Ce spunea Marcel Ciolacu acum o lună, cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale: Nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români și mediul de afaceri / Guvernul Ciolacu 2 introduce taxe noi și mărește alte impozite

Marcel Ciolacu Foto: InquamPhotos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu, fostul candidat al PSD la alegerile prezidențiale, declara pe 21 noiembrie, cu trei zile înainte de turul 1 al alegerilor prezidențiale, că nu va crește taxele și impozitele și nu va introduce taxe noi. El făcea declarația în contextul avertismentelor că guvernul Ciolacu 1 a dus deficitul bugetar la aproape 9% din PIB, un nivel nesustenabil. La o lună de la acea declarație, guvernul Ciolacu 2 vrea să crească impozitul pe dividende și să impună o nouă taxă mediului de afaceri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

”Pregătim bugetul pentru anul viitor, asupra căruia ne vom consulta cu partenerii sociali. Vreau să fie foarte clar: în 2024 nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români și mediul de afaceri”, spunea în 21 noiembrie Marcel Ciolacu la o întâlnire cu mediul de afaceri. El a promis constant în 2024 că nu va crește taxele și impozitele.

Ieri, 29 decembrie, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede instituirea unor noi taxe, creșterea unor impozite, eliminarea unor facilități fiscale și înghețarea unor cheltuieli bugetare pentru a scădea deficitul bugetar.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

O taxă nouă prevăzută de proiectul de OUG e un impozit pe clădirile speciale deținute de companii, așa numita taxă pe stâlp. Taxă are cuantumul de 1,5% din valoarea construcțiilor. Guvernul Ciolacu reintroduce astfel celebra ”taxă pe stâlp” inventată de guvernul Ponta în 2014 și care fusese eliminată în 2017.

Prevederea din proiectul de OUG arată că toate firmele vor plăti 1,5% din valoarea construcțiilor speciale. Impozitul afectează toate sectoarele industriale, de la energie la telecom și agricultură, urmând să se aplice unor construcții precum silozuri, antene de telecomunicații, panouri electrice etc.

În plus, proiectul de OUG prevede creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%.

Guvernul Ciolacu a crescut deficitul bugetar în 2025 până la circa 9% din PIB, conform estimărilor experților. O mare parte din deficit provine de pomeni electorale pentru diferite categorii de votanți. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu a ratat intrarea în turul 2 al alegerilor prezidențiale, alegeri anulate ulterior de CCR.

Impactul financiar al măsurilor prevăzute în „ordonanţa trenuleţ” va fi de 133,37 miliarde lei, în 2025, conform Notei de fundamentare a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, publicat duminică de Ministerul Finanţelor.