Cel mai bogat om al Rusiei, oligarhul Alexei Mordashov, ar fi evitat sancțiunile occidentale, după ce și-a transferat participația de 1,4 miliarde de dolari în TUI

Alexei Mordashov Sursa foto: Twitter / Severstal

Miliardarul rus Alexei Mordashov ar fi evitat înghețarea unui pachet de acțiuni de 1,4 miliarde dolari la TUI, cea mai mare companie de turism din lume, după ce și-a vândut cea mai mare parte din pachetul de 34% unei companii din Insulele Virgine Britanice, scrie The Guardian.

Cel mai bogat om al Rusiei devenise cel mai mare acționar unic la TUI, companie listată dual pe bursele din Frankfurt și Londra, după ce a intervenit pentru a o menține pe linia de plutire în timpul pandemiei.

Mordashov a demisionat din consiliul de administrație al TUI pe 2 martie, la două zile după ce a fost inclus pe lista neagră a UE. Guvernul Marii Britanii i-a impus marți sancțiuni.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Mordashov s-a numărat printre primii oligarhi sancționați, UE menționând investițiile sale în banca Rossiya, descrisă drept „banca personală” a înalților oficiali ai Rusiei, și participațiile sale la posturile de televiziune care au jucat un rol în destabilizarea Ucrainei prin emisiuni pro-Rusia.

Vinerea trecută, TUI a anunțat că Alexei Mordashov a vândut 29,9% din acțiunile sale la companie către Ondero Ltd, cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Acțiunile valorează 1,4 miliarde dolari. TUI a spus că restul de 4,1% au fost vândute vehiculului de investiții rusesc al omului de afaceri, Severgroup. TUI a tranmis că transferurile au fost făcute cu patru zile mai devreme, pe 28 februarie – ziua în care Modashov a fost pus pe lista de sancțiuni a UE.

Conform regulilor privind sancțiunile, întreaga deținere a lui Mordashov la TUI ar fi fost înghețată, ceea ce ar fi însemnat că nu ar fi putut să-și vândă acțiunile, să încaseze dividende, să voteze la ședințele consiliului de administrație sau să profite în orice alt mod de pe urma deținerii sale în companie.

TUI a confirmat că doar mica parte deținută de Severgroup, în valoare de 155 de milioane de lire sterline, a fost înghețată. Firma a spus că nu știe cine sunt proprietarii Ondero sau dacă participația de 29,9% transferată către această companie a fost înghețată sub regimul de sancțiuni.

Un purtător de cuvânt al TUI a spus: „Nu putem judeca dacă și cum se aplică sancțiunile aici. TUI ar trebui să fie notificat doar dacă există un acționar de control [la Ondero]. Obligațiile de raportare conform legislației pieței de capital din Germania se aplică tuturor acționarilor unei companii, indiferent unde își au sediul. Întrucât TUI și autoritatea germană de reglementare financiară BaFin nu au primit nicio notificare suplimentară privind drepturile de vot, compania nu poate urmări acest lucru sau identifica acționarii Ondero.”

Bloomberg a scris săptămâna trecută că pachetul transferat către Ondero a rămas „afiliat” lui Mordashov. Informațiile despre adevăratul său proprietar sunt ascunse de regulile de secretizare din Insulele Virgine Britanice. Țara a rezistat solicitărilor de a face publice informațiile despre companii, ceea ce înseamnă că informațiile despre acționari pot fi obținute doar în circumstanțe excepționale, cum ar fi o solicitare din partea forțelor de ordine.

Mordashov a transferat un alt activ valoros pe 28 februarie, respectiv un pachet de acțiuni de 1,1 miliarde de dolari în grupul minier rus Nordgold către soția sale, Marina Mordashova.

Omul de afaceri, care este directorul executiv al Severstal, cel mai mare grup siderurgic și minier din Rusia, prezidează și compania mamă, Severgroup, o companie de investiții private, implicată în proiecte de la telecomunicații la minerit de aur, mass-media și inginerie.

Un purtător de cuvânt al Severstal a declarat că compania nu poate comenta acordul cu Ondero. Oficialul a adăugat: „Vreau doar să vă reamintesc că domnul Mordashov a fost inclus pe lista sancțiunilor UE înainte [de 28 februarie]. Deci, nimic nu se schimbă cu adevărat pentru TUI din cauza sancțiunilor din Marea Britanie impuse domnului Mordashov. De asemenea, pot confirma că nu are niciun bun în Marea Britanie.”

Mordashov a respins decizia UE de a-l plasa pe lista neagră, spunând o zi mai târziu: „De foarte mult timp, sunt implicat în dezvoltarea cooperării economice, culturale și umanitare cu multe țări europene și nu înțeleg cum aceste sancțiuni vor contribui la soluționarea conflictului îngrozitor din Ucraina”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: