Update: CEC Bank plăteşte statului român dividende de 634,3 milioane lei, aferente profitului din 2019 şi 2020. Ministrul Finanțelor: CEC Bank trece prin cea mai profitabilă perioadă din istorie

cec bank, palatul cec

CEC Bank plăteşte statului român dividende de 634,3 milioane lei, aferente profitului din 2019 şi 2020, transmite News.ro. Peste 85% din profitul net a fost repartizat, în linie cu acordul privind majorarea capitalului social CEC Bank, convenit cu Comisia Europeană în 2019.

Update: Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a transmis pe pagina sa de Facebook că datele preliminare pe anul 2021 arată faptul că CEC Bank trece prin cea mai profitabilă perioadă din istorie, iar aceasta trebuie să reprezinte o oportunitate pentru economie în contextul realizării unei stabilităţi financiare solide şi să se reflecte în creşterea gradului de intermediere financiară la nivel naţional.

“Aprobarea, la finalul anului 2021, a mecanismelor financiare prin care a fost încheiat procesul de capitalizare al CEC Bank, începute în anul 2019, îşi arată eficienţa. CEC Bank a virat către bugetul de stat peste 634 milioane de lei, în contul dividendelor din profitul aferent anilor 2019 şi 2020. (…) Companiile româneşti beneficiază de încă o alternativă competitivă de creditare pentru dezvoltare furnizată, indirect, de statul român”, a notat ministrul.

Știrea inițială:

CEC Bank anunţă plata de dividende în valoare de 634,3 milioane lei aferente anilor financiari 2019 şi 2020, acţionarului său Ministerul Finanţelor Publice. Plata a fost deja efectuată, la sfârşitul săptămânii trecute. Banca a distribuit peste 85% din profitul net atribuibil acţionarilor – având una dintre cele mai ridicate cote de repartizare a profitului de pe piaţă.

Distribuirea de dividende face parte din obligaţiile asumate în baza planului de afaceri care a stat la baza majorării capitalului social al CEC Bank, aprobat de Comisia Europeană la sfârşitul lui 2019. Planul menţionat prevede şi acordarea unui împrumut subordonat, necesar pentru ca CEC Bank să se conformeze cerinţelor europene privind fondurile proprii şi pasivele eligibile (prevăzute în Directiva 2014/59/UE privind Cerinţele Minime privind Fondurile Proprii şi Pasivele Eligibile).

Majorarea capitalului social al CEC Bank prin aport în numerar al acţionarului este unul din puţinele proiecte aprobate la nivelul Uniunii Europene privind majorarea de capital la nivelul unei bănci, de către un acţionar de stat, în condiţii de piaţă, care a trecut testul investitorului privat. Comisia a apreciat că prin injecţia de capital la CEC Bank, statul ca acţionar va beneficia de un randament al investiţiei în conformitate cu condiţiile pieţei.

Sumele au fost şi vor fi folosite în principal pentru consolidarea poziţiei CEC Bank pe piaţa creditelor şi pentru investiţii în modernizarea sistemelor informatice, spun reprezentanții băncii.

În 2019, profitul net al CEC Bank s-a ridicat la 379,6 milioane de lei, iar în 2020 – la 337,7 milioane de lei, acestea fiind cele mai bune rezultate din istoria post-tranziţie a băncii. Dividendele s-au aplicat profitului rezultat după repartizarea tuturor elementelor reglementate: impozite, rezerve, provizioane etc.

În primele 11 luni din 2021, CEC Bank a înregistrat un profit net de circa 400 de milioane de lei, în creştere cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut, iar activele băncii s-au majorat la  45,62 miliarde de lei, faţă de 39,4 miliarde de lei în noiembrie 2021 (+16%). Decizia privind repartizarea profitului aferent anului 2021 urmează a fi luată de către acţionari după aprobarea situaţiilor financiare aferente exerciţiului financiar 2021.

La sfârşitul anului trecut, guvernul a aprobat acordarea unui împrumut subordonat către CEC Bank, în valoare de 1,4 miliarde de lei, pe o perioadă de 10 ani.

Împrumutul a fost contractat în ultima parte a lunii decembrie, cu o rată totală a dobânzii la nivelul pieţei formată dintr-un indice variabil revizuibil trimestrial: ROBOR la 3 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 3,30%, pe toată durata contractului. Dobânda este variabilă şi se ajustează trimestrial.

În noiembrie, CEC Bank a transmis că va lua un împrumut de 1,4 miliarde de lei de la Ministerul Finanțelor, pentru ca banca să respecte o serie de cerințe europene de capital, deoarece sursele tradiționale ale băncii constând în depozitele atrase de la clientelă nu sunt eligible pentru scopul menționat.

Sursa foto: Facebook/CEC Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *