Cea mai mare rafinărie din Italia, deținută de grupul rus Lukoil, nu va fi naționalizată, spune ministrul Industriei

isab lukoil Foto: ISAB

Cea mai mare rafinărie din Italia, amplasată în Sicilia şi deţinută de grupul petrolier rus Lukoil, nu urmează să fie naţionalizată, a declarat sâmbătă ministrul Industriei, Adolfo Urso, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

Joi, Guvernul de la Roma a luat decizia de a plasa rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, sub administrarea provizorie a statului pentru a evita închiderea acesteia în condiţiile în care rafinăria riscă să fie nevoită să oprească producţia din cauza intrării în vigoare, pe 5 decembrie, a embargoului Uniunii Europene privind importul de ţiţei rusesc pe mare.

Întrebat dacă rafinăria ISAB urmează să fie naţionalizată, ministrul Industriei, Adolfo Urso a declarat sâmbătă pentru cotidianul Corriere della Sera: “cu siguranţă nu”.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Guvernul a preluat administrarea temporară a rafinărei, cu opţiunea de a încredinţa managementul rafinăriei unei companii controlată de stat care operează în acelaşi sector, “pentru a garanta continuitatea producţiei şi deci a aprovizionării cu energie a ţării, şi de asemenea pentru a proteja locurile de muncă”, a subliniat Adolfo Urso.

Între timp, pot continua discuţiile cu privire la vânzarea rafinăriei către alte firme interesate, a adăugat Adolfo Urso.

Una din aceste firme posibil interesate ar fi grupul petrolier italian Eni Spa, “şi asta va conferi garanţia de continuare a producţiei”, le-a mai spus sâmbătă jurnaliştilor Adolfo Urso. Acesta a dezvăluit că a primit asigurări din partea autorităţilor americane că băncile care vor finanţa operaţiunile punte la rafinăria ISAB nu vor fi vizate de sancţiunile americane.

Rafinăria Lukoil de la ISAB, în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa. Guvernul italian urmăreşte cu atenţie acest dosar, în condiţiile în care rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.

Principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB este aceea că a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori. Băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nici Lukoil şi nici subsidiara sa elveţiană Litasco, care controlează rafinăria ISAB, nu sunt vizate de sancţiunile europene.

În România, Lukoil deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: