Ce să verifici atunci când îți cumperi apartament nou, direct de la dezvoltatori? Sfaturi de la fondatorii unei platforme cu ansambluri rezidențiale, la vânzare fără intermediari

santier, constructii

 

Consultanții de la IBC Focus, care monitorizează piața construcțiilor la nivel național, au lansat în urmă cu câteva zile o platformă pe care adună proiecte rezidențiale, cu apartamente care pot fi cumpărate fără intermedierea agențiilor imobiliare. Utilizatorii pot găsi aici date de contact direct de la dezvoltatori, dar și distribuția lor pe hartă. Cele mai multe ansambluri sunt deocamdată din Cluj, dar proiectul se extinde la nivel național. În acest context, i-am întrebat pe fondatorii proiectului care ar fi totuși elementele pe care ar trebui să le aibă în vedere cumpărătorii atunci când decid să își cumpere un apartament. Mai ales dacă vor să facă acest pas fără intermediari care i-ar putea ghida în alegere.

Inițiatorii platformei Fărăagentie.ro spun că nu includ ansambluri aflate doar în fază de proiect, deși pe piață poți să găsești chiar și astfel de oferte. Ansamblurile publicate pe portal sunt în faza de construcție, majoritatea ar trebui să fie finalizate anul acesta și restul în 2022 si 2023. În acest moment, cele mai multe ansambluri care apar pe platformă sunt în Cluj – 93, Brașov – 49 și Timișoara – 17. Cumpărătorii trebuie să fie însă conștienți că există și o serie de riscuri, în momentul în care decid să cumpere un apartament nou, mai ales atunci când ansamblul nici măcar nu este finalizat. Are autorizațiile necesare, vei primi documentele importante (CF), își va respecta constructorul termenele de finalizare, cum va arăta locuința ta, o dată terminată, are destulă lumină, vei avea în zonă cele necesare?

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Câteva sfaturi atunci când cumperi un apartament într-un ansamblu rezidențial nou, de la Andrei Spătaru, fondaror Fărăagentie.ro:

  • Verifică seriozitatea Dezvoltatorului (vechimea sa în piață, experiența și dacă a mai construit în trecut alte ansambluri, indicatorii financiari ai firmei – precum cifra de afaceri, profit; cu ce arhitecți și constructori lucrează, cine sunt administratorii și asociații din spatele firmei, ce scrie presa despre ei).
  • Mergi pe șantier și evaluează locația cu ochii tăi: vecinătăți, trotuare, locuri de parcare în zonă, surse de poluare fonică în zonă, dacă în fața ansamblului există posibilitatea de a se construi un alt bloc care să iți “fure” priveliștea etc.
  • Dacă te hotărăști să cumperi, îți recomandăm să ceri cartea tehnică a construcției sau invită cu tine și un diriginte de șantier care poate să îți ofere detalii despre calitatea construcției și a materialelor folosite.
  • Verifică orientarea apartamentului – cu cât mai multă lumină naturală, cu atât mai bine. Poți face asta chiar cu un smartphone care are busolă integrată și astfel verifici orientarea apartamentului (te interesează orientarea, în special a living-ului și bucătăriei).

 

Atenție la “Case strâmbe”!

Găsiți AICI și o sinteză de sfaturi despre cum să îți alegi apartamentul de la Radu Negoiță, autor de “ghid de ales locuința”, arhitectul care a lansat inițiativa “Case strâmbe pe Radar”, în cadrul căreia descrie neajunsurile proiectelor de locuințe din România.

“Sigur, informaţiile despre esenţa parchetului şi marca centralei termice sunt folositoare, dar pentru tine ar trebui să conteze toate elementele care contribuie la o experienţă de locuire calitativă în spaţiile locuinţei. Ce se întâmplă la interior este mult mai important decât specificaţii tehnice inginereşti (sau poleiala folosită de departamentul de marketing care prezintă blocul ca pe cea mai tare invenţie de la apa caldă încoace) – în general este bine să te fereşti să crezi epitetele: atribute precum “elegant” sau “confortabil” sunt subiective şi pot fi verificate de tine după ce ai locuit deja acolo o perioadă. Până atunci, tot ce nu vine cu cote şi detalii tehnice de arhitectură trebuie luat cu un gram de sare pentru că rolul echipei dezvoltatorului este să vândă orice a produs el, bun sau rău. Arta de a vinde eficient plăteşte salariul celor angajaţi să facă treaba asta, nu sinceritatea faţă de fiecare nou cumpărător”, scrie pe blogul său Radu Negoiță, autor al Disconfort Residence. Cartea este “o primă tentativă de a evalua o parte dintre greşelile de arhitectură cu care te poţi întâlni aproape zilnic în 30 de ani de plătit rate”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: