Capitalele europene care au oficial cei mai mulți turiști. Bucureștiul nici nu apare pe listă, cu numai 1,4 milioane de turişti în 2022, sub populația pe care o găzduiește

Amsterdam Amsterdam / Sursa foto: Pixabay

Călătoriile au revenit, dar nu toate locurile îmbrățișează și revenirea turiștilor. Turismul excesiv a devenit o problemă majoră pretutindeni, de la plajele europene la capitalele populare, scrie Euronews, care a făcut o listă cu capitalele europene cu cei mai mulți turiști pe cap de locuitor.

Pentru a combate supraaglomerarea, unele destinații au introdus restricții, de la limitarea numărului de vizitatori în Marsilia, Franța, până la interzicerea navelor de croazieră în Veneția, Italia.

Nimeni nu vrea să ajungă la destinația de vacanță pentru a se trezi în ultima parte a unei postări „Instagram vs. realitate”. Așadar, cum puteți evita acest lucru?

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Euronews a analizat cifrele pentru a afla care sunt orașele europene cele mai aglomerate – și cele mai puțin aglomerate – de turiști.

Folosind date de la motorul de căutare a chiriilor de vacanță Holidu, care a comparat dimensiunile populației locale cu numărul de turiști din 2019, iată care sunt capitalele europene cu cei mai mulți turiști pe cap de locuitor.

Care este cea mai supraaglomerată capitală din Europa?

Amsterdam are cel mai mare număr de turiști pe cap de locuitor. Capitala olandeză are 12 turiști la fiecare dintre locuitorii săi.

Cunoscut drept „Veneția Nordului”, Amsterdamul are peste 160 de canale și 1.200 de poduri care le traversează. În timp ce orașul a fost pentru unii o destinație pentru canabis, alcool și prostituție, Amsterdamul își propune acum să își schimbe reputația.

Orașul găzduiește nenumărate case elegante, baruri și cafenele. O vizită la Muzeul Van Gogh este, de asemenea, o necesitate.

Ce alte capitale europene sunt pline de turiști?

Dublin se află pe locul al doilea, cu 11 turiști pe cap de locuitor în lista Holidu.

Capitala Irlandei, plină de distracție, este casa berii Guinness, iar tururile berăriei au primit aproape 23 de milioane de persoane de la prima deschidere, în 2000.

Turiștii se adună, de asemenea, la emblematicul Temple Bar, o stradă pietruită, plină de baruri care găzduiesc trupe folk live – inclusiv mult-fotografiatul Temple Bar Pub.

Capitala Estoniei se află pe locul al treilea, cu 10 turiști pe cap de locuitor. Țara est-europeană are multe de explorat dincolo de Tallinn. Cu Marea Baltică atât la nord, cât și la vest, ea găzduiește mii de insule pline de natură și istorie.

Capitala Franței, Paris, se află pe locul al patrulea, cu nouă turiști pe cap de locuitor. Orașul iubirii atrage vizitatori care se înghesuie să vadă celebrul Turn Eiffel. Între timp, Luvru  este cel mai vizitat muzeu din lume.

Atena, capitala Greciei, este o altă capitală dintre cele mai populare, cu opt turiști pe cap de locuitor.

Care sunt cele mai puțin aglomerate capitale din Europa?

Sunteți în căutarea unui city break care să fie mai puțin aglomerat? Potrivit Holidu, Berlin din Germania, Madrid din Spania, Bruxelles din Belgia și Budapesta din Ungaria sunt capitalele „cel mai puțin frecventate”, cu doar doi turiști pe cap de locuitor.

Dintre celelalte capitale europene, Praga din Cehia are opt turiști pe cap de locuitor, Edinburgh din Scoția are șapte, Copenhaga din Danemarca și Lisabona din Portugalia au șase. Stockholm în Suedia, Viena în Austria și Roma în Italia au patru. Londra, în Marea Britanie, are trei.

Bucureștiul nici măcar nu își face loc în clasamentul Euronews. Capitala României a primit doar 1,4 milioane de turişti în 2022, în condițiile în care are o populație oficială de 1,83 milioane de locuitori. Așadar, Bucureștiul are mai puțin de un turist pe cap de locuitor.

Ce se întâmplă cu orașele care nu sunt capitale ale Europei?

Sunteți mai interesat să vizitați orașe în afara capitalelor? În multe cazuri, acestea se confruntă cu o supraaglomerare mai gravă din cauza dimensiunilor mai mici și a popularității sezoniere.

Dubrovnik din Croația, potrivit Holidu, a primit în medie 36 de turiști pe cap de locuitor în 2019. Deoarece acești vizitatori vin în principal pentru vacanța de vară, orașul de coastă este cel mai aglomerat în acest sezon.

Urmează Veneția din Italia, Bruges din Belgia și insula grecească Rodos, fiecare cu câte 21 de turiști per locuitor.

La fel ca Dubrovnik, Rodos este vizitat mai ales pentru vacanța de vară, când aglomerația de turiști crește dramatic.

Antalya și Muğla din Turcia, care sunt foarte populare în rândul turiștilor europeni, au avut cinci și, respectiv, trei vizitatori pe cap de locuitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. La București, Muzeul Național de Istorie se repară din 2002! Și n-avem nici Muzeu de Artă Contemporană în arhitectură proprie. Paradoxal, după 1989, nu se poate arăta ca noutate decât… Catedrala.

    • Nu sunt de acord: Bucurestiul are multe muzee care merita vizitate:
      1. MNAR(care cuprinde cladirea centrala, adica fostul Palat Regal plus Muzeul Colectiilor de Arta plus Muzeul Zambaccian plus Muzeul Theodor Pallady), dar bucurestenii nu se inghesuie sa mearga priin muzee desi Pretul e infim!!

      2. Apoi: Muzeul Municipal Bucuresti – Palatul Sutu, de care apartine si Muzeul Teodor Aman, locuri minunate de vizitat!
      Vizitatori romani IOC!
      In 2019 cand am vizitat Muzeul Theodor Aman(veneam pe jos de la Muzeul Zambaccian, pe caldura, admirand casele vechi ale Bucurestiului!), a trebuit sa sunam la poarta, exista un afis,(NU era nici un vizitator inauntru,(ca si la Muzeul Zambaccian!)): “SUNATI”!!
      Cand a vazut pe Buletinele de Identitate ca venim din Brasov si vizitam pe jos Bucurestiul si muzeele din Bucuresti, dna muzeograf Greta Suteu de la Muzeul Aman(situat in casa in care a locuit pictorul, situata in spatele Ateneului Roman, pe Str, CA Rosseti), ne-a spus uimita si cu mahnire in suflet: “Veniti 2 pensionari tocmai de la Brasov si vizitati muzee pe caldura asta iar bucurestenii prefera Centrul Vechi, ala e la moda. nu vin nici tinerii la muzeu”!
      Avea atata dreptate: de fiecare data cand ne-am documentat despre muzeele vizitate la Bucuresti, am fost surprinsi sa aflam cifre jenate: de exemplu in 2018, gasiti pe net:
      “Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a înregistrat pe parcursul anului 2018 peste 125.000 de vizitatori, potrivit informaţiilor transmise de instituţie la solicitarea News.ro.
      Numărul total al vizitatorilor MNAR în 2018 a fost de 127.707 persoane, cu 16.105 vizitatori mai mult faţă de 2017 (când numărul total a fost de 111.656).
      MNAR inseamna TOATE cele 4 muzee în subordine: sediul central cu Galeria de Artă Europeană şi Galeria Naţională, Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul „K.H. Zambaccian” şi Muzeul „Theodor Pallady”.
      Intr-adevar, picior de roman nu am intalnit, desi Pretul e infim la oricare muzeu din Bucuresti!
      Tot in 2018, Magyar Nemzetti Galeria(Galeria Nationala de Arta a Ungariei) din Budapesta a avut PESTE 4 Milioane de vizitatori!!!!
      Fara comentarii…

      Am vazut zilele astea cozi la Noaptea Muzeelor: de ce oare stau bucurestenii la cozi cand Pretul de vizitare e infim(exista Reduceri de 25% la grupuri de peste 10 persoane si Reduceri de 50% pentru elevi, studenti, pensionari!
      Pret la MNAR: 24 Lei la Adulti, cu Reducere 50% la elevi si pensionari si 25% la grupuri de minim 10 persoane!
      La Muzeul Zambaccian e 12 Lei biletul pentru adulti + reducerile!!
      La Palatul Sutu e 11 Lei pentru adulti plus reducerile!
      La Muzeul Cotroceni e 11 Lei pentru adulti plus reducerile!!
      La Muzeul Antipa: 20 Lei adulti, 10 Lei pensionari, 5 Lei pentru elevi!!!!

      In Iunie mergem sa vizitam Oradea – Cluj, muzeele sunt cap de lista!
      Speram sa prindem(sa mai fie reprezentatie in Iunie) musicalul “Scripcarul de pe acoperis), Teatrul Regina Maria din Oradea e singurul care l-a pus in scena in Romania!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.