Caritas, în topul celor mai mari scheme Ponzi din istorie. Ce metode au folosit infractorii lumii pentru a păcăli oamenii prin scheme piramidale

Bani, investitie, economii

Caritas a fost o schemă Ponzi desfășurată în România care și-a făcut reclamă precum un „joc de auto-ajutorare” pentru cei săraci. Aceasta este doar una dintre celebrele scheme Ponzi care au prosperat profitând de publicul naiv, care de multe ori nu avea cunoștințe despre investiții. Visual Capitalist a făcut o trecere în revistă a celor mai mari scheme Ponzi din lume, Caritas-ul românesc regăsindu-se printre acestea.

Creat de contabilul Ioan Stoica, Caritas le promitea celor care depun bani un profit de 800% după trei luni. aproape 3 milioane de români și-au vărsat banii în această schemă Ponzi. Pentru a câștiga încrederea publicului, Caritas publica în mod regulat o listă cu câștigătorii în ziarele locale. În octombrie 1993, Caritas a început să amâne publicarea listelor cu câștigătorii, iar publicul a aflat în curând că organizația avea datorii de 450 de milioane de dolari.

Ioan Stoica a fost arestat în 1994 și a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudă. După două apeluri, sentința sa a fost redusă la numai un an și jumătate.

Valoarea totală a fraudei se ridică la 1-5 miliarde de dolari, potrivit Visual Capitalist.

Schemele Ponzi sunt un tip de fraudă financiară care atrage investitorii prin promisiunea unor randamente anormal de mari. Banii aduși de noi membri sunt folosiți pentru a plăti fondatorii schemei, precum și investitorii săi anteriori.

Schema poartă numele lui Charles Ponzi, un italian care a devenit infam în anii 1920 pentru că a susținut că ar putea dubla banii clienților săi în termen de 90 de zile. De atunci, numeroase scheme Ponzi au fost orchestrate pe tot globul.

Pentru a vă ajuta să aflați mai multe despre aceste infracțiuni sofisticate, acest infografic examinează unele dintre cele mai mari scheme Ponzi din istoria modernă.

Citește și: Cum au ajuns milioane de români să fie păcăliți prin Caritas, în anii ’90. O expoziție despre prima schemă Ponzi de mari proporții din România – blocată de Primăria Cluj-Napoca, susțin organizatorii

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *