Capacitatea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor a ajuns la același nivel cu cea din parcurile industriale. Distribuția pe zone a investițiilor

panouri fotovoltaice solare InnoEnergy Skills Institue lauch Sursa foto: InnoEnergy Skills Institute

Sunt peste 3,2 GW instalați în parcuri fotovoltaice în România, din care 1,63 GW în parcuri industriale și 1,61 GW în capacități ale prosumatorilor, arată datele RPIA, patronatul firmelor cu activități în domeniu din România, transmise pentru Economedia. Surprinde nivelul la care au ajuns prosumatorii, care au egalat practic capacitatea marilor parcuri fotovoltaice.

„Sectorul energiei fotovoltaice s-a dezvoltat considerabil la începutului anilor 2010, stimulat de introducerea schemei suport a certificatelor verzi. Din 2013, investițiile au decelerat pe fundalul volatilității cadrului legislativ, ajungând la stagnare în intervalul 2016-2020. Începând cu 2021 asistăm la o revitalizare a pieței, manifestată printr-o efervescență investițională. În 2023, după aproximativ o decadă în care dezvoltarea a fost minimală, au fost puse în funcțiune noi parcuri fotovoltaice totalizând 496 MW, printre care se numără Rătești 155 MW cel mai mare din regiune. Ne așteptăm ca în perioada următoare să adăugăm în mixul energetic național peste 5 GW în parcuri și 3,5 în prosumatori, ca urmare atât a introducerii contractelor pentru diferență, cât și a lansării apelurilor aferente PNRR, cât și Fondului pentru Modernizare. Amintim că pentru a atinge țintele asumate la nivel european, de 42,5% energie din surse regenerabile, România ar trebui să ajungă – până în 2030 – la 11,1 GW în energie fotovoltaică, dintre care 6,1 GW în parcuri și 5 GW în instalații pe acoperișuri”, spun reprezentanții RPIA pentru Economedia.

Din punct de vedere al distribuției pe zone, capacitățile fotovoltaice sunt în:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  1. Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui): 27,2 MW (parcuri), 209,53 MW (prosumatori)
  2. Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea): 77,5 MW (parcuri); 169,9 MW (prosumatori)
  3. Regiunea Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman): 694,8 MW (parcuri); 238,59 MW (prosumatori)
  4. Regiunea Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea): 215,9 MW (parcuri), 174,99 (prosumatori)
  5. Regiunea Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș): 92,8 MW (parcuri); 184,55 (prosumatori)
  6. Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj): 265,3 MW (parcuri), 239,76 MW (prosumatori)
  7. Regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu): 194,3 MW (parcuri), 207,83 MW (prosumatori)
  8. București-Ilfov: 12,4 MW (parcuri), 192,89 MW (prosumatori).

Deși recent reprezentanții Transelectrica au atras atenția că multiplele investiții din domeniul regenerabilelor pot duce dauna stabilității Ssitemului Energetic Național, datorită impredictibilității din generarea lor, patronatul fotovoltaic spune că noile capacități fotovoltaice dispecerizabile nu sunt o problemă, în adevăratul sens al cuvântului, pentru rețea. „Deși există un număr foarte mare de proiecte în dezvoltare, din care, cu siguranță, doar o parte vor ajunge să fie construite, pentru eliberarea avizelor necesare pentru conectare nu sunt efectuate investiții de către operatorii de rețea. În schimb, toate proiectele care ajung în faza de construcție plătesc, din fonduri proprii, lucrările necesare pentru asigurarea conectării, indiferent dacă vorbim despre întăriri, linii noi sau stații. Dificultățile survin ca urmare a modului în care procedura de conectare la rețea este reglementată, nefiind adaptată cerințelor actuale ale pieței.

Împreună cu Asociația pentru Energie Eoliană (RWEA), am propus, în repetate rânduri, introducerea mecanismului de garanții pentru conectare la rețea, care să creeze un set de precondiții clare pentru toți jucătorii din piață și actualizarea periodică a situației ATR-urilor și a Contractelor de Racordare, pentru a vedea – în mod real – câți MW sunt în dezvoltare, în construcție, în operare și în conservare, în ce zone și cui aparțin într-un mod total transparent”, mai spun repzentanții RPIA.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sunt peste 3.200 MW instalați în parcuri fotovoltaice în România, din care 1.630 MW în parcuri industriale și 1,61 MW în capacități ale prosumatorilor, arată datele RPIA, patronatul firmelor cu activități în domeniu din România, transmise pentru Economedia.
    Deci sa înțeleg ca 1.630 + 1,63 = 3200.
    Aristarh din Samos se intoarece in mormant😂

    • Bună ziua!
      A fost o eroare de transcriere. De fapt sunt 1,63 GW (sau 1.630 MW) pe industrial, respectiv 1,61 GW (sau 1.610 MW) pe prosumatori.

  2. Capacitatea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor a ajuns la același nivel ca cea din parcurile industriale
    Pe lângă cacofonia evidenta ” ca cea ” corect gramatical este ” cu cea ” .
    Dar de la autor nu mă aștept la finețuri gramaticale.
    Corectă și observația domnului Vali.
    O altă confirmare a stilului neglijent al autorului .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.