Cei mai mulți dintre polonezi nu doresc ca țara lor să adere la zona euro, arată un sondaj de opinie

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

Aproape 70% dintre polonezi nu doresc ca țara lor să adere la zona euro, votanții partidului conservator PiS fiind cei mai sceptici, potrivit unor sondaje recente, scrie Euractiv.

Sondajul realizat de United Surveys pentru Wirtualna Polska arată că 66,8% dintre polonezi ar prefera să păstreze zlotul în loc să adopte euro, iar aproape jumătate dintre ei sunt “categoric împotriva” aderării la zona euro. Doar 27,3% susțin introducerea monedei europene.

Aderarea la zona euro continuă să se bucure de un sprijin relativ scăzut în rândul polonezilor la 20 de ani de la aderarea țării la UE, cetățenii fiind îngrijorați în special de creșterea prețurilor la bunurile de bază și de faptul că politica fiscală devine dependentă de deciziile luate la Bruxelles, se arată în sondaj.

Scepticismul privind aderarea la zona euro nu depinde nici de afilierea politică, alegătorii din opoziția naționalistă și din partidele pro-UE din actuala coaliție guvernamentală condusă de Donald Tusk fiind ambii sceptici.

Jumătate dintre alegătorii alianțelor aflate la guvernare, Coaliția Civică (KO, PPE/S&D), A Treia Cale (Renew/PPE) și Noua Stângă (S&D), se opun adoptării monedei UE, în timp ce doar 37% susțin o astfel de decizie.

Alegătorii partidelor conservatoare de opoziție Lege și Justiție (PiS, ECR) și Confederația, în mare parte antieuropeană, au o percepție mult mai negativă asupra monedei euro, doar 4% dintre ei dorind să adere la zona euro, iar 95% fiind împotrivă.

Contrar temerilor publice, mulți economiști consideră că aderarea la zona euro ar aduce Poloniei beneficii economice și politice semnificative.

“În calitate de membru al zonei euro, Polonia ar putea lupta mai eficient pentru a-și modela sistemul de guvernanță economică într-un mod care să răspundă mai bine la problemele de securitate”, au scris Agnieszka Smoleńska, de la Academia Poloneză de Științe, și Paweł Tokarski, de la Stiftung Wissenschaft und Politik, într-un raport publicat de think-tank-ul polonez Reform Institute.

În timp ce președintele ceh Petr Pavel a calificat recent adoptarea monedei unice drept “logică” pentru Praga, premierul polonez Donald Tusk nu a anunțat niciun efort pentru introducerea acesteia, în ciuda unei postări deepfake pe TikTok care a câștigat popularitate în ianuarie și care sugera contrariul.

Deocamdată, Polonia nu poate adera la zona euro deoarece nu îndeplinește criteriile de convergență, inclusiv stabilitatea prețurilor, finanțe publice solide, stabilitatea cursului de schimb și ratele dobânzilor pe termen lung.

Doar șapte țări din UE și-au păstrat moneda națională: Bulgaria, Cehia, Danemarca, Danemarca, Ungaria, Polonia, România și Suedia.

Dar tendința este clară, a declarat Agnieszka Cianciara, de la Academia Poloneză de Științe, în cadrul unei conferințe organizate de Institutul privat pentru Reformă în septembrie anul trecut.

Ea a precizat: “Bulgaria se angajează în mod clar pe această cale, iar Suedia revine la dezbaterea privind aderarea la zona euro”.

 

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *