Chiar dacă tehnologia a avansat enorm, în special în ultimi ani, indiferent de cât de bine sunt încălzite solariile nu putem produce orice fel de legumă sau verdeață în extrasezon. Spre exemplu leușteanul proaspăt pe care îl găsim azi în România vine din Turcia, Israel sau Kenia. El are nevoie de mai multe ore de lumină și de un sol cald pentru a ajunge la maturitate. Sunt, însă, destule legume cultivate local și care, pe timpuri, nu le puteam produce. Am vorbit cu Lucian Dragomir, producător de legume bio și director de vânzări Teamfresh HoReCa despre produsele din piață sau retail care ar putea fi din producția națională, scrie G4Food.ro.
„Poziția geografică a României, a doua jumătate superioară a emisferei nordice, nu lasă loc la o diversitate prea mare în materie de culturi de legume pentru sezonul de iarnă cu toate cuceririle științifice în materie de spații protejate de cultură!
Ziua foarte scurtă nu permite o bună dezvoltare şi o fotosinteză normală pentru majoritatea soiurilor de legume. Există soluții artificiale pentru a realiza aceste condiții dar pe moment fermierilor români le este aproape imposibil să le achiziționeze şi mai ales să le opereze, acestea ridicând costuri considerabile ce nu pot fi absorbite doar din prețul de vânzare al produselor finite. Pentru ca acest lucru să fie rentabil este nevoie de subvenționare guvernamentală şi din păcate acum nu există aşa ceva în România.
Cu toate acestea legumicultorii români cultivă iarna cu succes o serie de legume.