Ce efecte are creșterea dobânzilor de către FED. Adrian Codîrlașu: Este o decizie bună deoarece va conduce la o rată a inflației în scădere / Ce impact va avea asupra României

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Rezerva Federală (Fed) a crescut ieri ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual și a estimat că rata va atinge un interval cuprins între 1,75% și 2% până la sfârșitul anului. Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România, spune că această decizie este una bună deoarece va determina rata inflației să coboare.

„Fed va ridica din ședință în ședință rata de dobândă de politică monetară. Va ajunge undeva către 2% la finalul anului 2023. Anul acesta va ridica în fiecare ședință, anul viitor vor fi mai puține majorări ca în acest an și în funcție de cum evoluează inflația”, a declarat Adrian Codîrlașu.

Acesta spune că prin anunțul Fed privind următoarele majorări de dobândă, instituția a creat o certitudine a pieței despre cum va arăta rata până la finalul anului 2023. Decizia Fed de a majora rata dobânzilor este una bună deoarece pe de-o parte Banca Centrală a SUA își creează spațiu de manevră, iar pe de altă parte inflația se va reduce.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„În ceea ce privește impactul asupra celorlaltor țări din Europa și implicit în România, dolarul este moneda cea mai credibilă din lume și este considerat activul care are cel mai puțin risc. Randamentul activului cu cel mai puțin risc va crește. Automat pentru toate celelalte active vor trebui să crească randamentul. Ratele de dobândă din restul lumii vor trebui să se ajusteze astfel”, spune acesta.

Ce înseamnă acest lucru pentru toată lumea

Când ratele pe termen scurt cresc, băncile americane tind să-și majoreze ratele de referință pentru o gamă largă de împrumuturi de consum și comerciale, inclusiv împrumuturi pentru întreprinderi mici și carduri de credit, ceea ce fac împrumuturile mai scumpe pentru consumatori. Cresc și ratele ipotecare, scrie Reuters.

Când curba randamentelor se înclină, băncile pot să împrumute bani la dobânzi mai mici și să împrumute cu dobânzi mai mari.

Creșterea ratelor ar trebui să controleze inflația vertiginoasă, care afectează capacitatea oamenilor de a cumpăra articole de zi cu zi, dar riscă să blocheze creșterea și să încline economia în recesiune.

BCE ține dobânda la cel mai redus nivel din istorie

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis în februarie să menţină nemodificată dobânda de referinţă, la cel mai redus nivel din istorie. Cu toate acestea, BCE a deschis ușa pentru creșterea ratelor dobânzilor în acest an, într-o schimbare de politică neașteptată, cauzată de îngrijorările privind inflația.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a recunoscut că inflaţia în zona euro este la un nivel peste aşteptări, iar riscurile la adresa perspectivei inflaţiei sunt orientate în sus, dar a continuat să prognozeze că inflaţia se va reduce pe parcursul acestui an.

Acest lucru deschide ușa pentru o creștere a ratei dobânzii în acest an, marcând o schimbare remarcabilă a politicii BCE, una dintre cele mai conciliante bănci centrale din lume.

Christine Lagarde a refuzat așadar să excludă majorarea ratelor dobânzilor în acest an, ca răspuns la „îngrijorarea unanimă” a Băncii Centrale Europene cu privire la creșterea prețurilor. Pariurile investitorilor sunt că va BCE crește costurile împrumuturilor de mai multe ori în 2022, potrivit Financial Times.

Christine Lagarde nu a mai confirmat declarațiile anterioare, în care spunea că sunt șanse reduse ca banca să majoreze ratele în 2022. Ea spune acum că „situația s-a schimbat”

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 5,9% în februarie, de la 5,1% în ianuarie. Este un nivel record pentru zona euro şi depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Comparativ cu un an în urmă, rata inflaţiei în zona euro era de 0,9%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 3,12 puncte procentuale, urmată de preţurile la servicii, care au înregistrat o creştere de 1,04 puncte procentuale, şi alimente, care au înregistrat o creştere de 0,90 puncte procentuale.

În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a crescut în februarie până la 6,2%, de la 5,6% în ianuarie. În rândul statelor membre UE, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Lituania (14%), Estonia (11,6%) şi Cehia (10%), iar cele mai reduse în Malta şi Franţa (ambele cu 4,2%), Portugalia, Finlanda şi Suedia (toate cu 4,4%).

Comparativ cu ianuarie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în două state membre şi a crescut în 25 ţări, inclusiv în România, de la 6,7% până la 7,2%.

BNR a majorat deja de două ori dobânda cheie

În România, Banca Națională a majorat în februarie dobânda cheie cu 50 de puncte de bază, la nivelul de 2,50 la sută pe an, peste așteptările analiștilor, care prognozau o creștere lentă de numai 25 de puncte de bază. Aceasta a fost a doua majorare de dobândă din 2022, iar analiștii se așteaptă ca instituția să continue majoreze dobânda cheie în acest an, pe fondul inflației care a ajuns la cele mai ridicate niveluri din ultimul deceniu.

Rata anuală a inflaţiei în România a fost de 8,5%, în luna februarie, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: