CEC Bank susține că are nevoie de împrumutul de la Finanțe, deoarece sursele tradiționale ale băncii nu pot fi folosite pentru ca banca să respecte o serie de cerințe europene de capital

cec bank, palatul cec Sursa foto: Facebook/CEC Bank

CEC Bank a transmis, vineri, că va lua un împrumut de 1,4 miliarde de lei de la Ministerul Finanțelor, pentru ca banca să respecte o serie de cerințe europene de capital, deoarece sursele tradiționale ale băncii constând în depozitele atrase de la clientelă nu sunt eligible pentru scopul menționat.

Economedia a scris, vineri dimineață, că Guvernul Ciucă vrea să dea un împrumut de 1,4 miliarde de lei către CEC Bank, din fondurile Ministerului Finanțelor, pentru ca banca să respecte o serie de cerințe europene de capital, în timp ce marile municipii cu încălzire centralizată încă așteaptă o soluție de la Finanțe pentru a se putea împrumuta din Trezorerie și a-și plăti facturile majorate la gaze, astfel încât cetățenii să nu rămână fără căldură.

Ordonanța a fost adoptată a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu explicând că astfel CEC Bank va putea intra în regula solicitată de Comisia Europeană de a putea avea expunerea şi garanţiile necesare pentru a intra pe piaţa creditării.

Economedia a întrebat CEC Bank de ce nu poate folosi lua un împrumut din piață pentru a îndeplini cerințele europene. CEC Bank a răspuns, într-un comunicat de presă, că nu poate folosi sursele tradiționale și acum a demarat primele acțiuni premergătoare pentru accesarea piețelor de capital.

„CEC Bank intenționează să își asigure în viitor necesarul de pasive eligibile pentru acoperirea cerinței MREL (cerințele europene privind capitalizarea băncilor, n.r.) prin emisiune de obligațiuni, sursele tradiționale ale băncii constând în depozitele atrase de la clientelă, acestea nefiind eligible pentru scopul menționat. În acest sens, banca a demarat deja primele acțiuni premergătoare pentru accesarea piețelor de capital, prin inițierea discuțiilor cu una dintre cele mai mari agenții de rating de credit și prin punerea bazelor unui viitor birou de relații cu investitorii. Următorii pași sunt obținerea ratingului de credit și aprobarea unui program de tip MTN (Medium Term Note), în baza căruia banca poate realiza emisiuni succesive de obligațiuni”, arată banca.

 

Sursa foto: Facebook/CEC Bank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *