Cancelarul german Olaf Scholz, aflat în vizită în China, a insistat luni în favoarea unor piețe deschise și echitabile, avertizându-și gazdele împotriva dumpingului și a supraproducției și cerând în același timp ca Uniunea Europeană să nu acționeze din interes propriu protecționist, scrie Reuters.
Călătoria lui Scholz în China, în care este însoțit de mai mulți directori de afaceri germani de top, precum și de trei miniștri, este urmărită pentru a afla cum își va calibra Europa răspunsul la ceea ce consideră că sunt produse chinezești care fac obiectul unui dumping pe piața sa.
Vizita de trei zile este prima vizită a lui Scholz în China de când guvernul său a lansat anul trecut o strategie de “de-risc” pentru a evita legarea prea strânsă a Germaniei de cea de-a doua mare economie a lumii.
Călătoria a fost umbrită de faptul că Iranul a lansat o serie de drone și rachete asupra Israelului în weekend, într-un atac care a alimentat temerile privind un conflict regional mai amplu.
Scholz a avertizat Iranul să nu mai lanseze alte atacuri, dar s-a alăturat și altor lideri occidentali, cerând Israelului să ajute la reducerea tensiunilor.
China ar putea să facă presiuni asupra Berlinului pentru a nu susține măsurile amenințate de Uniunea Europeană împotriva mașinilor chinezești, a echipamentelor solare și a parcurilor eoliene, mai arată sursa citată.
“La un moment dat, vor exista și mașini chinezești în Germania și în Europa. Singurul lucru care trebuie să fie întotdeauna clar este că concurența trebuie să fie loială”, le-a spus Scholz studenților de la Universitatea Tongji din Shanghai.
“Cu alte cuvinte, să nu existe dumping, să nu existe supraproducție, să nu fie încălcate drepturile de autor”, a mai spus Scholz, adăugând că este important să se permită companiilor să înființeze facilități de producție la nivel local fără obstacole birocratice.
Cu toate acestea, când a fost întrebat ulterior despre apelurile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca blocul comunitar să se protejeze de supracapacitatea chineză, Scholz și-a exprimat rezervele.
Scholz va ridica problema concurenței loiale în cadrul unei întâlniri cu președintele chinez Xi Jinping, care va avea loc marți.
“Dar acest lucru trebuie făcut de pe o poziție de competitivitate încrezătoare în sine și nu din motive protecționiste”, a spus el, comparând îngrijorările legate de mașinile chinezești cu îngrijorările anterioare, în opinia sa nefondate, legate de mașinile japoneze și sud-coreene.
Teama de vecini
Scholz intenționează să îl interogheze pe președintele Xi cu privire la sprijinul acordat de China economiei de război a Rusiei, la doi ani după ce Moscova a declanșat invazia în Ucraina, inclusiv cu privire la modul în care Rusia folosește în scopuri militare bunuri cu dublă utilizare furnizate de China.
De asemenea, guvernul german și întreprinderile germane se tem de orice potențial conflict viitor cu privire la Taiwan.
Fără a menționa numele Chinei, Scholz a declarat că țările mici nu ar trebui să trăiască cu frica țărilor mari și că frontierele nu ar trebui să fie schimbate prin forță.
“Unul dintre aceste principii este că nu ar trebui să ne fie frică de vecinii noștri”, le-a spus Scholz studenților, comparând valorile globale și relațiile dintre țări cu relațiile de vecinătate.
“Ne dorim acest lucru în propriile noastre vieți. Dacă vecinul nostru este o persoană mare, puternică și musculoasă, atunci vrem întotdeauna să ne salutăm și să fim siguri că nu ne va face niciodată rău.”
Scholz a acuzat Iranul că a declanșat o “escaladare gravă” și a lăudat modul în care Israelul și aliații săi au respins atacul.
“Acesta este un succes care poate că nu ar trebui irosit. De aceea, vă sfătuim să contribuiți voi înșivă la de-escaladare”, a spus el, referindu-se la Israel și la speculațiile că ar putea plănui un atac de represalii.