Caruselul continuă: Nordis Mamaia și Nordis Hotel au intrat în insolvență Termenul fixat pentru depunerea creanțelor în aceste două proceduri expiră pe 02.01.2025

Ovidiu Șerban și Alexandru Iorgulescu Foto: Ovidiu Șerban și Alexandru Iorgulescu

Autori: Ovidiu Șerban, partener & av. Alexandru Iorgulescu, partener Zamfirescu Racoți Vasile & Partners

În urmă cu aproximativ o lună și jumătate, am analizat într-un prim articol situația companiilor din Grupul Nordis, în contextul investigației Recorder și al anticipatei deschideri a procedurii insolvenței a Nordis Management SRL. Analiza a urmărit prezentarea obiectivă a situației de fapt și expunerea clară a demersurilor pe care creditorii Nordis Management SRL le pot întreprinde pentru a-și maximiza șansele de recuperare a unui procent cât mai mare din investiție.

Astăzi, peste 1300 de persoane fizice și juridice și-au depus creanțele pentru înscrierea în Tabelul creditorilor iar procedura a intrat într-o nouă etapă, cea a măsurilor preliminare de eficientizare a activității debitoarei. Între altele, administratorul judiciar al Nordis Management SRL a inițiat procedura de denunțare a unor contracte de închiriere/uzufruct încheiate pentru blocurile 1 și 2 cu regim hotelier.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cu toate că o astfel de măsură ar putea fi oportună în ce privește maximizarea averii Nordis Management, ea împiedică funcționarea societății Nordis Hotel, întrucât lipsește această societate de fondul locativ necesar exploatării în regim hotelier a apartamentelor, prejudiciind totodată și cumpărătorii.

Încă de la momentul deschiderii procedurii insolvenței Nordis Management SRL, am apreciat că este posibil și chiar probabil ca și alte companii din grup, aflate în relații comerciale strânse cu Nordis Management SRL, să ajungă în insolvență, fie pentru că situația financiară a lor se înrăutățise din cauza pierderii încrederii în Grupul Nordis, fie pentru a se pune la adăpost de executările silite în derulare sau de efectele în lanț pe care le genera deschiderea procedurii Nordis Management SRL.

Într-o situație aflată în continuă evoluție și cu multiple cereri de deschidere aflate pe rol, este recomandată o poziție de expectativă pe termen scurt, fără acțiuni pripite cum ar fi promovarea unor acțiuni în rezoluțiune, pe de-o parte, pentru că acestea presupun niște costuri importante (e.g. onorarii de avocat, taxe judiciare etc.), iar pe de altă parte, pentru că nu sunt eficiente dacă respectivele societăți din Grupul Nordis intră în insolvență, întrucât aceste acțiuni se suspendă de drept. În același timp, o soluție orientată către obținerea dreptului de proprietate asupra bunului promis poate prezenta avantaje mai mari față de participarea în procedura colectivă de recuperare a creanțelor / suportarea concursului celorlalți creditori în recuperarea creanței.

Deschiderea procedurii insolvenței Nordis Mamaia și Nordis Hotel la 18.11.2024 la inițiativa celor două companii debitoare a confirmat că abordarea prudentă este preferabilă.

Chiar dacă pentru promitenții-cumpărători ai apartamentelor dezvoltate de Nordis Mamaia recuperarea investiției este o misiune și mai dificilă, întrucât blocurile din Faza II (Dune) a proiectului Mamaia sunt în stadiu incipient, îi încurajăm pe aceștia să acționeze în scopul conservării creanței și a dreptului de a dobândi proprietatea. Termenul fixat pentru depunerea creanțelor în această procedură expiră pe 02.01.2025. Până la acel moment, toate creanțele împotriva acestei societăți vor trebui înregistrate la masa credală, indiferent dacă reprezintă avans de preț, daune interese consimțite de Nordis sau determinate în temeiul dreptului comun, ori sume rezultate din alte raporturi de creanță. Pentru titularii de promisiuni de vânzare-cumpărare este recomandabilă deopotrivă și încercarea de conservare a drepturilor de care beneficiază prin înscrierea promisiunii în Cartea Funciară.

Același termen 02.01.2025 este fixat și în procedura Nordis Hotel pentru persoanele care au încheiat contracte de închiriere sau uzufruct cu această societate, sancțiunea în cazul ratării termenului reprezentând-o, ca și mai sus, neluarea în seamă a creanței.

Cu toate că ambele societăți și-au declarat intenția de reorganizare, nu putem anticipa la acest moment dacă opțiunea reorganizării este una viabilă. Luând în calcul informațiile de care dispunem privind gradul de contractare a apartamentelor, în privința Nordis Mamaia ar fi posibilă inclusiv cooptarea unui investitor pentru finalizarea Fazei II în orizontul de unui plan de reorganizare de 3 ani. Rămâne de văzut și în cazul acestor două societăți, ca și în cazul Nordis Management SRL, care au fost cauzele care au determinat insolvența: dacă ele rezidă în provocările pieței, într-un management defectuos sau în acțiuni/manopere cu caracter fraudulos, inclusiv din cele care ar putea atrage răspunderea penală.

În funcție de concluziile rapoartelor întocmite în procedură, de nivelul lor de documentare, vor putea fi întreprinse atât individual cât și colectiv (prin exercitarea drepturilor de vot în cadrul Adunării creditorilor) și alte demersuri (civile sau chiar penale) prin care persoanele păgubite să tindă la recuperarea prejudiciilor, iar cei vinovați să răspundă atât patrimonial, cât și penal, dacă este cazul.

12 Plantelor Street, District 2, Bucharest RO-023974, Romania

Tel: +40 (21) 311 05 17 / +40 (21) 311 05 18

Fax: +40 (21) 311 05 19

office@zrvp.ro

www.zrvp.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: