Cât de bogată era familia lui Kevin din filmul “Singur acasă” (Home Alone)/ The New York Times a apelat la economiști și la persoane implicate în film pentru a afla răspunsul

Singur acasa Home Alone Sursa foto: captură video

Bătălia din “Singur acasă” dintre Kevin McCallister (Macaulay Culkin), în vârstă de 8 ani, și doi hoți cunoscuți sub numele de “Bandiții uzi” s-a desfășurat pe ecranele din întreaga lume în fiecare Crăciun, de la premiera filmului, în 1990.

Și, în fiecare an, pentru unii spectatori, casa grandioasă și stilul de viață al familiei McCallister inspiră propria tradiție: să se întrebe cât de bogată era această familie.

The New York Times a apelat la economiști, la persoane implicate în film și chiar la Rezerva Federală pentru a afla răspunsul.

Familia McCallister este parte din așa numita clasă de bogați de 1% din populație

La începutul filmului, unul dintre spărgători, Harry (Joe Pesci), îi spune colegului său Bandit umed, Marv (Daniel Stern), că casa McCallister este ținta lor principală într-un cartier bogat.

“Asta e, Marv, asta e tonul de argint”, spune Harry, înainte de a specula că în casă se află o mulțime de “bunuri de top”, inclusiv casetofoane, aparate video, bijuterii foarte fine și “titluri de valoare ciudate și vandabile”.

Casa este cel mai bun indiciu despre câți bani au familia McCallister.

Tonul de argint, sau cel puțin exteriorul său, este o casă din lumea reală, situată pe 671 Lincoln Avenue, în suburbia Winnetka din Chicago, unul dintre cele mai scumpe cartiere din Statele Unite, potrivit Realtor.com. Se pare că are suficient spațiu pentru ca Kevin și cei patru frați ai săi să aibă fiecare camera lor, dar poate găzdui și o armată de vizitatori.

În 1990, casa era accesibilă doar pentru 1% din veniturile gospodăriilor din Chicago, iar acest lucru ar fi valabil și în prezent, potrivit economiștilor de la Federal Reserve Bank of Chicago.

Economiștii – Max Gillet, analist senior de cercetare; Cindy Hull, vicepreședinte adjunct și șef interimar al grupului de piețe financiare; și Thomas Walstrum, economist senior de afaceri – au făcut această determinare după ce au analizat date care includ veniturile gospodăriilor din zona statistică metropolitană din Chicago pentru 1990 și 2022, valoarea proprietății casei, ratele ipotecare în vigoare la acea vreme și taxele și asigurările tipice.

Pornind de la ipoteza că soții McCallister nu au cheltuit mai mult de 30% din venitul lor pe locuință, economiștii au stabilit, de asemenea, că locuința ar fi fost accesibilă pentru o gospodărie cu un venit de 305.000 de dolari în 1990 (aproximativ 665.000 de dolari în 2022).

La mijlocul anului 2022, o casă similară ar costa aproximativ 2,4 milioane de dolari, pe baza estimării Zillow pentru casa din “Singur acasă”. O casă de această valoare ar fi accesibilă pentru o gospodărie cu un venit de 730.000 de dolari, care s-ar afla în primul 1% din gospodăriile din zona Chicago, au precizat economiștii.

Cum de sunt atât de bogați?

“Singur acasă” nu explică niciodată cu ce se ocupă părinții.

Pe internet, unde această întrebare apare în mod regulat, unii oameni au sugerat că Kate McCallister este designer de modă, deoarece în casă se află mai multe manechine, care mai târziu apar într-una dintre încercările lui Kevin de a-i păcăli pe hoți să creadă că nu este, de fapt, singur acasă.

Todd Strasser, care a scris romanele oficiale ale filmului “Singur acasă” și ale celor două continuări ale acestuia, a declarat într-un interviu că nu a fost supravegheat îndeaproape de către producători. Îndrumarea, a spus el, a fost în esență: “Uite scenariul, fă ce vrei”.

Astfel, în carte, a făcut-o pe mama lui Kevin designer de modă, din cauza manechinelor, iar pe tatăl lui Kevin om de afaceri, pentru că era “un pariu sigur”, a spus el.

El a spus că nu i-a trecut niciodată prin cap să explice în detaliu cum au făcut rost de bani familia McCallister; el a crezut că erau din “clasa de mijloc superioară”, dar nu “super bogați”.

Familia are și alte trăsături de bogăție semnificativă, dar nu stratosferică: Ei poartă haine frumoase și închiriază mai multe dube care să-i ducă la aeroport, da, dar când Kate încearcă să mituiască un cuplu în vârstă pentru a renunța la biletele lor de avion de la Paris, astfel încât ea să poată ajunge acasă, oferă bijuterii și bani, dar sugerează că Rolex-ul ei ar putea fi fals.

“Nu știu cât de mult câștiga familia McCallister, dar cu siguranță a făcut mult pentru contul meu bancar”, a spus Strasser.

O teorie a fanilor susține că Peter McCallister este implicat în crima organizată. Conform acestei teorii, casa McCallister a fost vizată în mod special ca un fel de răzbunare, iar violența brutală a lui Kevin împotriva spărgătorilor este produsul unei educații expuse la activități criminale.

The Times nu a putut exclude această teorie.

Unchiul Rob a plătit pentru zboruri

Să zbori cu 15 persoane la Paris este scump, mai ales dacă cei patru adulți călătoresc la clasa întâi, dar părinții lui Kevin nu plătesc biletele de avion. La începutul filmului, Kate McCallister îi spune unui ofițer de poliție – care este de fapt banditul Harry deghizat – că fratele soțului ei a plătit pentru zboruri.

Acel frate este unchiul Rob. El este o figură minoră în primul film, dar cele câteva mențiuni pe care le primește sugerează că este bogat. El plătește biletele și are un apartament în Paris care are o priveliște clară asupra Turnului Eiffel și care poate găzdui cumva 15 membri ai familiei sale. (Continuarea filmului, “Home Alone 2: Lost in New York”, sugerează și mai mult că unchiul Rob este bogat, dar această analiză se bazează doar pe primul film).

Un al treilea frate, unchiul Frank (cel rău), locuiește în Ohio și călătorește cu familia din Illinois până la Paris. Nu aflăm nimic despre veniturile sale, dar știm că este zgârcit. La casa fratelui său din Illinois, el evită să plătească nota de 122,50 dolari pentru pizza. În avion, când ia masa la clasa întâi, îi spune soției sale să strecoare în poșetă solnița și pipernița de cristal.

Acest comportament ar putea sugera că este bogat. Furtul din magazine a fost “semnificativ mai frecvent” în rândul persoanelor cu venituri familiale de peste 70.000 de dolari, potrivit unui articol publicat în 2008 în The American Journal of Psychiatry.

Unchiul Frank este, de asemenea, un personaj adult tipic în lumea lui John Hughes, care a scris și produs “Singur acasă”, a declarat Robert Bulman, profesor de sociologie la Saint Mary’s College din California, care studiază reprezentarea adolescenților și a liceelor în filme.

El a spus că o marcă comună a unui film al lui Hughes este tensiunea dramatică alimentată de conflictul dintre tineri și adulți, care aproape întotdeauna se rezolvă în favoarea persoanei mai tinere.

El a remarcat că în filmele pentru adolescenți ale lui Hughes – inclusiv “The Breakfast Club” și “Pretty in Pink” – tensiunile de clasă sunt, de asemenea, adesea proeminente și duc povestea mai departe.

“Poveștile sale favorizează, de obicei, perspectiva puștiului din clasa muncitoare sau a puștiului sărac care încearcă să aibă acces la un grup de colegi mai bogați, de exemplu”, a spus profesorul Bulman. “Dar în “Singur acasă”, este fără îndoială o victorie a lui Kevin ca și copil, dar și a lui Kevin ca și copil bogat care își apără fortăreața impresionantă.”

Filmul nu este despre bani

Eve Cauley, decoratoarea de platou pentru “Singur acasă”, a fost responsabilă pentru decoruri precum mobilierul și tapetul din interiorul casei McCallister, care a fost filmată pe platouri construite într-un liceu local.

Ea a declarat într-un e-mail că locuința nu a fost mobilată scump, dar că avea în mod deliberat “un aspect statornic, de lux”.

Când a fost realizat filmul, albastru marin și roz prăfuit erau culori populare în designul interior, a spus Cauley. Dar ea a fost inspirată de picturile lui Norman Rockwell și de felicitările de Crăciun vechi  pentru a folosi roșu saturat, verde și auriu în casa familiei.

Hughes i-a spus că a vrut ca casa să aibă un “aspect atemporal”, a spus ea. “Mi-a spus că îi place ca filmele sale să arate un pic mai frumos și mai curat decât în realitate, deoarece scopul său în realizarea filmelor este de a distra publicul și de a-l ridica în picioare”, a spus ea.

Cauley a avut, de asemenea, un sfat pentru persoanele care caută un răspuns cu privire la veniturile familiei.

“Pentru mine, cu tot respectul, fanii care se ceartă în legătură cu venitul părinților, sau costul casei, ar trebui, în schimb, să se bucure pur și simplu de film”, a spus ea.

Hughes și regizorul Chris Columbus “au creat acest film emoționant și comic ca divertisment pentru public, pentru a ridica moralul de sărbători”, a spus ea. “A ridicat și încă ridică spiritele”.

 

Sursa foto: captură video

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *