Industria cripto a fost zguduită de-a lungul timpului de unele dintre cele mai mari şi spectaculoase jafuri din istoria digitală, ridicând semne de întrebare privind securitatea fondurilor investitorilor. Ultimul incident major a avut loc recent la platforma Bybit, unde hackeri au furat criptomonede în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, acesta fiind, potrivit cercetătorilor, cel mai mare jaf cripto din toate timpurile, relatează Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

CEO-ul Bybit, Ben Zhou, a anunţat că fondurile au fost sustrase dintr-un „portofel rece” – un portofel digital stocat offline, considerat mai sigur. Potrivit firmei de cercetare blockchain Elliptic, jaful este de peste două ori mai mare decât cel mai recent jaf cripto de amploare şi „este aproape sigur cel mai mare furt cunoscut de orice fel din toate timpurile.”

Această lovitură majoră adusă platformei Bybit vine într-un context în care industria cripto a înregistrat pierderi totale de peste 2 miliarde de dolari în 2024, marcând al patrulea an consecutiv în care hackerii au sustras fonduri de peste 1 miliard de dolari.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Alte jafuri majore din industria cripto:

MT. GOX
Unul dintre cele mai cunoscute şi devastatoare jafuri cripto a avut loc între 2011 şi 2014, când bitcoin în valoare de aproape 500 de milioane de dolari au fost furate de la Mt. Gox, o platformă de tranzacţionare din Tokyo care gestiona 80% din comerţul mondial cu bitcoin. Dezvăluirea furtului a dus la falimentul Mt. Gox în 2014, iar aproximativ 24.000 de clienţi şi-au pierdut accesul la fonduri.

COINCHECK
În ianuarie 2018, platforma Coincheck din Tokyo a fost victima unui jaf cibernetic de 530 de milioane de dolari. Hackerii au atacat un „portofel cald” – un folder digital stocat online – pentru a fura fondurile. Agenţia de informaţii din Coreea de Sud a sugerat că un grup de hackeri nord-coreeni ar fi fost responsabil pentru atac.

POLY NETWORK
În august 2021, hackeri au furat aproximativ 610 milioane de dolari de la Poly Network, o platformă care facilitează tranzacţiile peer-to-peer cu tokenuri. Surprinzător, hackerii au returnat ulterior aproape toate fondurile furate, dar incidentul a evidenţiat vulnerabilităţile din sectorul finanţelor descentralizate (DeFi).

RONIN NETWORK
Ronin Network, un proiect blockchain asociat cu popularul joc online Axie Infinity, a fost victima unui jaf de 540 de milioane de dolari în martie 2022. Hackerii au furat aproximativ 173.600 de token-uri ether şi 25,5 milioane de token-uri USD Coin, subliniind riscurile transferurilor de cripto-monede între diferite blockchain-uri.

WORMHOLE
Luna trecută, platforma DeFi Wormhole a fost victima unui jaf de 320 de milioane de dolari, hackerii furând 120.000 de tokenuri digitale legate de a doua cea mai mare criptomonedă, ether. Jump Trading, compania care achiziţionase anterior dezvoltatorul Wormhole, a înlocuit fondurile furate pentru a susţine comunitatea şi a continua dezvoltarea platformei.

Aceste incidente subliniază vulnerabilităţile majore din industria cripto, punând sub semnul întrebării siguranţa fondurilor investitorilor şi eficienţa măsurilor de securitate digitală. Într-o perioadă în care popularitatea criptomonedelor continuă să crească, riscurile de securitate rămân o provocare majoră pentru platformele de tranzacţionare şi investitori deopotrivă.