Cea mai veche centrală nucleară din Europa se va închide în 2033

nuclear. pixabay

Centrala nucleară de la Beznau, Elveţia, cea mai veche din Europa şi una din cele mai vechi din lume, va înceta să funcţioneze în 2033, a anunţat joi grupul energetic Axpo, firma care exploatează această centrală, chiar dacă Greenpeace a cerut oprirea imediată a acestei centrale, transmite AFP, confrom Agerpres.

Centrala nucleară de la Beznau, este racordată la reţea din 1969, şi va continua “până în 2033”, a informat Axpo într-un comunicat de presă. “Securitatea a fost prioritatea absolută în toate analizeze”, a adăugat grupul energetic.

Elveţienii au aprobat, prin referendum, în 2017 renunţarea treptată la energia nucleară, care este responsabilă pentru 29% din producţia de electricitate la nivel naţional, prin adoptarea unei legi care interzice construcţia de noi centrale nucleare. Această lege a fost rezultatul unui lung proces demarat după catastrofa nucleară de la Fukushima, Japonia, din luna martie 2011.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cele cinci reactoare nucleare care mai există în Elveţia vor continua să funcţioneze, atâta timp cât vor rămâne sigure. Cu toate acestea, organizaţiile pentru protecţia mediului cer de mai mulţi ani închiderea celor două reactoare de la Beznau.

Unitatea Beznau 1, pusă în serviciu în anul 1969, va înceta să funcţioneze în 2033, în timp ce unitatea Beznau 2, conectată la reţea din 1971, îşi va închide porţile cu un am mai devreme, în 2032, a precizat Axpo. Aceste unităţi “vor fi scoase ulterior din serviciu şi dezmembrate”, a adăugat grupul energetic.

Axpo va investi o sumă de 350 milioane de franci elveţieni (376 milioane de euro) pentru a garanta exploatarea centralei până în 2033. De la punerea sa în serviciu a centralei de la Beznau, grupul energetic Axpo a investit peste 2,5 miliarde de franci în îmbunătăţirea şi modernizarea centralei.

Greenpeace a reacţionat la anunţul Axpo, afirmând că “prelungirea duratei de viaţă a centralei de la Beznau este un experiment inutil şi periculos”.

În perioada următoare, Elveţia speră să se alăture unui club foarte restrâns de ţări capabile să depoziteze deşeurile nucleare în subteran. O locaţie din nordul Elveţiei, aproape de frontiera cu Germania, a fost aleasă în 2022 dar nu a primit încă undă verde din partea autorităţilor. Potrivit calendarului actual, guvernul federal se va pronunţa asupra cererii în 2029 şi Parlamentul de la Berna în 2030, pentru ca ulterior să aibă loc un referendum.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: