâmplat, dimpotrivă. (…) Acest program ştie o ţară întreagă de ce a fost făcut prin OUG, USR a refuzat acest lucru, a fost făcut pentru un congres, s-au promis nişte bani şi aceşti oameni au primit aceşti bani. Spuneţi “nu” corupţiei, pentru că ne apropiem cu paşi vertiginoşi de o criză”, a susţinut Năsui.

În replică, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a arătat că, în logica USR, şi primarii Uniunii care au depus proiecte sunt nişte „baroni”.

„Ori dumneavoastră minţiţi, ori acei primari ai dumneavoastră şi-au făcut ei propriile firme, propriile baroniade. E o prostie”, a spus Simonis.

Parlamentarii PNL au votat în favoarea proiectului „care înseamnă dezvoltare, mai ales pentru zonele rurale sărace”, a anunţat şi deputatul Florin Roman, care a criticat aprecierile făcute de Claudiu Năsui.

Şi parlamentarii AUR au susţinut proiectul, iar deputatul Dumitru Flucuş a salutat faptul că de acesta beneficiază şi comunele care au sub 2.000 de locuitori. „Trebuie să învăţăm din greşelile anterioare şi să mergem înainte cu dezvoltarea ţării noastre. Grupul AUR susţine proiectul, deşi nu are primari, dar dorim să avem o ţară cu infrastructură dezvoltată”, a spus Flucuş.

Deputatul UDMR Benedek Zacharie a subliniat că primarii reprezintă comunităţile locale, iar programul Anghel Saligny conţine nişte criterii bine stabilite. „Sunt nişte proceduri bine cunoscute. Deci, dacă se vor da aceşti bani şi se vor executa lucrările, toată lumea va avea beneficiu”, a argumentat el.

Deputatul minorităţilor naţionale Cătălin Manea a făcut un apel către colegii săi să transmită primarilor acestora, beneficiari ai acestui program de dezvoltare, să nu excludă din acest program comunităţile de romi, „care în ultimii 31 de ani trăiesc în mediul rural în condiţii similare cu cele din Evul Mediu”. „Este inadmisibil pentru o ţară cum este România ca sute de mii de cetăţeni ai acestei ţări să trăiască în condiţii similare cu cele din Evul Mediu, fără acces la banalul bec electric”, a arătat Manea.

Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul de lege fiind adoptat de Senat.

sursa foto: G4Media.ro

Comentarii

  1. Domnu’ Predoiu , pacat de dumneata ca esti baiat tanar . Minister mai corupt si mai plini de milogi pe banii statului dacat cel al justitiei nu exista ! Mai scuti-ne !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *