Cele mai mari bănci centrale din lume majorează săptămâna aceasta ratele de dobândă și încheie cel mai agresiv an de înăsprire a politicii monetare din ultimele patru decenii

Dobanda de interventie pexels.com Foto: Pexels.com

Cele mai mari bănci centrale din lume vor încheia săptămâna aceasta cel mai agresiv an de majorări ale ratelor dobânzilor din ultimele patru decenii, lupta lor împotriva inflației nefiind încă încheiată, chiar dacă economiile lor încetinesc, scrie Bloomberg.

Rezerva Federală a SUA va majora miercuri dobânda sa cheie cu 50 de puncte de bază, până la un interval cuprins între 4% și 4,5%, cel mai ridicat nivel din 2007 încoace, și va semnala alte majorări la începutul anului 2023.

O zi mai târziu, este probabil ca Banca Centrală Europeană și Banca Angliei să urmeze cu mișcări de jumătate de punct. Iar costuri mai mari ale împrumuturilor sunt, de asemenea, așteptate în Elveția, Norvegia, Mexic, Taiwan, Columbia și Filipine.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Anul se termină mult mai diferit decât a început. În ianuarie, majoritatea factorilor de decizie politică recunoșteau că au greșit când au pariat că valul de inflație din 2021 va dispărea în curând, dar continuau să presupună că pot limita prețurile printr-o constrângere constantă a politicii monetare.

În schimb, mai mulți indicatori arată cum o accelerare a inflației globale până în jurul valorii de două cifre i-a forțat să înăsprească puternic politica monetară:

  • Bank of America Corp. a reperat în jur de 275 de majorări de rate în acest an, suficient pentru una în fiecare zi de tranzacționare, și doar 13 reduceri
  • Peste 50 de bănci centrale au efectuat creșteri de 75 de puncte de bază – cândva erau rare astfel de creșteri puternice – , unele alăturându-se Fed în mod repetat
  • Un indicator Bloomberg Economics al ratelor la nivel mondial estimează că anul se va încheia la 5,2%, față de 2,8% în ianuarie.

Deși există tot mai multe semne că inflația a atins un vârf în majoritatea locurilor, marea întrebare acum este ce se va întâmpla în 2023.

În cel mai rău caz, inflația se dovedește încăpățânată și încep recesiunile, creând un coșmar stagflaționist pentru băncile centrale. Cea mai bună speranță este ca creșterea prețurilor de consum să se retragă suficient de repede pentru a le permite factorilor de decizie politică să nu mai majoreze ratele și să ia în considerare reducerea acestora pentru a stimula creșterea.

În timp ce mulți investitori se așteaptă la un moment dat la o pivotare, președintele Fed, Jerome Powell, și președintele BCE, Christine Lagarde, care vor lua cuvântul în această săptămână, spun că obiectivul lor rămâne combaterea inflației, chiar dacă acest lucru dăunează cererii și angajărilor.

Rezerva Federală

Deși se așteaptă ca Fed să înceapă să tempereze ritmul de înăsprire a politicii monetare în această săptămână cu o majorare de jumătate de punct, rata țintă pentru împrumuturile bancare overnight va continua să fie ridicată la începutul anului 2023.

O altă majorare de 50 de puncte de bază ar însemna creșteri ale ratelor dobânzii în valoare de 4,25 puncte procentuale în 2022, un an în care inflația a urcat la un maxim al ultimelor patru decenii și i-a lăsat pe factorii de decizie politică în dificultate.

Oficialii Fed, care își încheie miercuri ședința de politică monetară de două zile, vor avea o ultimă privire de ansamblu asupra unui indicator cheie al inflației atunci când guvernul va publica marți indicele prețurilor de consum din noiembrie. Economiștii preconizează creșteri de 0,3% în măsura globală și în măsura de bază care exclude alimentele și combustibilii. Pe o bază anuală, ambii indicatori sunt văzuți în moderare.

Banca Centrală Europeană

BCE va majora probabil ratele cu 50 de puncte de bază, după ce luna trecută inflația din zona euro a încetinit pentru prima dată în 1 an și jumătate. Cu toate acestea, în condițiile în care creșterea prețurilor de consum se situează încă la 10%, o a treia mutare consecutivă de 75 de puncte de bază nu poate fi complet exclusă, iar unii dintre cei mai fermi în ceea ce privește stabilirea ratelor au sugerat că ar susține o astfel de măsură. Decizia Consiliului guvernatorilor va fi, de asemenea, influențată de noile previziuni economice trimestriale, care probabil că vor înregistra o reducere a creșterii și o îmbunătățire a proiecțiilor privind inflația pentru 2023.

În plus, factorii de decizie politică sunt programați să decidă cu privire la pilonii principali ai strategiei lor de reducere a datoriei de aproape 5.000 de miliarde de euro (5.200 de miliarde de dolari). Procesul propriu-zis – cunoscut sub numele de înăsprire cantitativă sau QT – nu va începe până anul viitor, economiștii așteptându-se ca acesta să demareze în primul trimestru.

Banca Angliei

Se așteaptă ca BOE să majoreze rata dobânzii de referință pentru împrumuturi cu o jumătate de punct, până la 3,5%, ceea ce ar fi cel mai ridicat nivel din 2008 încoace. În condițiile în care inflația a atins un nivel maxim al ultimilor 41 de ani, de 11,1%, iar consumatorii se așteaptă din ce în ce mai mult la prețuri ridicate în următorii ani, factorii de decizie politică conduși de guvernatorul Andrew Bailey au declarat că vor acționa cu fermitate pentru a preveni o spirală a prețurilor salariale.

Perspectivele din ce în ce mai sumbre ale economiei fac ca decizia din această lună să fie mai dificilă decât ultima. O recesiune este acum în curs de desfășurare și se așteaptă să dureze până în 2024, iar gospodăriile suferă din cauza celei mai mari restrângeri a costului vieții din toate timpurile. Prețurile la energie sunt de cel puțin șase ori mai mari decât de obicei, iar vremea mai rece decât în mod normal lovește Marea Britanie pentru prima dată după iarna trecută.

Banca Națională a Elveției

Elveția se confruntă, de asemenea, cu o inflație în creștere, însă, la 3% – mai puțin de o treime din cea din zona euro înconjurătoare – factorii de decizie ai SNB vor opta probabil pentru o mișcare de jumătate de punct în loc să repete pasul supradimensionat de 75 de puncte de bază din septembrie.

Francul puternic – ani de zile un ghimpe în coasta președintelui SNB, Thomas Jordan – susține acum economia, deoarece le permite elvețienilor să evite inflația importată. Banca centrală probabil va reitera că este dispusă să intervină pe piețele valutare dacă este necesar.

Banca centrală a Norvegiei

Banca centrală a Norvegiei urmează să majoreze dobânda cheie cu 25 de puncte de bază, deoarece datele privind inflația de luna trecută au arătat o încetinire atât a creșterii prețurilor globale, cât și a celor subiacente. Aceste cifre au permis retragerea speculațiilor cu privire la creșteri mai mari ale costurilor de împrumut, unii analiști fiind tot mai convinși că majorarea din decembrie va fi ultima din acest ciclu.

Alte date publicate recent, care evidențiază cele mai sumbre perspective economice de la criza financiară încoace, au sprijinit, de asemenea, această opinie, chiar dacă ultimele estimări ale Norges Bank din septembrie indică o rată maximă de 3% în cursul iernii, proiectând o majorare suplimentară de un sfert de punct la începutul anului viitor.

Mexic și Columbia

Băncile centrale din Mexic și Columbia trag în această săptămână cortina peste un an fără precedent pentru politica monetară din America Latină.

În cazul în care cele două decizii de săptămâna aceasta se vor alinia previziunilor, cele cinci mari bănci centrale din America Latină care țintesc inflația vor fi majorat ratele cu un cumul de 30,75 puncte procentuale în 2022, stabilind un nou record anual prin intermediul a 40 de majorări de rate, patru pauze și nicio reducere.

Banca centrală a Mexicului, cunoscută sub numele de Banxico, este prognozată să își majoreze rata cheie pentru a 13-a ședință consecutivă, la 10,50%, cu o creștere de jumătate de punct. În timp ce inflația globală a atins un nivel maxim și se îndreaptă din nou spre ținta de 3%, indicatorii de bază rămân peste 8%. Consensul în rândul analiștilor estimează o rată terminală a Banxico la 11% după o înăsprire suplimentară la începutul anului 2023.

Vineri, așteptați-vă ca Banco de la República să efectueze a treia majorare consecutivă de 100 de puncte de bază și a 11-a consecutivă în total, pentru a plasa rata cheie la 12%. Economiștii consideră că acesta este sfârșitul ciclului de majorare, deși unii analiști au plasat rata maximă cu 100 de puncte de bază mai sus, la 13%.

În altă parte în economia mondială

Autoritatea monetară din Hong Kong va acționa în același ritm cu Fed, datorită legăturii monetare, ceea ce înseamnă o altă creștere probabilă a ratelor, în timp ce băncile centrale din Filipine și Taiwan sunt, de asemenea, prognozate să majoreze ratele.

Banca Rusiei este de așteptat să mențină vineri ratele la un nivel stabil, ultima sa rundă de relaxare urmând să se încheie pe măsură ce riscurile de inflație cresc. Kremlinul se laudă cu o contracție a PIB-ului mai mică decât se aștepta în acest an, dar banca centrală a avertizat că noile restricții ale G7 privind vânzările de petrol ar putea afecta producția, odată cu intrarea lor în vigoare anul viitor.

Dincolo de băncile centrale, piețele vor urmări datele din China, unde cifrele privind vânzările cu amănuntul, investițiile și producția industrială, care vor fi publicate joi, vor arăta o adâncire a dificultăților economiei în noiembrie, deoarece restricțiile Covid Zero – care sunt acum în curs de relaxare – au cântărit asupra activității.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: