Patru din cinci meșteri și-au majorat prețurile în ultimul an, iar cei care au crescut cel mai mult prețurile serviciilor au fost constructorii, companiile de renovări și cele de hidroizolații, arată o analiză realizată de portalul românesc Necesit.ro, care adună furnizori de servicii pentru casă și afaceri. Cel mai puțin dintre toate s-au scumpit serviciile de panouri solare. În următoarele luni, mai puțin de jumătate dintre meșteri plănuiesc să-și mărească prețurile, mai arată sondajul.
Datele au fost colectate în mai 2023, iar la studiu au participat 461 de companii de prestare servicii din întreaga țară. Pe lângă meșteri, arhitecți, constructori, experți în soluții energetice și furnizori de alte servicii pentru casă, în studiu au fost incluși și furnizorii de servicii în afaceri și alte servicii, cum ar cele de curățenie, contabilitate, creare site web și servicii de pază.
Majorările de prețuri pentru serviciile meșterilor în construcții și alte servicii pentru casă
Aproape toți furnizorii de hidroizolații și zugravi, majoritatea executanților de renovări, precum și trei din patru constructori, arhitecți și furnizori de ferestre, și-au mărit prețurile, conform rezultatelor studiului.
Două treimi dintre meșterii care și-au mărit prețurile (în total 77,8%) au menționat ca motiv creșterea prețurilor la materii prime și materiale (68%). Jumătate dintre ei au justificat majorările de prețuri prin creșterea costurilor de electricitate și combustibil (53,5%). Aproape un sfert (23,8%) a mărit prețurile pentru că așa a făcut și concurența.
Doi din cinci meșteri spun că vor majora prețurile în următoarele trei luni. Cele mai multe companii care plănuiesc creșteri sunt cele de renovare și adaptare (trei din patru) și companiile de construcții de case (puțin peste jumătate).
Arhitecți
Aproape un sfert dintre arhitecți nu și-au majorat prețurile, în timp ce o treime au crescut prețurile cu mai puțin de 10%. Un sfert dintre ei au crescut prețurile cu 20-30%.
- Prețul actual pentru un proiect de casă realizat de un arhitect: 100 lei/mp
- Prețul de anul trecut: 90 lei/mp
- Majorarea prețului într-un an: +11%
În următoarele trei luni, aproximativ jumătate dintre arhitecți nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce 36,36% intenționează o creștere cu mai puțin de 10%, iar restul cu 10-20%.
Construcție casă
Mai puțin de un sfert dintre constructori nu și-au majorat prețurile în ultimul an, iar aproape jumătate dintre ei au mărit prețurile cu mai mult de 30%. Restul constructorilor au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 30%.
- Prețul actual pentru construcția unei case din cărămidă: 6.400 lei/m²
- Prețul de anul trecut: 5.100 lei/m²
- Majorarea prețului într-un an: +25%
În următoarele trei luni, 44,44% dintre constructori nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce un sfert intenționează o creștere cu mai mult de 20%.
Electricieni
Jumătate dintre electricieni nu și-au majorat prețurile în ultimul an, în timp ce unul din nouă a mărit prețurile cu mai puțin de 10%. Unul din șase a mărit prețurile cu 10-20% sau 20-30%, iar restul cu mai mult de 30%.
- Prețul actual pentru reparațiile electrice: 54 lei/oră
- Prețul de anul trecut: 49 lei/oră
- Majorarea prețului într-un an: +10%
În următoarele trei luni, 61,11% dintre electricieni nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce 16,67% intenționează o creștere de 10-20%, și restul cu mai mult de 20%.
Ferestre termopan
Mai puțin de un sfert dintre furnizorii de ferestre termopan nu și-au majorat prețurile în ultimul an, în timp ce aproape jumătate dintre ei au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 30%.
- Prețul actual pentru o fereastră PVC fixă (100 x 100): 335 lei
- Prețul de anul trecut: 290 lei
- Majorarea prețului într-un an: +15%
În următoarele trei luni, majoritatea furnizorilor (80,95%) nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce restul intenționează o creștere cu mai puțin de 20%.
Hidroizolații
Niciuna dintre firmele de hidroizolații nu a păstrat prețurile la nivelul de anul trecut.
Unul din zece prestatori a mărit prețurile cu mai puțin de 10%. Patru din zece au crescut prețurile cu 10-20%. Aproape o treime, sau mai precis trei din zece, au mărit prețurile cu 20%-30%. Unul din cinci a mărit prețurile cu mai mult de 30%.
- Prețul actual pentru hidroizolația acoperișului și a teraselor (construcție nouă): 235 lei/mp
- Prețul de anul trecut: 190 lei/mp
- Majorarea prețului într-un an: +24%
În următoarele trei luni, opt din zece firme de hidroizolații nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce unul din zece meseriași intenționează o creștere cu mai puțin de 10%, și unul din zece cu peste 20%.
Panouri solare
Majoritatea companiilor care vând panouri solare (72%) nu și-au majorat prețurile, în timp ce 14,5% au crescut prețurile cu mai puțin de 10%. Aproape 13,5% dintre companii au majorat prețurile cu peste 30%.
- Prețul actual pentru un sistem solar complet (2 – 3 persoane): 7.450 lei
- Prețul de anul trecut: 7.100 lei
- Majorarea prețului într-un an: +5%
În următoarele trei luni, 91% dintre companiile care vând panouri solare nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce doar 9% intenționează o creștere cu mai puțin de 10%.
Renovare apartament
Aproape un sfert (21%) dintre firmele de renovare apartamente nu și-au majorat prețurile în ultimul an. Mai puțin de una din zece firme (8,33%) a mărit prețurile cu mai puțin de 10%. Puțin peste una din zece (10,67%) au crescut prețurile cu 10-20%. Un sfert dintre aceste firme au crescut prețurile cu 20-30%, în timp ce un alt sfert a mărit prețurile cu mai mult de 30%.
- Prețul actual pentru renovarea unui apartament la cheie: 2.300 lei/mp
- Prețul de anul trecut: 1.900 lei/mp
- Majorarea prețului într-un an: +21%
În următoarele trei luni, aproape trei din zece (28%) firme de renovare apartamente nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, un sfert intenționează o creștere cu mai puțin de 10%, aproximativ unul din trei (33,33%) intenționează să mărească prețurile cu 10-20%, iar restul de 13,67% plănuiesc creșteri de preț de peste 20%.
Zugravi
În ultimul an, aproximativ un sfert dintre zugravi nu și-au mărit prețurile. În același timp, aproape o treime au crescut prețurile cu mai puțin de 10%, 30% dintre zugravi au mărit prețurile cu 10-20%, în timp ce aproape o cincime au mărit prețurile cu mai mult de 20%.
- Prețul actual al zugrăvirii cu vopsea albă, două straturi: 7 lei/mp
- Prețul de anul trecut: 6 lei/mp
- Majorarea prețului într-un an: +16%
În ceea ce privește planurile de viitor, majoritatea zugravilor, adică 76%, nu intenționează să-și mărească prețurile în următoarele trei luni. Doar 12% dintre zugravi plănuiesc o creștere a prețurilor cu până la 10%, iar un procent similar intenționează o majorare a prețurilor de peste 20%.
Creșterea prețurilor serviciilor pentru firme și altele
Dintre serviciile pentru întreprinderi, aproape toate companiile de securitate și-au majorat prețurile, dar și patru din cinci contabili și servicii de curățenie și trei din patru dezvoltatori web.
Companiile de securitate și curățenie au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri (+16%). Prețurile serviciilor de dezvoltare de site-uri web au crescut cu 15%, iar cele ale serviciilor de contabilitate cu 10%.
Mai mult de jumătate dintre companiile de dezvoltare web intenționează să majoreze prețurile în următoarele luni. Patru din zece companii de contabilitate și securitate și puțin peste o treime dintre companiile de curățenie intenționează să crească prețurile.
Creare site web
În ultimul an, un sfert dintre creatorii de site-uri web nu și-au majorat prețurile. În paralel, unul din cinci a crescut prețurile cu mai puțin de 10%, în timp ce o treime au mărit prețurile cu 10-20%. O treime dintre aceștia au mărit prețurile cu peste 20%.
- Prețul actual al creării unui magazin online (pachet “la cheie”): 6000 lei
- Prețul de anul trecut: 5200 lei
- Majorarea prețului într-un an: +15%
Privind în viitor, jumătate dintre creatorii de site-uri web nu plănuiesc să-și majoreze prețurile în următoarele trei luni. În schimb, aproape o treime plănuiește o creștere a prețurilor cu până la 10%, iar unul din cinci se pregătește să-și mărească prețurile cu mai mult de 10%.
Firme de contabilitate
Aproximativ o cincime dintre firmele de contabilitate nu și-au majorat prețurile în ultimul an, în timp ce jumătate dintre ele au mărit prețurile cu o rată cuprinsă între 10% și 20%.
- Prețul actual pentru contabilitate pentru P.F.A.: 285 lei/lună
- Prețul de anul trecut: 260 lei/lună
- Majorarea prețului într-un an: +10%
În următoarele trei luni, peste jumătate dintre firme nu plănuiesc să-și majoreze prețurile, în timp ce restul intenționează o creștere cu un procent cuprins între 10% și 20%.
Firme de curățenie
În ultimul an, aproape una din cinci firme de curățenie nu și-au majorat prețurile. Totodată, puțin peste una din zece au crescut prețurile cu mai puțin de 10%, aproape trei din zece au mărit prețurile cu 10-20%, în timp ce aproape una din trei au majorat prețurile cu 20-30%. Mai puțin de una din zece a mărit prețurile cu mai mult de 30%.
- Prețul actual pentru curățenie generală (apartament cu 2 camere): 420 lei/mp
- Prețul de anul trecut: 360 lei/mp
- Majorarea prețului într-un an: +16%
În ceea ce privește viitorul, aproape două treimi dintre firmele de curățenie nu plănuiesc să-și majoreze prețurile în următoarele trei luni. În schimb, aproximativ una din zece planifică o creștere a prețurilor cu până la 10%, iar aproape una din cinci se pregătește să-și mărească prețurile cu 10-20%. Mai puțin de una din zece se pregătește să-și mărească prețurile cu mai mult de 20%.
Firme de pază
În ultimul an, niciuna dintre firmele de pază nu a păstrat prețurile la nivelul de anul trecut. Una din zece a mărit prețurile cu mai puțin de 10%, în timp ce aproape trei din patru au mărit prețurile cu între 10-20%. Una din zece a mărit prețurile cu valori între 20% și 30%.
- Prețul actual pentru pază umană: 22 lei/oră
- Prețul de anul trecut: 19 lei/oră
- Majorarea prețului într-un an: +16%
În privința viitorului, mai mult de jumătate dintre firmele de pază nu plănuiesc să-și majoreze prețurile în următoarele trei luni. În schimb, aproximativ una din patru planifică o creștere a prețurilor cu până la 10%, iar una din zece se pregătește să-și mărească prețurile cu 10-20%. Nicio firmă de pază nu plănuiește o creștere a prețurilor cu mai mult de 20%.