În comparație cu grupul de control, beneficiarii venitului garantat au avut șanse mult mai mari să găsească un loc de muncă cu normă întreagă decât să rămână șomeri și să nu caute un loc de muncă, potrivit studiului BIG:LEAP (Basic Income Guaranteed: Los Angeles Economic Assistance Pilot), citat de Business Insider.
BIG:LEAP a oferit 1.000 de dolari lunar timp de un an la aproximativ 3.200 de participanți care aveau sau așteptau un copil și se încadrau sub pragul federal de sărăcie, cu venituri medii pe gospodărie puțin peste 14.000 de dolari pe an. Rezultatele lor au fost comparate cu aproape 5.000 de gospodării cu venituri și situații familiale similare din grupul de control.
De asemenea, potrivit studiului, era mult mai probabil ca participanții să se simtă capabili să acopere costurile locuinței, să aibă o mai mare siguranță alimentară și să stabilească un mediu familial mai armonios. Aceștia și-au înscris copiii la mai multe activități extracurriculare și au fost mai predispuși să părăsească situațiile de abuz în familie.
În primele șase luni ale programului, participanții au părăsit situațiile de violență din partea partenerului intim mai frecvent decât grupul de control. În ultimele șase luni, participanții au fost mai predispuși să stabilească o siguranță apropiată și să lucreze pentru a se proteja în viitor. Astfel, ei au putut rupe cercul vicios în care banii oferă independență, dar pentru a genera bani în primul rând este nevoie de o oarecare independență.
Participanții au raportat cu mult mai puține îngrijorări cu privire la siguranța familiei lor în comparație cu cei din grupul control în toate perioadele de măsurare – inclusiv la șase luni după ultima plată. „Stabilind imediat acest tip de siguranță, participanții au fost apoi capabili să se implice în cartierele lor, deoarece au avut timp să facă acest lucru”, a spus Amy Castro, profesor asociat la Universitatea din Pennsylvania, coautor al studiului. „Au avut timp să fie părinți și au avut timp să construiască relații cu liderii comunității“.
Predispoziția participanților de a-și înscrie copiii în activități de dezvoltare sugerează că părinții folosesc banii și timpul extra pentru a îmbunătăți viitorul copiilor lor, declară Bo-Kyung Elizabeth Kim, profesor asociat la UCLA, pentru Business Insider. Acest aspect nu poate decât să aibă consecințe pozitive asupra societății și forței de muncă viitoare.
„Cel mai important mesaj este deși oamenii vor primi acești bani, ei nu vor înceta să lucreze și să se implice pe piața muncii”, a spus profesoara UCLA. „Ei vor continua să contribuie. Tot o să se zbată, dar vor încerca să meargă mai departe cu speranța că pot fi într-o situație mai bună cu cei 1.000 de dolari în plus pe lună.”