Ce este regula 30:30:30:10 și cum ar trebui să o folosești pentru bugetul tău?

Cum-investești-la-bursă-cu-un-buget-mic

Regula 30:30:30:10 poate fi aplicată atât la planificarea veniturilor, cât și la cea a pensiilor și vă poate ajuta foarte mult să vă faceți un buget, să vă atingeți obiectivele de pensionare și să reduceți riscul portofoliului, scrie Euronews.

Una dintre cele mai populare reguli pentru planificarea bugetului este regula 30:30:30:10. Versiunea de planificare a veniturilor spune că trebuie să alocați 30% din venitul dumneavoastră pentru cheltuielile zilnice, 30% pentru investiții, 30% pentru economiile pentru pensie și 10% pentru cheltuieli de urgență.

Robbert Mulder, partener operațional la Senior Capital, a explicat într-o notă despre regula de planificare a veniturilor 30:30:30:10: „Pe măsură ce Europa se confruntă cu îmbătrânirea populației, strategiile inovatoare de planificare a pensiilor sunt esențiale. Regula de planificare a veniturilor 30:30:30:10 oferă o abordare structurată în care persoanele fizice alocă 30% din venitul lor pentru cheltuielile de trai, alte 30% pentru economiile pentru pensie, 30% pentru investiții și 10% pentru nevoi neprevăzute.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

„Deși această metodă îi ajută pe oameni să își gestioneze eficient finanțele și să se pregătească pentru viitor, s-ar putea să vină prea târziu pentru cei care sunt aproape de pensionare sau sunt deja pensionați. Aceste persoane trebuie să exploreze alte posibilități pentru a-și asigura stabilitatea financiară, mai ales având în vedere incertitudinea randamentelor investițiilor”, spune el.

Cum poate reduce riscul regula 30:30:30:10

Versiunea 30:30:30:10 pentru planificarea pensiei se referă la ce trebuie să faceți cu partea din venitul dvs. pe care ați pus-o deja deoparte pentru pensie și investiții. Această regulă pledează pentru direcționarea a 30% din economiile dvs. către obligațiuni, 30% către proprietăți, 30% către acțiuni și 10% către numerar și echivalente de numerar.

Acest lucru poate ajuta foarte mult la repartizarea banilor dvs. în modul cel mai eficient și profitabil, ceea ce poate fi mult mai bine pe termen lung decât să-i lăsați pur și simplu să stea într-un cont de economii. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea conturilor de economii nu plătesc rate ale dobânzii suficient de mari pentru a combate rata actuală a inflației. Acest lucru înseamnă că, dacă inflația ridicată persistă, economiile dvs. ar putea fi erodate în mod semnificativ până când veți ajunge la pensie.

Valoarea în timp a banilor, care spune, în esență, că 1 euro de astăzi va valora probabil cu mult mai mult decât 1 euro peste 20 sau 30 de ani, contribuie, de asemenea, la reducerea valorii economiilor dumneavoastră de-a lungul anilor. În acest fel, utilizarea regulii de mai sus vă poate ajuta să învingeți în mod semnificativ riscul inflației.

Regula de planificare a pensiilor 30:30:30:10 asigură, de asemenea, că, prin repartizarea banilor dumneavoastră între o varietate de active, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, bunuri imobiliare și numerar, reduceți considerabil riscul portofoliului dumneavoastră. În caz de urgență, aveți în continuare acces la lichidități la îndemână, prin intermediul celor 10% din portofoliu alocate numerarului și echivalentelor de numerar, fără a fi nevoie să apelați la investițiile dumneavoastră pe termen mai lung.

Este important de reținut că regula de planificare a pensiilor 30:30:30:10, ca orice altă regulă de planificare financiară sau de pensionare, nu este o regulă universală și ar trebui utilizată doar ținând cont de propria toleranță la risc, de obiectivele financiare și de fondurile disponibile.

În mai multe cazuri, este posibil să constatați că modificarea procentelor specifice pentru a se potrivi obiectivelor dumneavoastră individuale poate funcționa mai bine pentru dumneavoastră. De exemplu, ați putea aloca un procent mai mare pentru acțiuni sau un procent mai mic pentru obligațiuni, în funcție de preferințele dumneavoastră în materie de risc.

Dacă aveți îndoieli, discutați întotdeauna cu un consilier financiar independent, care ar trebui să vă poată ajuta să elaborați un plan de economisire pentru pensie adaptat la nevoile dumneavoastră specifice. De asemenea, acesta ar trebui să fie în măsură să vă ofere soluții utile cu privire la cea mai bună modalitate de a vă atinge obiectivul, oricât de îndepărtat ar părea acesta.

Notă: Aceste informații nu constituie consultanță financiară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: