Cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare a crescut cu 11,4%, în primele şapte luni ale anului, comparativ cu datele consemnate în aceeaşi perioadă din 2022, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
La finele lunii iulie din 2023, creşterea cea mai mare de producţie a fost înregistrată la smântâna de consum (+1,4%), în timp ce producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) a avut cea mai mare scădere (-8%).
Din ianuarie până în iulie, anul curent, cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare s-a diminuat cu 36,5% faţă de intervalul similar din 2022.
Potrivit statisticii oficiale, raportat la luna iulie 2022, în iulie 2023, unităţile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă mai mare cu 7,4%, marjă în care producţia de unt s-a majorat cu 15,4%, iar cea de brânzeturi s-a diminuat cu 5,3%.
De asemenea, cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare a scăzut, în luna iulie a acestui an, cu 20,1% în comparaţie cu luna corespunzătoare din anul anterior.
Datele INS arată că, în iulie 2023 vs iunie 2023, s-a înregistrat o scădere cu 5,9% a cantităţii de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o de la exploataţiile agricole.
Pe ansamblu, producţia de brânzeturi a consemnat cea mai mare scădere (-15%). Pe de altă parte, producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) a avut cea mai mare creştere, de 6%.
În luna iulie din 2023, cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare a crescut cu 35,3%, faţă de luna anterioară din acelaşi an.