Ce vor europenii de la un euro digital: să fie confidenţial, sigur şi ieftin

euro, digital, moneda, cripto

Cetăţenii din zona euro se aşteaptă ca moneda euro digitală propusă de Banca Centrală Europeană să fie confidenţială, sigură şi ieftină, arată rezultatele unui studiu publicat miercuri de BCE, transmite Reuters.

„Ceea ce-şi doresc cel mai mult respondenţii de la un euro este confidenţialitatea (43%), securitatea (18%), uşurinţa utilizării în zona euro (11%), absenţa costurilor suplimentare (9%) şi folosirea offline (8%)”, informează BCE, în raportul care prezintă concluziile consultării publice privind euro digital.

BCE lucrează la crearea unei forme electronice de numerar care să vină în completarea bancnotelor şi monedelor, într-o încercare de a stopa concurenţa din partea criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, Diem şi Tether.

Un euro digital ar fi mult mai sigur decât un portofel digital sau un cont deţinut la o bancă comercială, apreciază analiştii, ceea ce sporeşte temerile că în perioade de criză cetăţenii îşi vor schimba economiile în euro digitali, afectând modelul de afaceri al sectorului financiar.

Rezultatele consultării BCE arată că jumătate dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii unui plafon privind deţinerile de viitoare monedă digitală de către rezidenţii din zona euro sau impunerea de penalizări dacă se depăşeşte un anumit plafon.

Două treimi dintre respondenţi consideră că moneda electronică trebuie oferită de intermediari din sectorul privat şi integrată în actualul sistem de plăţi, iar un sfert vor să fie oferită ca aplicaţie telefonică sau „smart card”, cumpărăturile realizându-se offline.

Discuţiile sunt în stadiu preliminar, iar lansarea unui euro digital nu este aşteptată mai devreme de 4-5 ani.

În octombrie 2020 a fost lansată o consultare publică privind euro digital pentru a strânge la un loc părerile publicului larg şi ale specialiştilor şi a se asigura că orice nouă formă de bani şi plăţi pe care o poate oferi Eurosistemul va rămâne ferm ancorată în încrederea publicului. În paralel, Eurosistemul îşi continuă activitatea de explorare, experimentând totodată cu soluţii tehnice. În 2021, acesta va decide dacă va lansa un proiect digital privind moneda euro, se arată în raportul anual pe 2020 al Băncii Centrale Europene publicat miercuri.

Transformarea industriei financiare prin intermediul digitalizării influenţează şi mijloacele de plată. În contextul progreselor înregistrate de digitalizare, există mai multe scenarii în care băncile centrale ar putea decide să emită o monedă digitală accesibilă tuturor cetăţenilor şi firmelor pentru efectuarea plăţilor, apreciază BCE.

BCE şi băncile centrale naţionale din zona euro analizează cu atenţie implicaţiile emisiunii de monedă euro digitală din perspectivă economică, strategică, tehnologică şi socială. O monedă euro digitală la dispoziţia publicului larg ar sprijini procesul de digitalizare a pieţelor financiare europene şi economia UE în ansamblu, consolidând totodată independenţa strategică a acestora. Ar putea completa numerarul ca mijloc de plată, îndeosebi în cazul în care utilizarea numerarului continuă să se reducă. De asemenea, euro digital ar putea face faţă provocărilor posibil generate de emisiunea de monede sub diverse forme în sectorul privat şi/sau monede digitale emise de alte bănci centrale.

Eurosistemul analizează oportunităţile, provocările şi caracteristicile funcţionale ale unei eventuale monede euro digitale, deşi nu există încă un angajament sau o decizie în privinţa emiterii acesteia. O monedă euro digitală nu ar înlocui numerarul, ci l-ar completa Numerarul va rămâne la dispoziţia tuturor celor care doresc să îl utilizeze. Euro digital ar asigura cetăţenilor accesul la un mijloc digital de plată simplu, sigur şi de încredere, gratuit pentru plătitori în cazul operaţiunilor uzuale şi utilizabil în întreaga zonă euro.

De asemenea, se identifică un set de caracteristici funcţionale pentru un posibil euro digital. Orice fel de concept trebuie să respecte o serie de principii şi cerinţe, precum accesibilitatea, robusteţea, siguranţa, eficienţa şi protecţia vieţii private, fiind totodată în conformitate cu cadrul de reglementare aplicabil domeniului. Un euro digital trebuie conceput astfel încât să se evite eventualele consecinţe nedorite ale emiterii acestuia. Acesta ar trebui să permită zonei euro să beneficieze de câştiguri în materie de eficienţă, reducând la minimum efectele nefavorabile asupra politicii monetare şi stabilităţii financiare sau asupra furnizării de servicii de către sectorul bancar. Eventualele riscuri ar putea fi atenuate cu ajutorul unor instrumente precum un sistem de remunerare stratificat sau limitarea deţinerilor de euro digital, lucru care trebuie în continuare investigat.

Sursa foto: Banca Centrala Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *