Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat asupra transferului de capital moldovenesc către România, pe fondul incertitudinilor economice și de securitate din regiune.
În 2024, economia Republicii Moldova a stagnat, cu o creștere a PIB-ului de doar 0,1%, iar țara a intrat în recesiune tehnică. Investițiile străine sunt greu de atras, iar antreprenorii locali ezită să își extindă afacerile. Printre cauzele principale se numără instabilitatea geopolitică și declinul sectorului agricol.
Maia Sandu: Capitalul moldovenesc se îndreaptă spre România
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, atrage atenția asupra fluxului de capital către România. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut că unii antreprenori locali transferă capital în România datorită stabilității acesteia ca stat membru al Uniunii Europene și NATO.
Vorbind despre stagnarea economică a țării în 2024, când PIB-ul a crescut cu doar 0,1%, și despre recesiunea tehnică din a doua jumătate a anului, Sandu a subliniat preocupările legate de securitatea regională și încrederea investitorilor, transmite România-Insider.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Este foarte dificil să atragem investiții străine, iar noi avem nevoie de investiții străine deoarece, fără ele, este imposibil să deschidem întreprinderi mijlocii și mari”, a spus Sandu.
Investitorii moldoveni aleg România
Sandu a adăugat că investitorii locali ezită, de asemenea, să extindă producția pe fondul incertitudinii privind situația de securitate din regiune.
Economia Moldovei a fost afectată în principal de un sector agricol slab și de impactul mai larg al războiului din Ucraina.
Potrivit datelor biroului național de statistică, PIB-ul a crescut ușor până la 16,7 miliarde EUR în 2024, după contracții de 1,9% de la an la an în trimestrul al treilea și de 1,3% în trimestrul al patrulea. Agricultura, care reprezintă 7,1% din PIB, a înregistrat o scădere bruscă de 19% de la an la an, contribuind cu 1,3 puncte procentuale negative la creșterea globală.