Cehia a cerut Comisiei Europene să renunţe la ideea de a impune un termen limită pentru investiţiile în energia nucleară, într-un moment în care Uniunea Europeană încearcă să vină cu o strategie pentru tranziţia la energia regenerabilă, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Conform unor propuneri prezentate de Executivul comunitar în data de 31 decembrie 2021, unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, dacă îndeplinesc anumite condiţii. Potrivit unui proiect de document, consultat de Reuters, centralele nucleare vor fi considerate verzi dacă există o strategie, finanţare şi locaţie pentru neutralizarea deşeurilor radioactive. De asemenea, noile centrale nucleare ar trebui să primească autorizaţiile de construcţie înainte de 2045.
Potrivit unui articol publicat de cotidianul Hospodarske Noviny, guvernul liberal-conservator de la Praga condus de premierul Petr Fiala a trimis mai multe amendamente la propunerile Bruxelles-ului. Astfel, autorităţile de la Praga ar dori ca energia nucleară să nu mai fie considerată o tehnologie de tranziţie.
“Am cerut unele ajustări la propunerea Comisiei pentru a o face mai realistă şi non-discriminatorie”, a declarat ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela, într-o postare pe Twitter, fără a menţiona însă subiectul termenelor limită.
Cehia, alături de Franţa şi Polonia, susţine că energia nucleară are un rol important de jucat în mixul energetic din cauza emisiilor reduse de CO2, însă alte state membre UE, precum Austria, Germania şi Luxemburg, sunt îngrijorate cu privire la deşeurile radioactive.
Potrivit datelor oficiale, aproximativ 37% din electricitatea produsă în Cehia provine de la cele două centrale nucleare, amplasate la Temelin şi Dukovany, aceasta din urmă fiind situată la 60 de kilometri de graniţa cu Germania.
De asemenea, autorităţile de la Praga au venit cu amendamente şi la propunerile Comisiei Europene privind centralele pe gaze naturale, care sunt utilizate în mod intens pentru termoficare. Comisia Europeană vrea ca până în 2026 gazele utilizate drept combustibil de centrale să conţină hidrogen în proporţie de 30%, iar în 2030 să ajungă la 55%.
Executivul comunitar va strânge reacţii cu privire la propunerile sale până la data de 21 ianuarie şi speră ca până la finele acestei luni să prezinte în mod oficial textul final al propunerii sale. După aceea, textul va fi discutat cu guvernele statelor membre şi cu Parlamentul European timp de până la şase luni.