Casa Albă şi republicanii din Congres spun că nu au făcut progrese în negocierile privind plafonul datoriilor Statelor Unite

Casa Albă Sursă foto: The white house/Facebook

O a doua întâlnire de vineri între Casa Albă şi negociatorii republicani din Congres privind creşterea plafonului datoriei guvernului federal de 31.400 de miliarde de dolari a fost oprită fără să fi avut loc progrese, potrivit declaraţiilor ambelor părţi, şi nici nu a fost stabilită o întâlnire suplimentară, relatează Reuters.

Acest lucru a venit la sfârşitul unei zile de discuţii dificile, care au fost întrerupte timp de câteva ore, cu mai puţin de două săptămâni înainte de data de 1 iunie, când Departamentul Trezoreriei a avertizat că guvernul federal ar putea ajunge în imposibilitatea de a-şi plăti toate datoriile.

Acest eşec ar declanşa un default care ar afecta reputaţia Statelor Unite.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În timp ce Casa Albă a recunoscut că au rămas ”diferenţe serioase” cu republicanii, care controlează Camera Reprezentanţilor, preşedintele Joe Biden a spus că încă crede că poate fi evitată incapacitatea de plată.

”Încă cred că vom putea evita un default şi vom face ceva decent”, a declarat Biden reporterilor la Hiroshima, Japonia, unde participă la o întâlnire a liderilor Grupului celor Şapte cele mai bogate naţiuni ale lumii.

Republicanii au spus că nu vor aproba o creştere a limitei de împrumut a guvernului federal fără un acord cu privire la reduceri drastice ale cheltuielilor.

Republicanul cu cel mai înalt rang participant la discuţii a declarat că nu s-a făcut niciun progres vineri.

”Am avut o discuţie foarte, foarte sinceră, vorbind despre locul în care ne aflăm, despre unde trebuie să fie lucrurile”, a declarat reprezentantul republican Garret Graves reporterilor, după o a doua scurtă întâlnire la Capitoliu cu oficialii Casei Albe.

”Nu a fost o negociere în seara asta”, a spus Graves, adăugând că momentul următoarei întâlniri nu a fost stabilit.

El a reiterat remarcile preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, conform cărora trebuie făcute progrese în schimbarea ”traiectoriei” cheltuielilor, în condiţiile în care deficitul guvernamental al SUA şi datoria sunt în creştere rapidă.

”Trebuie să cheltuim mai puţin decât anul precedent”, a spus McCarthy.

Republicanii fac eforturi pentru reduceri drastice ale cheltuielilor în schimbul creşterii limitei de împrumut autoimpusă de guvern, o măsură necesară în mod regulat pentru a acoperi costurile cheltuielilor şi reducerile de impozite aprobate anterior de parlamentari.

Republicanii controlează Camera Reprezentanţilor cu o marjă de 222-213, în timp ce democraţii lui Biden au o majoritate de 51-49 în Senat, ceea ce face dificilă încheierea unui acord care să atragă suficiente voturi pentru a trece de ambele camere.

Democraţii au făcut eforturi pentru a menţine cheltuielile constante la nivelurile din acest an, în timp ce republicanii vor să revină la nivelurile din 2022.

Un plan adoptat de Congres luna trecută ar reduce o mare parte a cheltuielilor guvernamentale cu 8% anul viitor. Acest plan nu specifică ce cheltuieli ar fi reduse, dar unii republicani au spus că vor proteja programele militare şi ale veteranilor.

Democraţii spun că acest lucru ar forţa reduceri medii de cel puţin 22% la programele interne precum educaţia şi aplicarea legii, o cifră pe care republicanii nu au contestat-o.

Ultima dată când SUA a a ajuns atât de aproape de incapacitate de plată a fost în 2011, de asemenea, cu un preşedinte şi un Senat democraţi, alături de o Cameră condusă de republicani.

Congresul a evitat în cele din urmă incapacitatea de plată, dar economia a suferit şocuri grele, inclusiv prima retrogradare a ratingului de credit de nivel superior al Statelor Unite şi o vânzare majoră de acţiuni.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: