Guvernul Ciucă dă un împrumut de 1,4 miliarde de lei către CEC Bank, din fondurile Ministerului Finanțelor, pentru ca banca să respecte o serie de cerințe europene de capital. În acest timp, marile municipii cu încălzire centralizată încă așteaptă o soluție de la Finanțe pentru a se putea împrumuta din Trezorerie și a-și plăti facturile majorate la gaze, astfel încât cetățenii să nu rămână fără căldură.
UPDATE Guvernul a aprobat ordonanța de urgență, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu.
Ministerul Finanțelor, condus economistul Adrian Câciu, a publicat joi seară un proiect de ordonanță de urgență care prevede instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar, către CEC BANK.
Împrumutul se ridică la 1,4 miliarde lei și va fi acordat „pe parcursul anului 2021”, urmând ca CEC Bank să îl returneze, într-o singură tranșă, în următorii 10 ani. Împrumutul va fi acordat la o rată de dobândă compusă din ROBOR la 3 luni plus o marjă stabilită în condiții de piață la momentul acordării împrumutului în urma consultării cu Comisia Europeană, și care se va menține neschimbată pe perioada de derulare a împrumutului.
Ministerul Finanțelor susține că acest împrumut este necesar pentru ca CEC Bank să se poată alinia la noile cerințe de capital și pasive eligibile impuse de cadrul european de rezoluție bancară, respectiv cerința minimă de fonduri proprii (capital) și pasive (datorii) eligibile – conceptul MREL (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities).
Finanțele afirmă că banca nu deține alte pasive eligibile pentru acoperirea cerinței MREL, fiind astfel necesară adoptarea de măsuri urgente pentru conservarea capitalului, respectiv acest împrumut de la minister.
Economedia a întrebat CEC Bank de ce nu putea lua un împrumut din piață pentru a acoperi această cerință și vom publica răspunsul imediat ce îl vom primi.
Numeroși primari din România s-au plâns de problemele cu termoficarea, după explozia prețurilor la gaze și au cerut legislație pentru a se putea împrumuta din Trezorerie. La Timișoara, primarul Dominic Fritz anunțase că aceasta poate fi o soluție pentru compania locală, Colterm. Cu toate acestea, momentan, legea prevede că sumele din Trezorerie pot fi folosite doar pentru investiții, nu și pentru a finanța cheltuielile curente cu căldura.
Citește și: